The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Aan de slag met de DJI Spark

Je hebt een DJI Spark drone gekocht, maar je hebt geen idee hoe je het toestel de lucht in krijgt. Geen paniek. In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de drone gebruiksklaar maakt. Ook leer je hoe je uiteindelijk een opname maakt. Door dit stappenplan wordt je eerste vlucht een groot succes.

In het kort: hoe, wat, waarmee?

Wat ga ik doen? De drone klaar maken voor een eerste vlucht.
Waar is deze uitleg voor geschikt? Voor de DJI Spark Fly More Combo.
Hoe lang duurt het? 30-60 minuten.
Wat heb ik nodig? De DJI Spark Fly More Combo set en een telefoon.
Moet ik iets voorbereiden? Zorg ervoor dat de accu's van de Spark en de controller zijn opgeladen. Laad ook voor de zekerheid je telefoon helemaal op en download de DJI Go 4 app in de app store. Om opnamen in de Full HD kwaliteit op te slaan, heb je een microSD kaart nodig.

Stap 1: controleer of het pakket compleet is

Pakket DJI Spark Fly More Combo

Leg alle onderdelen voor het gemak verspreid voor je neer zodat je een goed overzicht hebt. Controleer of je inderdaad 8 extra propellers, 4 propellerbeschermers en 2 accu's hebt. Daarnaast moet het pakket bestaan uit een oplaadstation, micro usb kabel en een oplader. Deze heb je waarschijnlijk al gebruikt voor het opladen van de accu's.

Stap 2: maak het toestel compleet

Accu bevestigen

Draai de onderkant van de Spark naar je toe. Klik de opgeladen accu op het toestel. Aan de achterkant van de drone vind je een klepje. Hierachter zit de ingang voor je microSD kaart. Stop de microSD kaart erin als je in Full HD kwaliteit wilt filmen. Omdat propellers erg kwetsbaar zijn, raad ik aan om de beschermers aan de propellers te bevestigen.

Hoe bevestig ik mijn propellerbeschermers?

Je bevestigt de beschermers via een eenvoudig kliksysteem. De 2 beschermers met de witte markering aan de bovenkant horen op de propellers met dezelfde witte markering. Open het bevestigingsklepje van de beschermer en klik het onderdeel onderop de propeller vast. Draai de beschermer tegen de klok in tot hij vastzit. Vervolgens sluit je het bevestigingsklepje weer. Herhaal deze stappen tot alle 4 de propellerbeschermers vastzitten.

Stap 3: activeer de Spark in de app

Spark activeren

Open de DJI Go 4 app. Klik op de productbalk in de linkerbovenhoek en selecteer 'Spark'. Vervolgens ga je naar de rechterbovenhoek en klik je op het uitklapmenu. Hier kies je voor 'Scan QR-code'. Scan met je telefoon de QR die je op het toestel onder de accu of op de doos van de drone vindt. Volg de stappen die op het scherm van je telefoon verschijnen tot je Spark op de juiste manier geactiveerd is.

Stap 4: zet de Spark aan

Spark aanzetten

Aan de achterkant van de Spark vind je een aanknop. Hier druk je 2 keer op, waarbij je de knop de tweede keer vasthoudt. Dit doe je tot de lichtjes onder de propellers beginnen te branden en je een opstartgeluid hoort. De drone staat nu aan.

Stap 5: maak verbinding tussen je telefoon en de controller

Verbinding tussen drone en controller

Er zijn 2 manieren om contact te maken tussen je drone en je telefoon: direct of via de controller. Als je het zonder een controller doet, bestuur je de drone via het touchscreen van je telefoon. Het besturen van de Spark is een stuk makkelijker met de controller vanwege de joysticks. Daarom heb ik het in de volgende stappen over het besturen met een controller.

Direct tussen je drone en je telefoon

Je maakt een directe wifiverbinding tussen je telefoon en de drone als je liever zonder controller werkt. De wifigegevens vind je onder de accu en op de doos van de Spark. Schrijf deze gegevens over op een papiertje. Open vervolgens op je telefoon het menu met instellingen waarin je verbinding maakt met een wifinetwerk. Maak verbinding door het wifinetwerk van de Spark te selecteren en het opgeschreven wachtwoord in te voeren.

Verbinding via de controller

Klap de antennes van de controller uit. Zorg ervoor dat de controller niet meer dan 20 centimeter verwijderd is van de drone. Zet de controller aan door 2 keer op de aanknop te drukken. Houd de knop de tweede keer vast tot je een opstartgeluidje hoort. Onder op de controller vind je een sticker met wifigegevens. Ga naar de wifi instellingen op de telefoon en voer de gegevens in. Klem je telefoon vervolgens in de controller.

Stap 6: maak verbinding tussen de drone en de controller

Verbinding tussen drone en controller

Zet de drone aan als deze nog niet aan stond. Zodra het lampje op de controller groen kleurt, heeft de drone verbinding gemaakt met je controller. Je kunt ook in de app aflezen of dit is gelukt. Wat moet je doen als er geen automatische verbinding is ontstaan? Dan klik je in de app op 'RC Connected' en kies je voor de optie 'Remote Controller'. Vervolgens volg de stappen op die op je telefoonscherm verschijnen.

Stap 7: ga naar buiten voor een eerste vlucht

Beschermtas

Alles werkt om een vlucht te kunnen maken. Schakel de drone en de controller uit en berg alles op in de meegeleverde beschermtas. Het is nu tijd om op pad te gaan en je eerste testvlucht te maken.

Handig om te weten:

In Nederland mag je niet overal vliegen met een drone vanwege de veiligheid. Zo mag je alleen overdag, niet in de buurt van een vliegveld en niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen. Zoek daarom goed uit waar je in de buurt een vlucht mag maken. Vlieg daarnaast alleen met goed weer. Als het hard waait, raakt de drone snel uit koers. Ook kun je niet in de regen vliegen.

Stap 8: maak je drone klaar voor de start

Maak de drone klaar om te vliegen

Open de app en plaats je telefoon in de controller. Zet de controller aan en activeer de drone door beide joysticks helemaal naar buiten of naar binnen te draaien. Klik in de app op de knop 'Go Fly'. Op je telefoonscherm verschijnt het beeld dat de dronecamera ziet. Als dit je eerste vlucht is, zet je in het instellingenmenu de beginnersmodus aan. De drone blijft dan binnen een afstand van 30 meter bij je.

Stap 9: stijg op en bedien de Spark met de joysticks

Opstijgen en bedienen

Je stijgt op door de linker joystick naar boven te bewegen. Door deze joystick naar links of naar rechts te bewegen, draai je het toestel. De rechter joystick zorgt ervoor dat je de drone naar voren en naar achteren beweegt en van links naar rechts vliegt. Beweeg de linker joystick naar beneden om de daling in te zetten. De 'Return to home' knop in de linkerbovenhoek van je controller kun je ook gebruiken om te landen.

Stap 10: maak een opname tijdens de vlucht

Een opname maak je door op de opnameknop in de app te drukken. Met de knop daarboven kies je tussen de foto- en videostand. Daarnaast vind je op je telefoonscherm een verticale balk met daarop een schuifje waarmee je de gimbal van de drone beweegt. Hiermee kies je de hoek van waaruit je opnamen wilt maken. Je kijkt je opnamen terug in de app of in de fotobibliotheek op je telefoon.

Gefeliciteerd, je hebt je eerste vlucht met de DJI Spark Fly More Combo gemaakt!© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 15.904 beoordelingen