The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Daan

Hoe kies je een brandblusser?

Je ziet brandblussers altijd hangen in scholen, bedrijven en andere instellingen. Voor een onderneming is het verplicht om een brandblusser in het pand te hebben. Maar waarom hebben we er eigenlijk geen 1 in huis? Het brandgevaar is daar net zo groot. Naast dat een brandblusser in huis een goed idee is, is een blusser voor in de auto, caravan of boot ook belangrijk. Op deze adviespagina leggen wij je graag uit waar je bij de aanschaf van een brandblusser op moet letten en wat de exacte verschillen zijn tussen de verschillende soorten.

Brandblusser kiezen

Brandblusser keuken

Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om jezelf af te vragen waar je de brandblusser voor gaat gebruiken. Er zijn verschillende gebruiksdoelen voor brandblussers:

  • Wil je kleine en beginnende brandjes in huis kunnen doven?
  • Wil je personen kunnen blussen en de brandschade beperken?
  • Wil je branden die ontstaan door gas kunnen blussen?

Wil je kleine en beginnende brandjes in huis kunnen doven?

Blusdeken

Voor het doven van kleine en beginnende branden in huis is een blusdeken zeer geschikt. Met een blusdeken reageer je snel op een vlam in de pan, een brandend kledingstuk of een brand in de prullenbak. Let erop dat een blusdeken niet geschikt is voor olie en vetten, zoals een brand in de frituurpan. Hang de blusdeken op een plek binnen handbereik waar je makkelijk bij kan, zoals de keuken. Je pakt hem dan snel als er een ongelukje gebeurt.

Wil je personen kunnen blussen en de brandschade beperken?

Schuimblusser

De inhoud van een (sproei)schuimblusser bestaat uit water en een schuimvormend middel. Dit dekt de brand af, waardoor deze afkoelt. Schuimblussers doven vaste stoffen, vloeistoffen en in sommige gevallen olie en vet. Dit maakt ze bijvoorbeeld geschikt voor gebruik in de keuken of auto. Het schuim is niet milieubelastend. Waar een poederblusser chemische schade achterlaat, blijft de schade bij een schuimblusser beperkt. Je gebruikt een schuimblusser dus bijvoorbeeld ook op personen met een brandend kledingstuk.

Wil je branden die ontstaan door gas kunnen blussen?

Poederblusser

Poederblussers zijn relatief goedkoop omdat de inhoud uit verschillende chemicaliën bestaat. Ze zijn hierdoor geschikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gas. Het poeder is minder milieuvriendelijk en zorgt door de chemische samenstelling voor veel schade. Hierdoor is het brandende voorwerp na het blussen altijd aan vervanging toe. Houd er rekening mee dat er een grote stofwolk ontstaat tijdens het blussen. Binnenshuis of op kantoor vermindert dit je zicht, dus bereik je een uitgang minder snel.

Daan
Artikel van:
Daan Brandblusserspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.411 beoordelingen