The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Céline

Vergelijk Apple iPhone 6 met Apple iPhone 6 Plus

Waar Apple-fans voorheen blind konden kiezen voor de nieuwste iPhone, is er nu een nieuw dilemma opgedoken. Ga je voor de Apple iPhone 6 of voor de Apple iPhone 6 Plus? Wat zijn de verschillen tussen de 2 modellen? En wat merk je in de praktijk van die verschillen? Belangrijke vragen. Daarom beantwoorden we ze in deze vergelijking tussen de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus.

In het kort

Welke telefoon kies je? Apple iPhone 6 Apple iPhone 6 Plus
Wil je jouw telefoon in je broekzak stoppen? Ja Nee
Wil je jouw telefoon met 1 hand bedienen? Ja Nee
Wil je op een volle accu met gemak de dag doorkomen? Nee Ja
Wil je ook bij weinig licht fotograferen? Nee Ja
Wil je films kijken op je telefoon? Nee Ja

Het formaat

Dit is zo logisch, dat we hem bijna niet willen noemen: de iPhone 6 Plus is groter. Een flink stuk groter. Maar wat betekent dat verschil in formaat voor jou in de praktijk?

In de hand

De iPhone 6 in de hand

Apple iPhone 6 in de hand

Net groot genoeg om nét niet bij de bovenkant te kunnen De iPhone 6 Plus mag dan een flinkerd zijn, ook de iPhone 6 heeft een groeispurt gehad. Denk dus niet dat je met dit model veel meer bedieningsgemak hebt dan met zijn grotere broertje. Want ook aan een schermformaat van 4.7 inch zullen de meeste mensen even moeten wennen. Het is voor de gemiddelde hand al lastig om de bovenkant van het scherm te bereiken. Gelukkig biedt Apple een helpende hand met de bereikbaarheidsfunctie: tik 2 keer zachtjes op de home-knop en alle knoppen worden meteen binnen duimbereik gebracht.

De iPhone 6 Plus in de hand

Apple iPhone 6 Plus in de hand

​Het moge duidelijk zijn dat de iPhone 6 Plus met zijn 5.5 inch niet meer met één hand te bedienen is. Vind je dit echt onoverkomelijk? Houd er dan vooral rekening mee dat de iPhone 6 ook niet meer zo klein is als vroeger. Maar anders dan bij zijn kleine broertje, komen de vingertoppen bij de iPhone 6 Plus vaak niet eens in de buurt van de bediening aan de bovenkant van het scherm. Gelukkig heeft Apple de bereikbaarheidsfunctie toegevoegd, waarmee je - door 2 keer zacht op de home-knop te drukken - de bovenkant van het scherm naar een comfortabele, bereikbare hoogte brengt.

In de broekzak

De iPhone 6 in de broekzak

Apple iPhone 6 in de broekzak

Als het sommige mensen lukt om hun hun portemonnee, sleutelbos en telefoon in één broekzak te steken, dan moet de iPhone 6 ook geen groot probleem zijn. Of het ook comfortabel is, dat is een tweede. De voorzak is wat krap, maar het past.

De iPhone 6 Plus in de broekzak

Apple iPhone 6 Plus in de broekzak

Naast de tas (van vriendin of vrouw), is vooral de broekzak een favoriete plek om de telefoon op te bergen. Lastig, want de iPhone 6 Plus past daar dus niet in. En laten we afspreken dat we de skatebroek en de buideltas in de jaren 90 laten. De oplossing? Toch de tas, of anders je jas. Sorry mannen.

De camera

De camera van de iPhone 6

De camera van iPhone 6

Goede foto's maken met je telefoon is allang niet moeilijk meer. De vernieuwingen van de camera in de iPhone 6 zijn dan ook vooral gericht op het verbeteren van de automatische instellingen. Gelukkig richt Apple zich dan ook op datgene wat belangrijk is: een hogere lichtgevoeligheid en een verbeterde focus. De lichtgevoeligheid gaat je helpen in donkere omstandigheden en met snelbewegende onderwerpen. De focus zorgt voor gezichtsherkenning en een voortdurende scherpstelling, ook tijdens het maken van video-opnamen.

De camera van de iPhone 6 Plus

De camera van iPhone 6 Plus

De iPhone 6 Plus en de iPhone 6 delen dezelfde camera, op één verschil na. De Plus heeft optische beeldstabilisatie. En dat is een groot verschil. Want wanneer jij trillende handen hebt, worden die bewegingen fysiek gecompenseerd. De A8-processor meet jouw trillingen en geeft ze door aan de lens. Dit geeft je vooral een voordeel in donkere lichtomstandigheden, wanneer je lens wat langer open moet staan om het licht door te laten. Dit voordeel geldt uiteraard alleen voor kleine trillingen. Grote onhandige bewegingen kunnen zelfs de beste camera's niet aan.

De accuduur

​​​​ De accuduur van iPhone 6

De iPhone 6 heeft een grotere accu gekregen dan de iPhone 5S. Je mag ook wel verwachten dat een opvolgend model beter presteert dan zijn voorganger. Maar de iPhone 6 heeft ook een groter scherm gekregen en dit vreet toch wat meer energie. Toch heeft dit in de praktijk geen grote impact. De accu van de iPhone 6 gaat gemiddeld 25% langer mee dan zijn voorganger. Je kunt ruim 11 uur lang video's bekijken, browsen kan zo'n 10 uur achter elkaar en bellen zelfs 14 uur.

De accuduur van iPhone 6 Plus

Door het grote scherm is de iPhone 6 Plus een echte telefoon voor gamers en liefhebbers van video's. De accu wordt dus flink op de proef gesteld, zeker nu het grote scherm wat meer energie vraagt. Gelukkig hebben grotere telefoons als de iPhone 6 Plus vaak ook een grotere accu. Dit compenseert elkaar dus weer. Je kunt zo'n 14 uur video's bekijken, 12 uur lang browsen en, mocht je bellen nog steeds het leukste contact vinden, 24 uur aan de lijn blijven hangen.

Samengevat

Het verschil tussen de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus zit dus niet puur in het formaat. Het gaat vooral om de toepassing. De iPhone 6 richt zich op zijn oude vertrouwde publiek. De iPhone 6 Plus is bedoeld voor intensief gebruik: van nieuwssites lezen tot gamen en filmpjes kijken. Het is bedoeld voor het publiek dat zijn tijd niet verdoet met bellen en appen, maar zijn tijd besteedt aan het uitbreiden van zijn digitale stad, het bingewatchen van een serie en het lezen van interessante artikelen.

Puntje van kritiek: beide modellen mogen dan een stuk groter zijn, door de grote rand om het scherm (de bezel) krijg je weinig scherm voor het formaat telefoon.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.252 beoordelingen