The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Apple iPad Pro (2017) versus iPad (2018)

Apple iPad Pro lijkt er een serieuze concurrent bij te hebben: iPad (2018). Voor het eerst gebruik ik Apple Pencil op een ander model dan iPad Pro. In welke opzichten lijken deze tablets nog meer op elkaar? Of zijn ze toch echt totaal verschillend? Ik zoek het voor je uit. Let op: iPad (2018) is niet meer nieuw verkrijgbaar bij Coolblue, alleen nog refurbished. iPad Pro (2017) is niet meer verkrijgbaar.

Refurbished Apple iPad (2018)

refurbished a-grade iPad
9.7 inch Retina scherm | 128 GB opslagcapaciteit | Internet via wifi
369,-
op voorraad
  • Refurbished iPad is opgeknapt met originele Apple onderdelen.
  • Dankzij de ondersteuning voor Apple Pencil markeer je woorden, maak je handgeschreven notities en teken je naast teksten.
  • Met de Apple A10 Fusion chip navigeer je sneller door apps heen, bewerk je 4K beeldmateriaal of speel je zware games.
  • De opslagcapaciteit is niet uit te breiden met een geheugenkaart.
  • Refurbished tablets zijn opgeknapte, gebruikte tablets en kunnen daarom lichte gebruikssporen hebben.

Let op: iPad Pro (2017) is niet meer verkrijgbaar

Met de komst van Apple iPad Pro (2020) wordt Apple iPad Pro (2017) niet meer gemaakt. Inmiddels is Apple iPad Pro (2017) dan ook niet meer verkrijgbaar. Bekijk hier het meest recente model.

Het display

Display iPad Pro

Apple iPad Pro (2017)

Apple iPad Pro is er in 2 maten: 12,9 en 10,5 inch. Het 10,5 inch scherm is groter dan iPad 2018, maar de tablet in zijn geheel oogt niet veel groter. Dit komt omdat de rand bij iPad Pro smaller is. Kleuren die ik zie op het scherm, passen zich aan aan de kleurtemperatuur van de omgeving. Dat wordt True Tone genoemd. Zelfs bij warmer licht, ogen kleuren hetzelfde. Dankzij de anti-reflectiecoating lees ik teksten goed af van het scherm.

Display iPad 2018

Apple iPad (2018)

Apple iPad (2018) heeft een 9,7 inch Retina scherm. De kwaliteit van dit scherm is iets minder dan die van iPad Pro. Omdat ik iPad Pro ook gebruikt heb, merk ik dit verschil wel een beetje. Ik vraag me af of me dit ook was opgevallen als ik iPad Pro nog niet eerder gebruikt had. Buiten merk ik wel verschil met iPad Pro. IPad (2018) heeft geen anti-reflectiecoating waardoor ik buiten meer last heb van weerkaatsingen op mijn scherm door de zon.

Processor en capaciteit

Processor iPad Pro

Apple iPad Pro (2017)

Apple iPad Pro heeft een A10X Fusion Chip met 4 GB werkgeheugen. Of ik nou een zware game speel of een augmented reality app gebruik, iPad Pro werkt perfect. Ik kan zelfs 3 tot 4 apps tegelijk openen op mijn scherm. Bij iPad Pro heb ik de keuze uit 64, 256 en 512 GB. Ik heb dus meer keuze dan bij iPad (2018) en de opslagmogelijkheden zijn groter. Zou ik iPad Pro professioneel gebruiken, dan is een opslag van 256 of 512 GB wel ideaal.

Processor iPad 2018

Apple iPad (2018)

Apple iPad heeft een A10 Fusion Chip met 2 GB werkgeheugen. Deze ken ik ook al van iPhone 7. Ik navigeer soepel door verschillende apps en ik gebruik dankzij de split screen functie 2 apps tegelijk. Bij zwaardere apps merk ik dat iPad iets trager is dan iPad Pro. Ik heb de keuze uit 32 of 128 GB opslag, maar er zijn natuurlijk genoeg online opslagmogelijkheden zoals iCloud. Voor mijn dagelijkse werkzaamheden is 128 GB meer dan genoeg.

Camera

Camera iPad Pro

Apple iPad Pro (2017)

Bij Apple iPad Pro vind ik dezelfde camera als in iPhone 7. Ik maak dankzij de 12 megapixel camera met optische beeldstabilisatie en een diafragma van 1,8 haarscherpe foto's. Daarnaast maak ik Live Photo's met stabilisatie en vind ik op iPad Pro True Tone Flash met 4 leds. Video's neem ik op in 4K HD. Op Pro heb ik een continue autofocus en slomo video's die ik maak zien er vloeiend uit. Ook mijn selfies zijn scherp dankzij de 7 megapixel frontcamera.

Camera iPad 2018

Apple iPad (2018)

Op Apple iPad (2018) maak ik prima foto's, maar ze halen het niet bij de foto's die ik maak op iPad Pro. Ik maak foto's met de 8 megapixel camera met een diafragma van 2,4 zonder optische beeldstabilisatie. Live Photos maken kan ik ook op iPad. Wat ik mis in tegenstelling tot iPad Pro is de beeldstabilisatie, True Tone Flash en een brede kleurregistratie. Video's neem ik op in 1080 p HD. De 1,2 megapixel selfiecamera is wel een flink verschil met iPad Pro.

Apple Pencil

Apple Pencil iPad Pro

Apple iPad Pro (2017)

Apple iPad Pro is de eerste iPad die ondersteuning biedt voor Apple Pencil. Op iPad Pro werkt de stylus net wat beter dan op iPad. Hoe dat komt? Het iPad Pro scherm beschikt over ProMotion technologie. Dit zorgt ervoor dat er nauwelijks vertraging optreedt als ik teken op het scherm. Het scherm reageert direct op mijn aanrakingen, net alsof ik een echt potlood gebruik.

Apple Pencil iPad 2018

Apple iPad (2018)

Een nieuwe feature van iPad is de ondersteuning voor Apple Pencil. Ik gebruik de stylus van Apple voor het eerst op een ander model dan die uit de Pro familie. De stylus werkt prima op iPad. Wanneer ik het vergelijk met iPad Pro, werkt iPad Pro net iets soepeler. Bij iPad treedt er een fractie van een seconde vertraging op wanneer ik de stylus gebruik. Dit zou ik waarschijnlijk niet opgemerkt hebben als ik iPad Pro niet gebruik had.

En verder..

iPad Pro uitvoeringen

Apple iPad Pro (2017)

Ontgrendelen doe ik op iPad Pro met de thuisknop met Touch ID. Hierdoor is mijn vingerafdruk mijn wachtwoord. De vingerafdrukscanner op iPad Pro is van de 2e generatie, waardoor ik net iets sneller ontgrendel dan op iPad. IPad Pro beschikt over 4 dynamische speakers. Dat wil zeggen dat de geluidsbalans aanpast aan de positie van iPad. Draai ik de tablet om, dan wisselen de speakers van rol.

iPad 2018 uitvoeringen

Apple iPad (2018)

Net als op iPad Pro, ontgrendel ik iPad (2018) met de thuisknop met Touch ID. De vingerafdrukscanner van iPad is van de 1e generatie, waardoor ik net iets minder snel ontgrendel dan op iPad Pro. Waar iPad Pro beschikt over 4 speakers, luister ik op iPad muziek met 2 speakers. Deze speakers zijn niet dynamisch. De speakers klinken niet slecht, maar iPad Pro wint het op dit vlak absoluut.

Conclusie

Kijk ik naar kracht en specs? Dan kan ik 1 terechte winnaar aanwijzen: Apple iPad Pro. IPad Pro heeft wat meer features waardoor ik er meer mee kan. Maar heb ik al deze extra's wel nodig? Als ik al die features niet gebruik, kan ik beter kiezen voor iPad (2018). Ben ik een grafisch designer of speel ik regelmatig zware games? Dan neig ik meer naar iPad Pro. Maar voor mijn dagelijkse gebruik volstaat iPad (2018) prima. Daarbij is de prijs van de goedkoopste iPad nog niet eens de helft van de goedkoopste iPad Pro. Een afweging die iedereen voor zichzelf moet maken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.044 beoordelingen