The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jos

Hoe maak ik een backup van mijn MacBook?

Op je Apple MacBook staan bestanden die belangrijk voor je zijn en die wil je niet kwijtraken. Of het nou je collectie vakantiefoto's of je grafisch portfolio is; het moet allemaal terug te vinden zijn als er iets met je MacBook gebeurt. Daarom is het handig een backup van je MacBook te maken. Hoe je dat doet leg ik op deze pagina haarfijn uit.

1. Een backup met AirPort Time Capsule maken

Apple Airport Time Capsule is een extern opslagapparaat met 2 of 3 GB opslagruimte dat backups van mijn MacBook maakt. De schijf werkt samen met Time Machine en is de centrale opslag voor al mijn Apple devices en Mac computers in huis. Airport Time Capsule werkt draadloos (via wifi), automatisch en op de achtergrond en het enige dat ik hoef te doen is Airport Time Capsule instellen.

Wat heb ik nodig?

 • Apple Airport Time Capsule
 • Modem
 • Ethernet kabel

Stap 1: Apple Airport Time Capsule aansluiten

Om te beginnen sluit ik mijn Apple Airport Time Capsule via een ethernet kabel aan op een modem. Gebruik hiervoor één van de ethernet poorten. Vervolgens sluit ik mijn Apple Airport Time Capsule aan op netstroom. Nu is de Time Capsule klaar om via wifi verbinding te maken met mijn MacBook.

Stap 2: Airport Time Capsule selecteren

In de menubalk, bovenin het scherm van mijn MacBook, klik ik op het wifi icoontje. In dit menu klik ik op 'Airport Time Capsule'.

Stap 3: Een nieuw netwerk aanmaken

In dit menu kies ik 'Maak een netwerk aan' en geef ik het netwerk een naam en een wachtwoord. Ik controleer mijn ingevoerde gegevens goed en klik op 'Volgende'.

Stap 4: Time Machine

In Time Machine selecteer ik mijn Time Capsule als harde schijf. Eenmaal ingesteld, gaat Time Machine automatisch aan de slag om backups van mijn MacBook draadloos over te zetten op Apple Airport Time Capsule.

2. Een backup met Time Machine maken

Time Machine is een programma van Apple waarmee ik gemakkelijk de gegevens op mijn MacBook kopieer naar een extern opslagapparaat, zoals een harde schijf.

Wat heb ik nodig?

 • Een externe harde schijf
 • Een usb 3.0 of usb c (Thunderbolt 3) kabel
 • Eventueel een converter (usb 3.0 naar usb c (Thunderbolt 3)), als je het laatste model MacBook hebt.

Voor ik begin...

Er zijn nog een aantal zaken waar ik rekening mee moet houden voordat ik backup van mijn MacBook met Time Machine Maak. Ik moet ervoor zorgen dat mijn externe harde schijf is geformatteerd voor Mac OS. Daarnaast moet ik even nagaan of mijn harde schijf genoeg opslagcapaciteit heeft.

En nu?

Formatteren Omdat de meeste harde schijven standaard wel met Windows te gebruiken zijn, maar niet met Mac OS, moet ik mijn schijf formatteren. Dat gaat heel gemakkelijk. Ik sluit de harde schijf aan en open het Schijfhulpprogramma. Hierin selecteer ik de aangesloten externe harde schijf en klik bovenin het programma op 'wis'. Mijn MacBook vraagt me nu of ik de schijf wil wissen. Hiervoor geef ik een naam op, selecteer ik de 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' structuur, kies ik de GUID-partitie-indeling en klik ik op wis. Ik zorg er wel voor dat ik dit met een lege of nieuwe harde schijf doe, zodat ik geen belangrijke data wis.

Opslagruimte Voor het maken van een backup van mijn MacBook heb ik een harde schijf nodig met minimaal 2 keer zoveel opslagcapaciteit als mijn MacBook. Is de capaciteit van de SSD van mijn MacBook 256 GB? Dan heb ik een externe harde schijf van minimaal 512 GB nodig.

Stap 1: Sluit de externe harde schijf aan

Als ik mijn externe harde schijf met mijn MacBook verbind, word ik gevraagd Time Machine te configureren. Om een locatie te selecteren voor mijn Time Machine-reservekopie klik ik op 'Configureer Time Machine'.

Stap 2: Gebruik je harde schijf voor een reservekopie

Mijn MacBook vraagt me een reservekopie te maken met de aangesloten harde schijf. Om dit te doen klik ik op 'Gebruik als reservekopieschijf'.

Stap 3: Time Machine gaat aan de slag

Nu gebruikt Time Machine mijn externe harde schijf als opslagruimte voor de backups van mijn MacBook. Vink 'Automatische reservekopieën' aan om Time Machine voortdurend backups te laten maken van je MacBook.

3. Een backup in iCloud maken

Met iCloud bewaar ik mijn bestanden in de cloud op de server van Apple. Ik heb toegang tot iCloud met mijn Apple ID. In tegenstelling tot Time Machine, waarmee ik een complete backup maak, bewaar ik in iCloud alleen de onderdelen die binnen iCloud vallen. Dat zijn Contacten, Agenda, Mail, Herinneringen, iCloud Drive Foto's, Safari, Notities, Siri en Sleutelhanger.

Wat heb ik nodig?

 • Een Apple ID

Stap 1: Open icloud

In de linkerbovenhoek van het scherm van mijn MacBook klik ik op het Apple menu. Hierin open ik 'Systeemvoorkeuren'. Vervolgens open ik 'iCloud' om aan de slag te gaan met mijn backup.

Stap 2: Aanmelden met mijn Apple ID

In het iCloud programma klik ik op 'Voer wachtwoord in' om mij aan te melden met mijn Apple ID.

Stap 3: iCloud Drive selecteren

Als ik 'iCloud Drive' selecteer, worden mijn bestanden in iCloud bewaard. Selecteer hier andere programma's om ze gegevens in iCloud te laten bewaren. Als ik achter iCloud Drive op 'opties' klik, kan ik aanvinken welke programma's documenten en gegevens in iCloud bewaren.

Stap 4: Bestanden naar iCloud Drive slepen

Nu ik iCloud Drive heb ingesteld kan ik ook handmatig bestanden en documenten in Finder naar iCloud Drive slepen. Een andere optie is om voor iCloud Drive te kiezen in het 'bewaar venster' als ik een bestand bewaar op mijn MacBook.

Let op: iCloud uitbreiden

iCloud heeft een gelimiteerde opslagcapaciteit van 5 GB. Deze opslagruimte krijg ik gratis van Apple. Als ik meer bestanden in iCloud op wil slaan, kan ik er opslagruimte bijkopen. Dit zijn de tarieven:

 • Gratis: 5 GB opslageffect
 • €: 0,99 per maand voor 50 GB opslag
 • €: 2,99 per maand voor 200 GB opslag
 • €: 9,99 per maand voor 1 TB opslag
 • €: 19,99 per maand voor 2 TB opslag

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.944 beoordelingen