The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Julie

Advies over 12 volt tuinverlichting

Heb je geen zin om urenlang te rommelen in je tuin met kabels waarvan je niet weet hoe je ze aanlegt? Dan is 12 volt tuinverlichting iets voor jou. Tuinverlichting op 12 volt is namelijk plug and play. Dat wil zeggen dat je de led verlichting gemakkelijk zelf aanlegt zonder heel moeilijk in de weer te gaan met elektriciteitskabels. Hoe je dat doet? Dat lees je op deze adviespagina.

1. Wat zijn de voordelen van 12 volt verlichting?

Een tuinman inhuren om je buitenverlichting aan te leggen, dat is bij 12 volt verlichting verleden tijd. Je doet dit namelijk gewoon zelf. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, zijn: kabels, lampen, een transformator en een stopcontact. Een transformator brengt de normale 230 volt spanning van lampen terug naar 12 volt. Daardoor werkt de buitenverlichting op laagspanning. Het voordeel van laagspanning? Het is heel veilig. Onder de 50 volt, mag je alles aanraken. Ook al zitten je kinderen of huisdieren aan de kabels, er zal niets gebeuren. Je hoeft de kabels dus ook niet diep onder de grond weg te werken. Dat scheelt een hoop werk en je verplaatst de lampen zonder dat het je al teveel moeite kost.

De voordelen- en nadelen op een rijtje:

  • Je legt 12 volt verlichting gemakkelijk zelf aan.
  • Je hoeft geen diepe kuil te graven om de verlichting aan te leggen.
  • De verlichting werkt op laagspanning en is daardoor extra veilig in gebruik.
  • Je breidt 12 volt verlichting gemakkelijk uit met dezelfde of andere lampen.
  • Het werkt alleen per merk, je kunt dus geen lampen van andere merken aansluiten.
  • Je breidt je verlichting uit tot een maximale afstand van 80 meter.

2. Hoe leg je 12 volt tuinverlichting aan?

Stap 1: Maak een licht- en kabelplan

Maak een licht- en kabelplan

Je hebt zelf een idee waar je de lampen in je tuin wilt plaatsen. Zo heb je bijvoorbeeld de wens om het tuinpad of juist die ene mooie plant in de hoek te verlichten. In dit geval is het aan te raden om van tevoren een lichtplan en een kabelplan te maken. Met het opstellen van een lichtplan heb je een duidelijk overzicht van de te plaatsen tuinlampen. Dat geldt ook voor een kabelplan. Bereken hoeveel meter kabel je nodig hebt. Met kabelbinders houd je de kabel netjes bij elkaar. Voor het maken van vertakkingen is het handig om gebruik te maken van verlengkabels. Op deze manier heb je een gestroomlijnd netwerk aan kabels in je tuin en weet je precies waar je je planten kunt plaatsen.

Stap 2: Sluit de transformator aan

Transformator

Tel het vermogen van het totaal aantal lampen dat je wilt bij elkaar op en bepaal wat voor transformator je nodig hebt. Het gezamenlijke vermogen van de lampjes mag niet hoger zijn dan dat van de transformator. Houd rekening met een eventuele uitbreiding en kies voor extra capaciteit. Je sluit de transformator aan op een 230 volt stopcontact. De transformator tovert hoogspanning om naar laagspanning. De ingang is hoog volt en de uitgang laag volt. Dit is dus eigenlijk een omvormer. Hang of zet de transformator op een waterbestendige plek, dicht bij je stroompunt.

Stap 3: Kabel(s) aanleggen

Kabels aanleggen

Sluit de hoofdkabel aan op de transformator en rol deze de tuin in langs de plaatsen waar de verlichting moet komen. Als je een T-splitsing wilt maken, gebruik je een kabelverbinder. Het is handig om voordat je de hoofdkabel uitrolt, de lampen al in de grond te prikken op de gewenste plekken. Mocht je de tuinverlichting ondanks dat het niet nodig is, toch willen ingraven: sluit de verlichting altijd eerst bovengronds aan. Daarna kun je de kabels altijd nog in de grond verwerken.

Stap 4: Lampen aansluiten

Lampen aansluiten

Nu heb je de hoofdkabel als het goed is gelegd langs elke plek waar je verlichting wilt. Vervolgens ga je de armaturen aansluiten. Het is verstandig om eerst 1 armatuur aan te sluiten en te testen door de stekker van de transformator in het stopcontact te steken. Werkt hij? Sluit dan alle overige lampen ook aan. Nu alles werkt, kun je de kabels wegwerken onder de tegels of door er een laagje aarde overheen te leggen. Dit hoeft bij laagspanning niet perse, maar het is wel mooier als je kabels weggewerkt zijn. Heeft je transformator een timer? Stel deze dan ook in. Dan schakelt je verlichting automatisch aan wanneer jij dat wilt.

3. Vergeet je de accessoires niet?

Voor het aanleggen van 12 volt tuinverlichting is een buitenstopcontact essentieel. Bedenk van tevoren hoeveel stopcontacten je nodig hebt en let op de lengte van het snoer.

Een bewegingssensor springt aan zodra deze beweging detecteert. De hoek waarin beweging wordt gedetecteerd en hoe lang de lamp vervolgens brandt, verschilt per bewegingssensor.


© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 33.614 beoordelingen