The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Je airfryer schoonmaken per onderdeel

Bij een airfryer gebruik je geen frituurvet. Hierdoor is het schoonmaken van een airfryer niet veel werk. Er zijn 3 onderdelen die je schoonmaakt, om zo jouw airfryer in topconditie te houden. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je elk onderdeel reinigt. Als finishing touch neem je de buitenkant van de airfryer ook nog even mee.

Reinig deze 3 onderdelen

1| Mand schoonmaken

In de mand leg je de snacks, hierdoor zullen er etensresten achterblijven. Laat de mand daarom eerst 10 minuten weken in een bak met warm kraanwater en een paar druppels afwasmiddel. Hierna boen je de mand aan alle kanten schoon met een zachte spons. Gebruik eventueel een zachte borstel. We raden je af om harde schuursponsen of hardnekkige ontvetters te gebruiken. Hiermee beschadig je de antiaanbaklaag.

Duur: 15 minuten

2| Binnenpan schoonmaken

De binnenpan zit onder de mand en vangt etenssappen op. Je reinigt de binnenpan met een zachte spons, warm water en een standaard afwasmiddel. Ook hier gebruik je geen harde schuurspons om te voorkomen dat de baklaag beschadigt. Na het schoonmaken maak je de pan droog met een theedoek. Tip: leg tijdens het bakken een laagje bakpapier of aluminiumfolie op de bodem van de binnenpan, zo voorkom je dat de pan erg vies wordt.

Duur: 5 minuten

3| Verwarmingselement schoonmaken

Om te voorkomen dat je airfryer een rookgeur verspreidt, verwijder je vetspetters van het verwarmingselement. Haal de stekker uit het stopcontact en zet de airfryer op z'n kop op tafel. Trek de lade van de airfryer open zodat je er goed bij kan. Maak een zachte spons vochtig met warm water en een druppel afwasmiddel en knijp 'm goed uit. Boen het elemement schoon. Lastige hoekjes borstel je schoon met een oude tandenborstel. Droog het af met een theedoek.

Duur: 5 minuten

Maak de buitenkant schoon

Bij een hetelucht frituurpan heb je weinig last van vetspetters op de behuizing, er zit immers geen vet in het apparaat. Het is dus voldoende als je de buitenkant met een vochtige vaatdoek afneemt, eventueel met wat schoonmaakmiddel. Gebruik geen schuurspons, want zo ontstaan er krassen.

Welke onderdelen mogen in de vaatwasmachine?

Vind je bovenstaande stappen te veel werk? Dan reinig je de mand en binnenpan ook in de vaatwasmachine. Houd er wel rekening mee dat de antiaanbaklaag zo sneller beschadigt en dat onderdelen dof worden. Bovendien moet je het verwarmingselement en de behuizing alsnog met de hand reinigen, want deze zijn niet vaatwasmachinebestendig. Het is dus aan jou of je voor gemak gaat, of meer waarde hecht aan de levensduur van je Airfryer.

Tips voor een extra fris resultaat

Ruikt de Airfryer na het schoonmaken niet echt fris? Dan smeer je de mand en de binnenpan in met het sap van een citroen. Zo verdwijnen de bakgeuren. Snijd een citroen doormidden en wrijf met de ene helft de mand in en met de andere helft de binnenpan. Laat de onderdelen vervolgens een half uur staan zodat het citroensap goed zijn werk kan doen. Spoel de onderdelen hierna af met lauwwarm water en droog ze met een theedoek.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen