The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Hoe verwijder je de benzine uit je gereedschap?

Voor het onderhoud van je grasmaaier, heggenschaar, bladblazer en kettingzaag haal je de benzine eruit wanneer je hem voor langere tijd opbergt. In dit artikel vertel ik je hoe dit in zijn werk gaat.

Benzine verwijderen

Voor welk gereedschap? Alle benzine grasmaaiers, heggenscharen, bladblazers en kettingzagen
Wanneer? Voordat je hem voor 3 maanden of meer opbergt (bij gebruik van E10 benzine moet dit na 3 weken)
Hoe lang? Ongeveer een kwartier
Wat heb je nodig? Een lege en afsluitbare jerrycan, een korte plastic slang en een lange plastic slang (diameter van 2,5 cm), optioneel: een sifon pomp

Waarom de benzine eruit halen?

Oude benzine is niet goed voor tuingereedschap. Na twee maanden gaan er deeltjes bezinken en gaat de kwaliteit van de benzine achteruit. Daarom is het belangrijk om de grasmaaier, heggenschaar, bladblazer en kettingzaag niet de hele winter met oude benzine in de schuur te laten staan.

Overhevelen met twee slangen en een doek

Volg de volgende stappen om de benzine uit de benzinetank te halen:

Stap 1

Zorg dat de motor afgekoeld is.

Stap 2

Benzine overhevelen werkt door middel van de zwaartekracht. Zet de jerrycan daarom op de grond naast de tankdop. De slang moet altijd lager zijn dan het benzineniveau in de tank, zodat de benzine door blijft stromen zodra deze is begonnen met stromen.

Stap 3

Duw de slang zo diep in benzinetank, dat hij de bodem van de tank bereikt en ondergedompeld is in de benzine. Om te controleren of de lange slang ondergedompeld is, blaas je voorzichtig in de slang. Hoor je geborrel? Dan zit deze goed! Plaats het andere einde van de lange slang in de jerrycan en plaats daarna de korte slang naast de lange in de vulopening. Duw de korte slang niet te diep, deze moet niet ondergedompeld worden.

Stap 4

Sluit de vulopening af. Gebruik hiervoor een oude doek en zorg ervoor dat er geen lucht ontsnapt. Ontsnapt er toch lucht? Maak de doek dan nat, wring hem uit en probeer het nog een keer. Met een vochtige doek sluit je het gat makkelijker af.

Stap 5

Blaas lucht in de korte slang. Als je een luchtcompressor hebt, kun je deze het blaaswerk voor je laten doen, blaas anders gewoon met je mond. Let er goed op dat je geen benzinedamp inademt. Door het blazen in de slang neemt de luchtdruk in de benzinetank toe, waardoor er benzine in de langere slang stroomt. Blaas net zo lang tot de benzine naar de jerrycan stroomt. Stop met blazen als de benzine stroomt, de zwaartekracht doet nu de rest! Is de jerrycan vol of wil je de stroom stoppen? Houdt de slang of de jerrycan omhoog. Boven het benzineniveau stopt de benzine met stromen.

Stap 6

Je bent klaar met overhevelen zodra alle benzine eruit is gelopen. Haal de slangen uit de vulopening en sluit de tank. Sluit de jerrycan af, in verband met de dampen die met de benzine afkomen.

Stap 7

Er blijft altijd nog een klein beetje benzine in de motor achter. Verplaats je grasmaaier, kettingzaag, bladblazer en heggenschaar naar buiten en laat de motor draaien, tot de benzine helemaal op is.

Een sifon pomp

Sifon pomp

Als alternatief van deze methode kan je ook een sifon pomp gebruiken. Een handmatige sifon pomp is een lange slang met in het midden van de slang een pompje, waarmee je de benzine uit de tank pompt. Knijp een paar keer in het pompje om de benzine in beweging te krijgen. De benzine stroomt door het pompen uit de tank en naar de andere kant van de slang. Met deze methode gebruik je maar 1 slang en ook de doek kan je achterwege laten. Let er op dat je de slang maar op 1 manier in de tank kan plaatsen, omdat de vloeistof maar aan 1 kant naar binnen wordt gezogen. Hang je hem per ongeluk andersom, dan pomp je lucht in de benzinetank. Een mechanische sifon pomp is helemaal handig, die hoef je alleen aan te zetten. Verschillende types werken wel anders, dus lees daarvoor altijd eerst de handleiding.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.119 beoordelingen