The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jesper

Vergelijk Apple iPhone 6s met Apple iPhone 7

iPhone 7 en iPhone 7 Plus hebben het levenslicht gezien. De veranderingen lijken misschien niet groot, maar ze zijn er wel degelijk. In dit artikel lees je wat precies de overeenkomsten en verschillen zijn tussen iPhone 6s en de nieuwe iPhone 7.

De home button

Wie had dat ooit gedacht: de iconische home button van Apple iPhone is niet meer. Althans, het is niet langer een knop die je kunt indrukken. In plaats daarvan is de homeknop nu aanraakgevoelig en beschikt hij over een trilfunctie. En dat biedt mogelijkheden. Afhankelijk van de druk die ik op de home button uitoefen, krijg ik andere opties. De trilfunctie geeft een voelbare bevestiging van het 'indrukken' van de knop.

Wel of geen fysieke knop?

iPhone 6s home knop

Home button iPhone 6s: een fysieke knop

De home button van iPhone 6s is vergelijkbaar met die van iPhone 6 en 5s. Het is een fysieke knop waarvan je voelt dat je hem indrukt. Net als in de home button van iPhone 7, zit Touch ID hierin verwerkt.

iPhone 7 geen home button

Home button iPhone 7: geen fysieke knop meer

Het is even wennen: de home button van iPhone 7 is geen knop meer die je indrukt. In plaats daarvan lijkt het alsof je heel de onderkant van het toestel indrukt. Dit komt doordat iPhone 7 een trilmotor heeft die in werking treedt wanneer jij de knop 'indrukt'.

Design

Qua design zijn iPhone 6s en iPhone 7 bijna tweelingbroertjes. Een verschil dat me wel meteen opvalt is hoe de antennelijnen aan de achterkant van het toestel verwerkt zijn. Bij iPhone 6 en 6s lopen deze dwars over de achterkant. Bij iPhone 7 lopen ze niet meer over de achterkant, maar over de boven- en onderkant van het toestel. Hierdoor vind ik ze subtieler en minder opvallend aanwezig. Daarnaast heb je keuze uit twee nieuwe kleurtjes. Grijs (Space Gray) is verdwenen. Daarvoor in de plaats kun je nu kiezen voor mat zwart of glanzend zwart.

Andere kleuren

iPhone 6s design

Design iPhone 6s: het oude, vertrouwde 'Space Gray'

Drie jaar lang waren er iPhone-modellen in de kleur 'Space Gray': iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6s. Met iPhone 7 is die kleuroptie komen te vervallen.

Apple iPhone 7 design

Design iPhone 7: de camera-uitstulping zit verwerkt in de behuizing

Een ander verschil met iPhone 6s is dat de camera-uitstulping verwerkt zit in de behuizing van het toestel. Bij iPhone 6s is dit een los onderdeel wat op de behuizing van het toestel is geplaatst.

Camera

Een belangrijk verschil vind ik de toevoeging van optische beeldstabilisatie op iPhone 7. iPhone 6s Plus had dit al, maar de kleinere iPhone 6s niet. iPhone 7 is daarmee de eerste 4,7 inch iPhone die beschikt over deze functionaliteit. Het voordeel van optische beeldstabilisatie is dat je foto's minder snel bewogen zijn omdat de optische beeldstabilisatie compenseert voor de beweging die je maakt met het toestel.

Zonder of met beeldstabilisatie?

iPhone 6s camera

Camera iPhone 6s: zonder optische beeldstabilisatie

Geen optische beeldstabilisatie voor iPhone 6s. Dat is alleen besteed aan iPhone 6s Plus. Neemt niet weg dat iPhone 6s een erg goede 12 megapixel camera heeft. Foto's vind ik scherp en gedetailleerd.

iPhone 7 camera

Camera iPhone 7: met optische beeldstabilisatie

Zowel iPhone 7 als iPhone 7 Plus beschikt over optische beeldstabilisatie. Het grootste verschil met iPhone 6 zonder optische beeldstabilisatie zie ik als ik aan het filmen ben. De optische beeldstabilisatie compenseert voor bewegingen die je maakt met het toestel. Hierdoor zien filmpjes er veel stabieler uit.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen