The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Giovanni

Hoe kies je het beste antivirus programma voor jou?

Wanneer je veilig wilt surfen op het web, e-mails opent en bestanden downloadt, is het verstandig antivirus software te gebruiken. Er bestaan verschillende type software die jouw computer beschermen tegen virussen, maar ook een uitgebreide bescherming bieden. Maar welke antivirus software is het beste voor jou en jouw situatie?

Hoeveel apparaten?

Hoeveel apparaten beveiligen

De antivirus software werkt tegenwoordig met licenties. Zo'n licentie geeft recht op een download, waardoor je apparaat een jaar lang beveiligd is. Die licentie kan één keer gebruikt worden. Dus een antivirus pakket met 2 licenties, beveiligt 2 apparaten. Bepaal daarom eerst hoeveel apparaten je wilt beveiligen en kies daar het antivirus pakket bij. Bestaat je gezin uit 5 en beveilig je iedereen zijn laptop en telefoon? Dan heb je dus en pakket met 10 licenties nodig.

Welke gebruikssituatie?

Gebruikssituatie

Wat doe je op het te beveiligen apparaat? Lees je dagelijks de krant, e-mail je of gebruik je het apparaat zakelijk en staat het vol kostbare informatie? Er bestaan verschillende antivirus software pakketten. De ene is meer gericht op de huis-tuin-en-keuken-gebruiker en de ander voor de zakelijke gebruiker. Als voorbeeld beschermt de Security Standaard van Norton tegen virussen, malware en de beveiliging van je wachtwoord. Met de Security Premium van Norton ben je ook beveiligd tegen ransomware en maakt het toestel automatische back-ups in een beveiligde online cloud. Bepaal dus wat jouw gebruik is en welke antivirus software daarbij past.

Betaalde of gratis antivirus?

Norton of gratis antivirus

Waarom zou ik betalen voor antivirus software als het ook gratis te downloaden is? Die gratis Avast was volgens de consumentenbond toch ook prima? Ja, dat klopt ook wel deels. Het verschil zit hem in de beveiliging. Een gratis antivirus scanner zal best een virus tegenhouden, maar in de praktijk ben je eigenlijk nooit beschermd tegen geavanceerde dreigingen. Denk hierbij aan phishing, identiteitsfraude of hackers die jouw computer op slot gooien en Bitcoins vragen om je bestanden vrij te geven. Daar ben je met vrijwel iedere betaalde antivirus wél tegen beschermd. Daarnaast zal die gratis antivirus software met regelmaat een pop-up in je scherm plaatsen of je tóch naar de betaalde variant over wilt stappen. Spam dus.

Compatibiliteit: Windows of macOS?

Windows of Mac

Bijna iedere betaalde antivirus software werkt op Windows en macOS. Je hoeft je dus geen zorgen te maken bij aanschaf van een McAfee of Norton pakket dat het niet compatibel zou zijn met jouw besturingssysteem. Ook werkt de software van McAfee en Norton op Android. Dus je installeert de antivirus gemakkelijk op je telefoon of tablet, zodat ook die apparaten beveiligd zijn.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 13.874 beoordelingen