The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Céline

Vergelijk Apple iPhone 6s met Apple iPhone 6

Op 9 september heeft Apple de iPhone 6s geïntroduceerd. Zo'n grote lancering is vaak het moment dat smartphone-bezitters zich even achter hun oren krabben en bedenken: ben ik alweer toe aan een nieuwe telefoon? Natuurlijk is het aantrekkelijk om het nieuwste van het nieuwste te hebben. Maar is de Apple iPhone 6s wel een upgrade? Kan je niet beter investeren in de - niet al te lang geleden geïntroduceerde - Apple iPhone 6? Kortom: wat zijn de verschillen tussen en iPhone 6 en de iPhone 6s en wat merk ik daar in de praktijk van?

Vergelijk Apple iPhone 6s met Apple iPhone 6

Spring jij dikwijls onhandig met je telefoon om? Ja? Dan wel upgraden.
Bekijk jij je vakantiefoto's en -video's op groot formaat? Ja? Dan wel upgraden.
Wil jij in één klik menu's openen, waar je er normaal 6 voor nodig hebt? Ja? Dan wel upgraden.
Wil jij altijd de nieuwste en zwaarste games spelen? Ja? Dan wel upgraden.
Wil jij gewoon de nieuwste iPhone? Ja? Dan wel upgraden.

Het uiterlijk

Het uiterlijk van de iPhone 6s is geen spat veranderd ten opzichte van de iPhone 6. Het was eigenlijk ook wel te verwachten dat de grootste wijzigingen onderhuids zouden plaatsvinden. Dit is tot nu toe altijd het geval geweest bij de s-upgrade. Is dit erg? Wij vinden van niet. De Apple iPhone 6s is bijzonder mooi afgewerkt met hoogwaardige materialen. En dit is dan ook meteen de eerste wijziging. De iPhone 6s is gemaakt van een speciaal soort aluminium, wat hem een stuk sterker maakt dan z'n voorganger. Apple zit waarschijnlijk niet te wachten op een tweede bendgate. Bovendien heeft de iPhone-serie er een kleurtje bijgekregen. De iPhone 6s is ook in rose gold te verkrijgen.

De camera

Camera iPhone 6S

De camera van iPhone 6s

De camera van de iPhone 6s heeft een flinke upgrade gehad. De 12 megapixel-sensor geeft je meer detail en ruimte om te zoomen. Het toestel is ook een van de eerste met de mogelijkheid om haarscherpe 4K-video's op te nemen. Geheel nieuw is Live Photo's. Deze functie legt de paar seconden rond het nemen van een snapshot vast. Wanneer je op de foto drukt, laat de iPhone 6s deze momenten zien. Apple noemt het geen filmpje, maar een andere beschrijving kunnen wij even niet bedenken. Hoe je het ook noemt. Het brengt je wel weer even terug naar het moment van het nemen van de foto.

Camera iPhone 6

De camera van iPhone 6

De camera van de iPhone 6 is heel degelijk. In normale omstandigheden maak je 8-megapixel foto's die goed zijn uitgelicht, ook wanneer het wat donkerder is. Kleuren blijven natuurlijk. Gezichten zijn scherp. Eigenlijk kun je het maken van een goede foto prima aan de automatische instellingen overlaten. En daar wordt het wat ons betreft wat saai. Er zijn niet veel mogelijkheden om de foto's te personaliseren. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar wil jij jezelf een professioneel editor wanen, dan moet je op zoek naar apps die dit wel ondersteunen. 4K kent dit toestel nog niet, maar de 1080p HD-resolutie is meer dan prima om mooie filmpjes mee te schieten

Het scherm

Scherm iPhone 6S

​​​Het scherm van Phone 6s

Het scherm van de iPhone 6s lijkt weinig te verschillen van die van de iPhone 6. Tot we beginnen over de bediening van de telefoon. Want door de toevoeging van 3D Touch zijn de apps en features van de Apple iPhone 6s heel anders te benaderen. Voorheen waren veel functies alleen te bereiken via omslachtige onderliggende menuutjes. Nu bepaalt de kracht van je aanraking op het scherm welke menu's je naar voren haalt. Het is wel even oefenen. Gelukkig helpt de speciaal ontwikkelde trilfunctie je bij het bepalen van de druk van de aanraking.

iPhone 6 scherm

Het scherm van iPhone 6

Eigenlijk is Apple heel tevreden over het scherm in de iPhone 6. Qua formaat en pixels zijn er dan ook bijzonder weinig verschillen met de iPhone 6s te ontdekken. Het enige dat het scherm mist, is de toevoeging van 3D Touch: een druksensor die de bediening van de telefoon bepaalt aan de hand van de kracht van je aanraking. De mogelijkheden van 3D Touch zien er heel slick uit, maar de vraag is hoe snel ontwikkelaars deze technologie ook in hun apps zullen toevoegen. Kortom: ga je ook veel gebruik maken van deze toevoeging?

De processor

Processor iPhone 6S

De processor van iPhone 6s

Als één volk weet hoe het snelle processors maakt, dan zijn het de Koreanen. "Waarom zelf aan de slag gaan als we beter leentjebuur kunnen spelen?" Dat dacht Apple toen ze hun vrienden van Samsung belden. Slim, want met de A9-processor levert de fabrikant puik werk af. De processor is volgens Apple 80 procent sneller dan z'n voorganger, de A8. Op grafisch gebied presteert hij zelfs 90 procent beter. Nu moet je marketingpraat altijd met een korreltje zout nemen. Maar je kunt er vanuit gaan dat apps openen in een mum van tijd en zelfs de zwaarste games zonder één hapering gespeeld kunnen worden.

Processor iPhone 6

De processor van iPhone 6

De A9-processor is bijna twee keer zo snel als z'n voorganger, de A8. Dat betekent dat de A8-processor van de iPhone 6 officieel verouderd is. Maar is dat erg? Ja, games zullen er iets minder mooi uitzien. Ja, multitasken gaat iets minder soepel. Maar ben jij een 'normale' gebruiker die zo nu en dan een foto maakt, zijn mail checkt en soms een game speelt, dan zal de A8-processor je op je wenken bedienen. Die processor is nog steeds snel. Heel snel. Hij mag zich dan niet de nummer 1 onder processors noemen, maar geloof ons: de nummer 2 op de 100 meter sprint houd je ook niet bij.

iPhone 6s smartphone review

Apple iPhone 6 smartphone productvideo© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.720 beoordelingen