The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Hoe maak je een backup van jouw Apple MacBook?

Op je Apple MacBook staan bestanden die belangrijk voor je zijn en die wil je niet kwijtraken. Of het nou je collectie vakantiefoto's of je grafisch portfolio is; het moet allemaal terug te vinden zijn als er iets met je MacBook gebeurt. Daarom is het handig een backup van je MacBook te maken. Hoe je dat doet, leggen we op deze pagina uit.

1. Een backup met Time Machine maken

Backup Apple MacBook met Time Machine

Time Machine is een programma van Apple waarmee je gemakkelijk de gegevens op jouw MacBook kopieer naar een extern opslagapparaat, zoals een harde schijf.

Wat heb je nodig?

  • Een externe harde schijf
  • Een usb 3.0 of usb C (Thunderbolt 3) kabel
  • Eventueel een converter (usb A naar Thunderbolt 3), als je het laatste model MacBook hebt.

Voor je begint...

Er zijn nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een backup van jouw MacBook met Time Machine maakt. zorg ervoor dat jouw externe harde schijf is geformatteerd voor Mac OS. Daarnaast ga je na of jouw harde schijf genoeg opslagcapaciteit heeft.

En nu?

Formatteren Omdat de meeste harde schijven standaard wel met Windows te gebruiken zijn, maar niet met Mac OS, formatteer je jouw schijf. Dat gaat heel gemakkelijk. Sluit de harde schijf aan en open het Schijfhulpprogramma. Hierin selecteer je de aangesloten externe harde schijf en klik je bovenin het programma op 'wis'. MacBook vraagtje nu of je de schijf wilt wissen. Hiervoor geef je een naam op, selecteer je de 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' structuur, kies je de GUID-partitie-indeling en klik je op wis. Zorg er wel voor dat je dit met een lege of nieuwe harde schijf doet, zodat je geen belangrijke data wist.

Opslagruimte Voor het maken van een backup van MacBook heb je een harde schijf nodig met minimaal 2 keer zoveel opslagcapaciteit als jouw MacBook. Is de capaciteit van de SSD van jouw MacBook 256 GB? Dan heb je een externe harde schijf van minimaal 512 GB nodig.

Stap 1: Sluit de externe harde schijf aan

Apple Time Machine configureren

Als je jouw externe harde schijf met je MacBook verbindt, word je gevraagd Time Machine te configureren. Om een locatie te selecteren voor jouw Time Machine-reservekopie klik je op 'Configureer Time Machine'.

Stap 2: Gebruik je harde schijf voor een reservekopie

Externe harde schijf gebruiken voor reservekopie

Jouw MacBook vraagt je een reservekopie te maken met de aangesloten harde schijf. Om dit te doen klik je op 'Gebruik als reservekopieschijf'.

Stap 3: Time Machine gaat aan de slag

Apple Time Machine automatische reservekopieën

Nu gebruikt Time Machine jouw externe harde schijf als opslagruimte voor de backups van jouw MacBook. Vink 'Automatische reservekopieën' aan om Time Machine voortdurend backups te laten maken van je MacBook.

2. Een backup in iCloud maken

Met iCloud bewaar je jou bestanden in de cloud op de server van Apple.Je hebt toegang tot iCloud met jouw Apple ID. In tegenstelling tot Time Machine, waarmee je een complete backup maakt, bewaar je in iCloud alleen de onderdelen die binnen iCloud vallen. Dat zijn Contacten, Agenda, Mail, Herinneringen, iCloud Drive Foto's, Safari, Notities, Siri en Sleutelhanger.

Wat heb je nodig?

  • Een Apple ID

Stap 1: Open icloud

iCloud openen

In de linkerbovenhoek van het scherm van jouw MacBook klik je op het Apple menu. Hierin open je 'Systeemvoorkeuren'. Vervolgens open je 'iCloud' om aan de slag te gaan met jouw backup.

Stap 2: Aanmelden met jouw Apple ID

Aanmelden met Apple ID

In het iCloud programma klik je op 'Voer wachtwoord in' om je aan te melden met jouw Apple ID.

Stap 3: iCloud Drive selecteren

iCloud Drive selecteren

Als je 'iCloud Drive' selecteert, worden jouw bestanden in iCloud bewaard. Selecteer hier andere programma's om ze gegevens in iCloud te laten bewaren. Als je achter iCloud Drive op 'opties' klikt, kun je aanvinken welke programma's, documenten en gegevens je in iCloud bewaart.

Stap 4: Bestanden naar iCloud Drive slepen

Bestanden naar iCloud Drive slepen

Nu je iCloud Drive hebt ingesteld kun je ook handmatig bestanden en documenten in Finder naar iCloud Drive slepen. Een andere optie is om voor iCloud Drive te kiezen in het 'bewaar venster' als je een bestand bewaart op jouw MacBook.

Let op: iCloud uitbreiden

iCloud heeft een gelimiteerde opslagcapaciteit van 5 GB. Deze opslagruimte krijg je gratis van Apple. Als je meer bestanden in iCloud op wilt slaan, kun je er opslagruimte bijkopen. Dit zijn de tarieven:

  • Gratis 5 GB opslag
  • € 0,99 per maand voor 50 GB opslag
  • € 2,99 per maand voor 200 GB opslag
  • € 9,99 per maand voor 2 TB opslag


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.761 beoordelingen