The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Gijs

Het beeldscherm van een laptop kiezen: waar moet je op letten?

Het beeldscherm is één van de belangrijkste onderdelen van een laptop. Het schermformaat bepaalt de grootte van je laptop, terwijl de resolutie aangeeft hoe scherp het beeld is. In dit artikel leg ik uit welk beeldscherm het beste bij jouw gebruikssituatie past.

Laptop beeldscherm kiezen

Elke laptop heeft een scherm, maar hoe weet je wanneer het scherm groot genoeg is voor jou? Houd bij het maken van je keuze deze 2 vragen in je achterhoofd:

  • Wil ik een hd beeldscherm of liever eentje in 4K?
  • Waar ga ik mijn laptop voor gebruiken?

Korte uitleg van specificaties

Meisje met laptop.

Resolutie: De kwaliteit van het beeld wordt bepaald door de schermresolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Een Full HD scherm heeft 1920 x 1080 = 2.073.600 pixels. Een groter aantal pixels zorgt voor een gedetailleerder beeld.

Paneeltype: Een IPS paneel heeft een grote kijkhoek, betere kleurweergave en laat contrasten duidelijker zien. Een TN paneel heeft dit niet.

Coating: Een anti-glare coating zorgt voor minder reflecties van de zon of lampen. Een glanzend scherm heeft daarentegen helderdere kleuren.

Kies het juiste schermformaat

Drie laptops in verschillende groottes naast elkaar.

Hoe groter het beeldscherm, hoe groter je laptop. En hoe groter je laptop, hoe lastiger hij is mee te nemen. Bij de keuze voor een schermformaat moet je jezelf afvragen: Wil ik mijn laptop alleen thuis gebruiken? Of wil ik hem ook makkelijk mee kunnen nemen? Zo kom je tot 3 categorieën:

  • Geschikt voor onderweg: Tot en met 15 inch
  • Geschikt voor thuis en onderweg: 13 tot en met 15 inch
  • Geschikt voor thuis: 17 inch

Internet, e-mail en tekstverwerken

Vrouw in vergaderkamer typt op laptop tijdens vergadering.

Gebruik jij je laptop voor niet veel meer dan basistaken? Dan maakt het niet veel uit wat voor beeldscherm je kiest. Elk scherm is hier namelijk geschikt voor. Bedenk vooral of je de laptop mee wil nemen of thuis laat staan. Wanneer je hem veel mee wil nemen is het verstandig om een kleiner scherm te kiezen. Een inch formaat tot en met maximaal 15 inch is dan een goede keuze.

Foto's en video's bewerken

Persoon tekent op tekentablet een effect voor een video op een laptop.

Een IPS scherm is onmisbaar wanneer je werkt aan foto- of video projecten. Kleuren moeten zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven worden om tot een goed resultaat te komen. Kies daarnaast een scherm met minimaal een resolutie van Full HD of hoger om goed details te zien. Ook is het belangrijk om een groot scherm te hebben. Je wil niet voorovergebogen tegen je beeldscherm aan zitten om alles goed te zien. Een 15 of 17 inch laptop is dan een goede keuze.

Series en films kijken

Vrouw kijkt naar serie op laptop in presentatiestand terwijl deze op een tafeltje staat.

Ben jij een echte Netflix-verslaafde? Het belangrijkste is dan dat je een scherm kiest met een hoge resolutie. Om met meerdere mensen te kijken kies je een IPS paneel wat een grote kijkhoek heeft. Een 4K resolutie is het allermooiste, maar helaas prijzig. Ik raad minimaal een Full HD resolutie aan om optimaal te genieten van je films en series. Kijk je veel series onderweg in de trein? Kies dan voor een kleiner scherm zodat je de laptop makkelijk meeneemt.

Gamen

Man speelt een game op een gaming laptop.

Om elk spel te domineren is een beeldscherm met minimaal Full HD resolutie nodig. Een 4K scherm is mooi, maar dan moet je wel een sterke en dus dure videokaart hebben om games op hoge instellingen te spelen. Verder is een beeldscherm met een verversingssnelheid van 120Hz of 144Hz een goede keuze als je snelle shooters speelt. Hiermee zie je de actie zo vloeiend mogelijk. G Sync of FreeSync zorgt dat je geen last hebt van tearing en stuttering.

Advies op maat in de winkels

Laptop testen in de winkel.

Wil je graag eerst eens kijken welke laptop nou echt het mooiste scherm heeft? Of wil je graag persoonlijk advies van een specialist? Kom dan op afspraak langs in de winkel. Dan maken wij alle tijd voor je. En ben je overtuigd, dan installeren we meteen je nieuwe laptop voor je.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen