The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gijs

Apple TV in gebruik

Sinds het najaar van 2016 verstaat Apple's Siri Nederlands. Het ontbreken van deze functie op de Siri Remote van Apple TV was de reden dat ik het apparaat niet direct na de lancering in 2015 in huis haalde. Voldoet de mediaspeler van Apple met deze toevoeging wel aan mijn verwachtingen?

Apple TV 4K 32GB

  • 4K (3840 x 2160)
  • Geschikt voor Netflix, iTunes en Apple Music
  • App voor iOS
199,-
op voorraad
  • Je doorzoekt de App Store, Netflix en iTunes tegelijkertijd.
  • Siri begrijpt Nederlandse vragen.
  • Het design is stijlvol, waardoor je de mediaspeler niet weg hoeft te moffelen.
  • Nederlandse live tv is niet beschikbaar.

Uit de doos

Apple TV

In het stijlvolle doosje vind ik een lightning naar usb kabel, een netsnoer, Apple Remote en een handleiding. Apple TV is kleiner en slanker dan ik verwachtte. De mediaspeler heeft slechts 3 poorten: voor stroom, HDMI en een netwerkkabel. Het touchvlak van de Remote heeft een matzwarte afwerking. Ik hoop maar dat mijn vette vingers geen vlekken achterlaten op het stijlvolle oppervlak. Een HDMI kabel om Apple TV aan te sluiten op mijn tv is niet meegeleverd.

Specificaties uitgelicht

Siri

Siri weet álles

Siri googlet als een pro en weet me te vertellen wie op doel staat bij de Klassieker. Ook helpt de functie wanneer ik wel weet wat voor soort film ik wil kijken, maar geen titel weet. 'Bekijk alle jaren 80 actiekomedies' levert resultaten uit zowel de App Store als Netflix op. Met 'Wat zei hij?' spoelt Siri de aflevering een stukje terug, zodat ik extra aandachtig kan luisteren naar wat er gezegd wordt. Siri verstaat zelf niet alles. De tv serie 'Smeris' heb ik na een aantal keer uitspreken toch maar in getypt. Wel handig: als je eenmaal iets gezocht hebt, biedt Apple TV dit als optie aan.

Apple TV Remote

Remote met Touchpad

Typen op Apple TV Remote lijkt erg op invoeren op een game console. Met veegbewegingen ga ik naar de juiste letter en met een klik selecteer ik deze. Iets te vroeg geklikt? Dan moet je he-le-maal naar de backspace. Het kwam me tijdens het testen een aantal keer voor dat Siri me begreep en ik vervolgens niet door had dat ik niet op 'enter' maar op een letter stond, waardoor het resultaat niet gevonden kon worden. Mijn vrees voor vette vingers is overigens onterecht. Ik kan met een gerust hart chips eten én een serie pauzeren. De Touchpad werkt ook als game controller.

Conclusie

Ondanks dat Apple TV geen 4K ondersteuning biedt, ben ik erg te spreken over de mediaspeler. Ik had verwacht dat het aanbod voor Nederlandse tv groter zou zijn, maar voel me geholpen door de mirrorfunctie van AirPlay. Daarmee stuur ik het beeld van apps die ik mis, maar die wel op mijn iPad of MacBook werken, door naar Apple TV.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.090 beoordelingen