The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Céline

Vergelijk de Apple iPhone 6s met de iPhone SE

Apple heeft langer dan andere smartphone fabrikanten vastgehouden aan een handzaam formaat voor zijn toestellen. Met iPhone 6 en 6 Plus kwam daar verandering in, maar niet iedereen wil een smartphone met een groot scherm. Daarom werd Apple iPhone SE in het leven geroepen: het design grijpt terug naar iPhone 5s, terwijl de specificaties sterk op die van iPhone 6s lijken. Waar de verschillen precies zitten, lees je in dit artikel.

In het kort: de verschillen

iPhone 6s iPhone SE
Schermgrootte 4,7 inch 4 inch
3D Touch Ja Nee
Selfie camera 5 megapixels 1,2 megapixels
Opslagcapaciteit 32 of 128 GB 16 of 64 GB

Naast elkaar

Camera iPhone 6s

Camera iPhone 6s

Camera iPhone SE

Camera iPhone SE

Foto's maken met je smartphone. Je doet het bijna dagelijks en houdt er natuurlijk graag leuke plaatjes aan over. Zowel met iPhone 6s als iPhone SE kan ik rekenen op mooie foto's. Beide toestellen hebben dezelfde 12 megapixel camera, waarmee ik kan filmen in 4K resolutie. Voor het maken van selfies is iPhone SE misschien niet helemaal geschikt voor mij, want die heeft slechts een 1,2 megapixel camera aan de voorkant. Daarentegen beschikt iPhone 6s over een 5 megapixel exemplaar.

Design

Design iPhone 6s

Design iPhone 6s

Sinds iPhone 6 zet Apple net als andere fabrikanten in op grote smartphones. iPhone 6 en iPhone 6s hebben ook een Plus-broer. Het design werd niet enkel groter, maar ook minder hoekig dan dat van zijn voorgangers. En er kwam een nieuwe kleur bij: rose gold. Het 4,7 inch-scherm van de iPhone 6s heeft een HD-resolutie van 750 bij 1334 pixels, met een pixeldichtheid van 326 pixels per inch. Het scherm is drukgevoelig, waardoor ik verborgen menu's tevoorschijn tover wanneer ik harder dan gewoonlijk op het scherm duw: 3D touch.

Design iPhone SE

Design iPhone SE

Het design van iPhone SE is een nagenoeg letterlijke kopie van iPhone 5s, en is ook in rose gold te verkrijgen. Het handzame 4 inch-scherm meet 640 bij 1136 pixels, met een gelijke pixeldichtheid als iPhone 6s: 326 pixels per inch. Helaas heeft Apple ervoor gekozen om 3D touch niet door te vertalen naar iPhone SE. Naar mijn mening een gemiste kans. Maar dankzij het 4 inch-scherm heeft iPhone SE wel het voordeel dat ik hem makkelijk met 1 hand bedien.

Technologie

A9 processor

Kort door de bocht: Apple heeft de A9-processor van iPhone 6s in het design van iPhone 5s gestopt, met iPhone SE als resultaat. iPhone SE komt met iOS 9.3 uit de doos, terwijl iPhone 6s een software update heeft gekregen naar deze versie van het besturingssysteem. Overigens kun je de toestellen nu updaten naar de laatste versie, iOS 10. De vingerafdrukscanner in de home button van iPhone SE is er nog eentje van de eerste generatie. De tweede generatie is, naar mijn ervaring, sneller en meer accuraat. Deze vinden we terug in iPhone 6s. Wat de batterijduur betreft, kunnen beide toestellen zich met elkaar meten. Ik blijf met beide smartphones even lang actief.

Maak je keuze!

De keuze tussen iPhone 6s en iPhone SE is er voornamelijk eentje van formaat en opslagcapaciteit. De processor, software en hoofdcamera zijn identiek. Het bedienen van iPhone SE vond ik wel een stuk aangenamer dankzij zijn compacte formaat. Daarnaast vind ik de 3D Touch functie op iPhone 6s een leuke toevoeging.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen