The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Hoe start je een benzine grasmaaier?

Het starten van een benzine grasmaaier kan lastig zijn, zeker als je hem voor het eerst gebruikt of als je hem de hele winter niet uit de schuur hebt gehaald. Lukt het niet om hem te starten of gebruik je voor het eerst een nieuwe benzine grasmaaier? Lees dan snel verder.

Stap 1: Positioneer de grasmaaier

Plaats de grasmaaier op een vlak stuk in het gazon en zorg ervoor dat er geen dingen in het gras liggen die de maaibladen kunnen beschadigen. Let bijvoorbeeld op de bal van de hond, afgewaaide takken en losliggende stenen. Je start de grasmaaier het gemakkelijkst op niet te hoog gras.

Stap 2: Check het benzine-niveau

Zorg voor voldoende benzine in de grasmaaier. Bij een viertakt-motor gebruikt je Euro loodvrije benzine oftewel euro 95 of euro 98.

Heb je de grasmaaier een tijd niet gebruikt en zat er nog een klein beetje benzine in? Haal dan eerst de oude benzine eruit.

Stap 3: Check het olie-niveau

Oliepeil checken

Controleer altijd de hoeveelheid olie met de oliepeilstok. Wanneer het peil binnen het gemarkeerde gedeelte komt, is het oliepeil goed. Een te hoog oliepeil is schadelijk voor de grasmaaier. Gebruik je hem voor het eerst? Vul hem dan eerst met de juiste hoeveelheid olie. De hoeveelheid verschilt per type en staat aangegeven in de handleiding.

Stap 4: Controleer de bougie

Bougie controleren

Controleer of de bougie, het onderdeel dat zorgt voor de ontsteking in de motor door middel van een elektrische vonk, goed vast zit. Deze vind je aan de achterkant van de motor. Let er ook op dat hij niet nat of vies is, dan start de grasmaaier namelijk niet. Als hij nat is, maak je hem schoon en droog met een doek met carburateurreiniger. Is de grasmaaier helemaal nat geworden en start hij niet meer? Lees dan het onderstaande artikel:

Stap 5: Druk de benzineknop 3 tot 5 keer in

Benzineknop indrukken

Als de grasmaaier voor een lange tijd stil heeft gestaan of als de grasmaaier nog nooit is gebruikt, druk je de benzineknop dan 3 tot 5 keer in. De benzineknop is de zachte knop (meestal rood of zwart) op de behuizing van de grasmaaier. Hierdoor pomp je de benzine in de motor. Druk niet te vaak op de knop, anders komt er te veel benzine in de motor.

Stap 6: Zet de gashendel in de startstand

Gashendel grasmaaier

Sommige grasmaaiers hebben een gashendel die je in de startstand moet zetten. Deze hendel vind je vaak halverwege tussen de behuizing en het handvat in. Trek vervolgens de motorremhendel aan de bovenkant van het handvat naar je toe. Houd deze goed vast in 1 hand en ga naar stap 7.

Stap 7: Trek aan het startkoord

Trek stevig aan het startkoord terwijl je de motorrem vasthoudt. Laat het startkoord niet terugschieten, maar begeleid het trekkoord terug naar zijn beginplek in de motor. Het trekkoord laten schieten is niet goed voor de motor. Soms moet je een aantal keer trekken voordat de motor start. Bij sommige nieuwe modellen grasmaaiers is het startkoord vervangen door een startknop. Deze grasmaaiers start je door op deze knop te drukken.

Stap 8: Grasmaaien maar!

Nu ben je klaar om het gazon te maaien! Let er op dat bij sommige grasmaaiers de gashendel nog in de 'run' stand gezet moet worden. Bij zelfrijdende modellen druk je een 2e hendel op het handvat in, zodat de machine vanzelf gaat rijden. Kijk in de handleiding van jouw grasmaaier wat bij jou van toepassing is.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.295 beoordelingen