The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Hoe hang ik mijn badkamerkachel op?

Je hebt net een nieuwe kachel voor in je badkamer gekocht. Maar hoe hang je deze eigenlijk op? En waar moet je op letten? Op deze pagina lees je het algemene principe van het ophangen van een badkamerkachel. De manier van ophangen verschilt mogelijk per merk. Kijk daarom ook altijd eerst in de handleiding van jouw badkamerkachel.

IP-certificering en zones

badkamerkachel zones

Allereerst is het belangrijk om de juiste plek uit te kiezen voor je kachel. Dit doe je aan de hand van de IP-certificering. De IP-certificering geeft aan in hoeverre de kachel bestand is tegen stof en water aan de hand van 2 getallen. Het eerste getal staat voor de stofdichtheid en het tweede voor de waterdichtheid. Hoe hoger het getal, hoe hoger de stof- of waterdichtheid. Is er geen informatie beschikbaar over een van deze getallen? Dan wordt het getal vervangen door een 'X'. Heb je een kachel met een IP-21 certificering, dan hang je de kachel op plekken die niet direct te maken hebben met druppels water, maar wel met condens. Dit wordt ook wel aangeduid met zone 2. Heb je een kachel met een IP-44 certificering, dan hang je de kachel op plekken die meer te maken krijgen met waterstralen zoals naast je douchekabine of naast je wastafel. Ook wel aangeduid met zone 1. Kijk goed in de handleiding van je kachel welke certificering jouw kachel heeft en in welke zone je deze het best ophangt.

Ophangen

badkamerkachel ophangen

Houd altijd ruimte vrij onder, boven en aan de zijkant van de kachel. Dit is belangrijk voor de luchtcirculatie. In de handleiding staat voor jouw specifieke model hoeveel centimeter dat is. Hang de kachel niet in de buurt van ontvlambare objecten of meubels en niet direct onder een stopcontact. Let er ook op dat de stroomdraad geen belemmering is in het looppad. Ongelukken zitten immers in een klein hoekje. Het ophangen gaat als volgt:

  1. Boor voorzichtig gaten in de muur met een tegelboor. Tegelboren zijn ontzettend hard en scherp. Dankzij de harde en scherpe boor boor je eenvoudig door een tegel. Hierdoor heb je een minimale kans dat de tegel breekt. Lees hier alle tips voor het boren in badkamertegels.
  2. Stop de pluggen in de gaten en bevestig de muurbeugel.
  3. Bevestig de kachel op de beugel.

Klaar!

De kachel hangt. Nog even de temperatuur instellen en de badkamer heeft een aangename temperatuur. Je hoeft je in de winter nu niet meer in je wollen pyjama en ingewikkeld in de dekens naar de badkamer te begeven als je 's ochtends een douche neemt.

Dewy
Artikel van:
Dewy Verwarmingspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.090 beoordelingen