The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Sanne

Zo maak je de beste winterfoto

Het heeft net gesneeuwd en er ligt ijs. De hoogste tijd om naar buiten te gaan met je camera en het prachtige winterwonderland vast te leggen. Hieronder vind je een aantal handige tips die je helpen bij het maken van de beste winterfoto. Zo maak jij deze winter indruk op je vrienden en familie met prachtige plaatjes.

Tip 1: maak gebruik van het 'gouden uurtje'

Gouden uurtje

Het wit van sneeuw kan erg verblindend zijn en je foto zelfs wat saai maken. Sneeuw is op z'n mooist bij een lucht die niet al te fel is. In de winter heb je het voordeel dat de zon laag aan de horizon staat en zacht licht produceert. De lucht heeft de mooiste kleur in het 'gouden uurtje', het moment net voor en na zonsopkomst en zonsondergang. De oranje of paarsachtige kleuren geven het hele plaatje een mooie gloed.

Tip 2: ontdek de natuurlijke kleurcontrasten

Natuurlijke kleurcontrasten

Schaduwrijke delen hebben in een winterfoto een blauwachtige gloed. Delen waar het licht op schijnt zitten meer tegen het oranje aan. Blauw en oranje zijn complementaire kleuren en versterken elkaar. Gebruik dit kleurcontrast om je foto interessanter te maken. Door het vele wit en de zwakke zon krijgt een winterfoto al snel een blauwachtige kleur. Wil je wat meer warmte? Pas dan je witbalans aan en kies voor de optie 'schaduw'. Deze instellingen vind je vaak onder 'WB' in het menu op je camera.

Tip 3: benadruk de structuur van het winterse landschap

Structuur

Breng de sneeuw, het rijp en het ijs goed in beeld door de texturen te benadrukken. Dit lukt door laat op de middag te fotograferen. De laaghangende zon zorgt voor schaduw en benadrukt de structuur van het landschap. Je bereikt dit effect ook door van perspectief te veranderen. Ga bijvoorbeeld door je knieën en leg de sneeuw of het ijs vanuit een laag perspectief en van dichtbij vast. Hierdoor komen de sneeuwvlokken of de schaatssporen beter uit in je foto.

Tip 4: ga op zoek naar interessante en kleurrijke details

Kleurrijke details

Een winterwonderland heeft vaak niet zo veel kleur. Ga in het tafereel dat je wilt vastleggen eens op zoek naar afwijkende elementen. Denk hierbij aan een roodborstje tussen het wit, een stukje natuur dat er tussenuit piept of iemand in een vrolijke winterse outfit. In een stad heb je natuurlijk meer mogelijkheden tot het spelen met details. Waar je ook bent, neem vooral de tijd om deze details te ontdekken en te genieten van het prachtige landschap.

Tip 5: bescherm je camera tegen de kou

Beschermen tegen kou

Niet alle camera's kunnen goed tegen de kou. Probeer daarom je toestel zo veel mogelijk warm te houden door hem bijvoorbeeld onder je jas te dragen. Haal je camera alleen tevoorschijn als je hem gebruikt. Neem daarnaast een extra accu mee. Door de kou kan een batterij ineens twee keer zo snel leeg zijn. Als je een tweede accu bij je hebt, ben je er zeker van dat je al het moois van het winterwonderland vast kan leggen die dag.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.086 beoordelingen