The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Aan de slag met de Nikon D3400

Je hebt de Nikon D3400 gekocht, leuk! De camera is uitgepakt dus nu is het tijd om ermee aan de slag te gaan. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je je eerste foto maakt met deze camera. Voor je het weet heb je de techniek helemaal in de vingers.

In het kort

Na het lezen van dit artikel ben je klaar om met jouw Nikon D3400 foto's te maken. De eerste stappen leggen uit hoe je de camera klaar maakt voor gebruik. Waar doe je de accu in? En hoe bevestig je de lens? Als de camera klaar is voor gebruik, stel je hem in. Je maakt een foto en bekijkt hem op het scherm. Vervolgens berg je het materiaal zorgvuldig op. In de video zijn deze stappen nog eens uitgelegd om je een goed beeld te geven.

Stap 1: plaats de accu in de camera

Accu plaatsen

Zonder een accu doet je camera natuurlijk niets. De accu is meestal al een klein beetje opgeladen, waardoor je 'm meteen in gebruik neemt. Je plaatst de accu in de camera door het klepje onderop de body te openen. Op de accu vind je drie contactpuntjes. Deze passen precies op de drie contactpuntjes in de accubehuizing. Druk de accu aan tot het gele knopje voor de accu schiet. Sluit het klepje vervolgens.

Stap 2: zet de lens op de body

Lens bevestigen

Haal de dop van de camerabody en leg hem met de opening naar beneden op tafel neer. Hiermee voorkom je dat er stof in de body komt. De dop van de lens haal je er ook af. Zowel op de lens als op de body vind je een wit puntje. Pak de body op en plaats het witte puntje van de lens op het witte puntje van de body. Draai ze in elkaar tot je een klik hoort.

Stap 3: plaats de SD geheugenkaart

SD geheugenkaart plaatsen

De camera is bijna compleet. Het enige wat nu nog ontbreekt is een SD geheugenkaart. Aan de zijkant van de body vind je een klepje voor je SD kaart. Controleer aan de zijkant van de SD kaart of hij niet op 'lock' staat. Als dit wel het geval is, zet je het schuifknopje om. Open het klepje en kijk op de afbeelding die hierop staat hoe je de kaart erin steekt. Als dit gelukt is, doe je het klepje weer dicht.

Stap 4: camera aanzetten en modus kiezen

Camera aanzetten en modus kiezen

Je zet de camera aan door de aan-en-uitknop bovenop de camera naar 'ON' te draaien. Zodra je dit doet, licht het scherm op en weet je dat hij aan staat. Bovenop de body naast de aan-en-uitknop zit een draaiknop met diverse modi. Kies voor je eerste foto voor de automatische modus, te herkennen aan het groene cameraatje. De modus die naar de witte stip gedraaid is, is de geselecteerde modus.

Stap 5: foto maken en bekijken

Foto maken

Op dezelfde plek als de aan-en-uit-knop vind je de ontspanknop. Deze druk je in om een foto te maken. Als je de knop half indrukt, stelt de camera scherp. Zodra je beeld scherp is, druk je de knop steviger in. De foto verschijnt kort op het scherm. Om de foto terug te kijken, druk je linksboven het scherm op de knop met het vierkantje met daarin een driehoek. Je gaat terug naar het opnamemenu door nog een keer te klikken.

Stap 6: camera uitzetten

Je hebt je eerste foto's gemaakt en je wilt de camera weer opbergen. Zet het toestel eerst op 'OFF' met de aan-en-uitknop. Een handige tip: haal de accu eruit voor je de camera weglegt. Als je de accu los van de camera bewaart, gaat de accu langer mee.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen