The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Nicole

Hoe maak ik mijn rugzak of backpack waterafstotend?

Veel rugzakken en backpacks zijn voorzien van DWR, ofwel een duurzame waterafstotende coating. Handig, want zo'n coating zorgt ervoor dat je rugzak of backpack en met name de inhoud hiervan beschermd is. Deze beschermende laag wordt aangetast door UV-straling. Het zorgt er niet alleen voor dat je tas minder waterafstotend is, maar het tast ook de rekbaarheid van de stof aan. Hierdoor kan de tas naar verloop van tijd scheuren. Hier lees je tips om dat te voorkomen.

Wanneer, wat en hoe?

Wanneer tas waterafstotend maken

Wanneer maak je je tas waterafstotend?

Om je rugzak of backpack goed waterafstotend, ook wel impregneren genoemd, te maken moet hij aan de binnenkant voorzien zijn van een pu-coating. Deze coating in combinatie met DWR zorgt voor de waterafstotende functie.

Heeft je rugzak of backpack geen pu-coating? Dan heeft het geen zin om hem te impregneren. Controleer de specificaties van je backpack of deze is voorzien van een pu-coating.

Fijn, jouw tas heeft wel een pu-coating! Dan is het verstandig om hem te impregneren, maar alleen als:

 • Je de rugzak of backpack hebt gewassen.
 • Het product ouder is dan 1 jaar.
 • Je rugzak of backpack voor een aaneengesloten periode van 14 dagen is blootgesteld aan de zon.
Wat heb je nodig

Wat heb je nodig?

Er zijn verschillende impregneermiddellen om je tas waterafstotend te maken. Let wel op: van zo'n middel mag je nooit verwachten dat het je tas 100% waterdicht maakt. Maar indien goed aangebracht geven bepaalde impregneermiddelen zeker een goede bescherming. Het is wel belangrijk dat je zorgt dat je rugzak schoon is voor je hem gaat impregneren.

Er zijn veel verschillende soorten impregneermiddelen. Dit zijn mijn aanraders op een rijtje:

 • De impregneermiddelen van het merk Nikwax. Nikwax richt zich specifiek op outdoor gerelateerde artikelen en is tevens milieuvriendelijk.
 • Het impregneermiddel Seam sealer van Stimex. Seam Sealer zorgt ervoor dat de naden van je backpack extra beschermd worden. Het meeste water komt namelijk binnen via de naden, dus extra bescherming op die plek is belangrijk.
Hoe ga je te werk

Hoe ga je te werk?

 • Zorg dat de rugzak of backpack helemaal schoon en droog is.
 • Idealiter werk je buiten. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor een ruimte dichtbij een raam. Je werkt immers met een chemisch middel.
 • Leg je rugzak op een vuilniszak om de ondergrond tegen de spray te beschermen.
 • Spray de rugzak of backpack in met het impregneermiddel. Houd de spuitbus ongeveer 20 centimeter van het oppervlak vandaan en spuit in gelijkmatige lagen.
 • Laat de spray opdrogen. Op het etiket staat vermeld hoe lang dit duurt.
 • Nadat je de tas hebt geïmpregneerd en hebt laten drogen, kan je de naden insmeren met de seam sealer voor wat extra bescherming. Vergeet niet om de naden bij de ritsen goed in te smeren.
 • Laat je rugzak minstens 24 uur drogen.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 17.047 beoordelingen