The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Annika

Wat is de bouwkwaliteit van een koelbox?

De bouwkwaliteit van een elektrische koelbox bepaalt hoe goed de koelbox je spullen koelt, hoe stevig hij is en hoeveel energie hij verbruikt. Een goed koelende, stevige en energiezuinige koelbox is van betere kwaliteit dan een basis koelbox. Om het verschil aan te geven in de kwaliteit van de koelboxen, onderscheiden we ze in 3 klassen: topklasse, middenklasse en basisklasse.

In het kort

Bij het beoordelen van de bouwkwaliteit van een koelbox letten we op de volgende specificaties:

  • Materiaal buitenkant: Het materiaal waar de buitenkant van een koelbox van gemaakt is bepaalt hoe stevig hij is. Roestvrijstaal (RVS) is steviger dan aluminium, maar aluminium is weer sterker dan plastic.
  • Stroomvoorziening: Een koelbox kan een 12V autolader, 24V autolader of 230V stekkeraansluiting hebben, of combinaties hiervan.
  • Stroomverbruik: Het energielabel geeft aan hoeveel stroom de koelbox verbruikt en dus hoe zuinig hij is.
  • Geluid: Het verschilt per type koelbox hoeveel geluid hij maakt. Alleen een absorptie koelbox is volledig geluidloos, een thermo-elektrische en compressor koelbox maken wel geluid.
  • Koeling t.o.v. de omgevingstemperatuur: Wanneer de koeling van een koelbox onafhankelijk is van de omgevingstemperatuur, scoort hij het beste. Hoe lager de koeling t.o.v. de omgevingstemperatuur, hoe lager de koelbox scoort.
  • Onderspanningsbeveiliging: Wanneer er onderspanning is en de koelbox heeft deze functie, schakelt de koelbox automatisch uit tot de spanning weer een normaal niveau bereikt.
  • Energiebesparingsfunctie: Met deze functie kan de koelbox ook koelen wanneer er niet zoveel stroom is, of hij bespaart energie wanneer de juiste temperatuur bereikt is.
  • Vriesfunctie: Sommige koelboxen kunnen ook vriezen.
  • Verwarmingsfunctie: Sommige koelboxen kunnen ook verwarmen.

Topklasse

Topklasse koelboxen

Topklasse koelboxen hebben verschillende aansluitingen, zijn zuinig en de mate van koeling is niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het zijn meestal compressor koelboxen met een vriesfunctie. Topklasse koelboxen houden je eten en drinken dus ook koel op de warmste zomerdagen. Deze koelboxen voldoen aan minimaal 70% van de bovenstaande specificaties en behoren daarom tot de topklasse.

Middenklasse

Middenklassen koelboxen

Middenklasse koelboxen koelen goed, maar de koeling is wel afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Thermo-elektrische koelboxen in deze klasse koelen tussen de 25 en 30 graden onder de buitentemperatuur, zodat je drankjes op een zomerse dag van 30 graden toch nog lekker koud zijn. Middenklasse koelboxen bieden ook verschillende aansluitingen en zijn zuinig. Deze koelboxen voldoen aan minimaal 50% van de bovenstaande specificaties en behoren daarom tot de middenklasse.

Basisklasse

Basisklasse koelboxen

Basisklasse koelboxen koelen over het algemeen minder goed ten opzichte van middenklasse en topklasse koelboxen, ze zijn minder zuinig of hebben alleen een aansluiting voor een 12V autolader. Bij een basisklasse koelbox is het verstandig om je spullen al gekoeld in de koelbox te zetten, zodat de koelbox het koel houdt. Een basisklasse koelbox beschikt over minder dan 50% van de specificaties.

Annika
Artikel van:
Annika Koelboxspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.582 beoordelingen