The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Apple iOS 12: eerste indruk

Het is zover, Apple iOS 12 is uit. Met deze nieuwe update gaat alles wat je dagelijks op je iPhone of iPad doet sneller dan ooit. Zo swipe ik 70% sneller naar de camera dan voorheen, is de toetsenbordweergave 50% sneller en starten apps tot 2x sneller tijdens hoge werkbelasting. Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar een iOS update is iets wat ik graag zelf wil ervaren. Daarom installeer ik iOS 12 op mijn iPhone X en neem ik je mee in de vetste nieuwe dingen

Geschikt voor

Heb jij al een wat oudere iPhone of iPad? Geen probleem. Je installeert iOS 12 op iedere iPhone vanaf iPhone 5s en op iedere iPad vanaf iPad 2. Om het wat specifieker te maken, zet ik alle geschikte modellen voor je op een rijtje.

Apple iPhone: iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr, iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone 6s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE en iPhone 5S.

Apple iPad: iPad Pro, iPad, iPad Air 2, iPad Air, iPad Mini 4, iPad Mini 3 en iPad Mini 2.

Schermtijd

iOS 12 schermtijd

Schermtijd is een compleet nieuwe functie in iOS 12. Met deze functie krijg ik meer inzicht in het gebruik van mijn iPhone of iPad en voorkom ik dat ik de hele dag op Instagram zit. In krijg namelijk niet alleen meer inzicht in mijn gebruik, maar ik kan ook limieten instellen. Via downtime bepaal ik vanaf welk tijdstip ik bepaalde apps niet meer mag gebruiken. Ideaal voor ouders die tijden in kunnen stellen voor hun kinderen, zodat ze 's avonds niet meer stiekem spelletjes spelen. Via App-limieten stel ik limieten voor afzonderlijke apps in en via Altijd toegestaan kies ik apps die ik altijd wil toestaan, ongeacht of de limiet voorbij is.

Meldingen

iOS 12 meldingen

Met direct afstellen in iOS 12 zorg je ervoor dat je minder vaak gestoord wordt. Zo beheer ik meldingen vanaf het toegangsscherm. Ik veeg van links naar rechts over de melding om het nieuwe menu te openen met 3 opties: Beheer, Bekijk en Wis. Ik klik op Beheer om meldingen van deze app stil te houden. Stille meldingen verschijnen niet op mijn toegangsscherm, maar zie ik alleen in het berichtencentrum. Ontvang ik vaak meldingen van dezelfde app die ik nooit open? Dan krijg ik automatisch de suggestie om deze meldingen voortaan stil af te leveren of om ze zelfs helemaal uit te schakelen.

Niet storen

iOS 12 niet storen

In iOS 12 beschik ik dus al over meer manieren om mijn meldingen te beheren waardoor ik niet steeds word gestoord met apps die ik amper gebruik. Soms zijn er momenten dat ik helemaal niet gestoord wil worden door berichten of telefoontjes. Ik kan 'Niet storen' nu specifiek voor een afspraak of bepaalde locatie instellen. 'Niet storen' wordt automatisch uitgeschakeld wanneer de bijeenkomst voorbij of wanneer ik de locatie verlaat.

Foto's zoeken

iOS 12 foto's zoeken

Ben je soms ook uren aan het scrollen tot je die ene foto waar je naar op zoek bent eindelijk gevonden hebt? De zoeksuggestie in iOS 12 helpt mij om foto's nog sneller te zoeken waardoor het scrollen verleden tijd is. Daarbij kom ik ook foto's tegen die ik wellicht al vergeten was. Voordat ik begin met typen, zie ik suggesties voor recente gebeurtenissen, mensen en plaatsen. Terwijl ik typ, worden suggesties slimmer en kan ik mijn zoekopdrachten verfijnen door nog meer zoektermen te gebruiken.

Augmented Reality

iOS 12 augmented reality

Augmented Reality wordt dankzij iOS 12 pas echt levensecht. Waarom? Dankzij ARKit 2 kan ik AR-ervaringen nu delen met mijn vrienden. Zo beleven meerdere mensen tegelijk dezelfde AR-beleving. Via Berichten en Mail verstuur ik AR-objecten om ze vervolgens in de echte wereld te bekijken. Daarnaast is er nu een nieuwe app in iOS genaamd Meten. Zo meet ik objecten in de echte wereld op door mijn camera erop te richten. Zo weet ik precies hoe breed mijn nieuwe tv-meubel moet zijn.

Animoji

iOS 12 Animoji

We zijn al even bekend met Animoji, maar met iOS 12 zijn er weer 4 nieuwe Animoji bijgekomen: een koala, tijger, spook en tyrannosaurus rex. Ik gebruik deze Animoji op mijn Berichten en FaceTime gesprekken op te vrolijken. De Animoji die ik stuur, zijn expressiever dan ooit tevoren. Zo steek ik mijn tong uit en geef ik een knipoog. Elke beweging die ik maak, neemt mijn Animoji direct over. Er treedt geen enkele vertraging op, ook niet wanneer ik snel naar links of rechts kijk. Animoji werkt overigens alleen op iPhone of iPad met Face ID (iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr en iPhone X).

Memoji

iOS 12 Memoji

Een Animoji, maar dan super persoonlijk? Dat is een Memoji. Ik maak een persoonlijke Memoji die ik afstem op mijn huidskleur, kapsel, vorm van mijn gezicht etc. Ik maak steeds een Memoji die past bij mijn stemming. Ik kan zoveel alter ego's maken als ik zelf wil. Memoji werkt net als Animoji enkel op iPhone en iPad met Face ID (iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr en iPhone X).

Camera-effecten

iOS 12 camera-effecten

Ben je niet zo'n van van Animoji? Er zijn nu ook andere manieren om Berichten op te fleuren. Wanneer ik een bericht typ, ga ik naar de camera-app om mijn bericht op te vrolijken. Zo kies ik uit nieuwe filters waaronder een filter waarop het net lijkt alsof ik uit een stripboek kom. Ik voeg teksten toe aan mijn foto's en ik kies uit verschillende vormen zoals pijltjes, vinkjes, kruisjes etc. Keuze genoeg.

En nog meer

Apple iPhone Xs space gray iOS 12

Als je dacht dat dit alles was, heb je het mis. Dit is pas een greep uit de nieuwe functies van iOS 12. Er zijn nog heel wat nieuwe functies zoals:

  • Handige opdrachtenreeksen met Siri en het koppelen van gewoontes aan apps
  • Betere privacy mogelijkheden in Safari
  • Nieuwe mogelijkheden om foto's te delen
  • Nieuw ontwerp voor Apple Books
  • Nieuwe ontwerp voor de Aandelen-app
  • Meer informatie over de batterij
  • Automatisch sterke wachtwoorden
  • Navigatie door externe partijen in Carplay
  • Automatisch invullen van veiligheidscodes
  • Dictafoon is nu ook beschikbaar voor iPad Installeer iOS 12 dus nu en ontdek alle nieuwe functies zelf!


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.428 beoordelingen