The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Advies over brandblussers

Je ziet brandblussers altijd hangen in scholen, bedrijven en andere instellingen. Voor een onderneming is het verplicht om een brandblusser in het pand te hebben. Maar waarom hebben we er eigenlijk geen 1 in huis? Het brandgevaar is daar net zo groot. Naast dat een brandblusser in huis een goed idee is, is een blusser voor in de auto, caravan of boot ook belangrijk. Op deze adviespagina leggen wij je graag uit waar je bij de aanschaf van een brandblusser op moet letten en wat de exacte verschillen zijn tussen de verschillende soorten.

1. Waar wil je blussen?

Voordat je een brandblusser aanschaft, is het belangrijk om te bepalen waar je de deze gaat gebruiken. Hieronder hebben we een aantal locaties uitgelicht.

Voertuig

Bij een voertuig denk je al snel aan een auto. Dat is uiteraard helemaal goed, alleen zijn er nog meer voertuigen waar branden kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een camper, caravan en boot. 1 dingen hebben voertuigen met elkaar gemeen en dat is de afmeting. De ruimte is zeer beperkt, dus de afmeting van de brandblusser moet niet te groot zijn. Een inhoud van maximaal 1 a 2 kilo is groot genoeg.

Het hebben van een brandblusser in de auto is in België verplicht. In Nederland niet, maar zo'n gek idee is het niet om wel een blusser in je auto te hebben. Een brandblusser voor de auto, camper, caravan en boot moet de juiste brandklasse hebben die bijvoorbeeld stoffen als benzine en dieselolie dooft. Onder het kopje 'brandklasse uitgelegd' zie je welke klasse voor welke stof geschikt is.

Keuken

Gas, frituurvet en bakolie: allemaal stoffen die relatief snel vlam vatten. Naast de genoemde stoffen, zijn er ook elektrische apparaten die vlam kunnen vatten. Daarom is een brandblusser in de keuken best een goed idee. In horecakeukens is het niet meer dan normaal dat er een goede brandblusser aanwezig is. Vind je het niet mooi om een blusser in het zicht te hebben? Plaats hem dan in je keukenkast. Zo is hij netjes weggewerkt en heb je hem altijd binnen handbereik bij een onverwachte vlam in de pan. De ideale brandblusser voor de keuken heeft een compact formaat en een groot blusvermogen.

Werk

Brandblussers voor op de werkvloer moeten voldoen aan verschillende normen die verzekeraars en de ARBO stellen voor brandblussers op de werkvloer. Daarnaast is het belangrijk dat de brandblusser gecertificeerd is en dat je hem jaarlijks laat controleren door een expert. Blussers voor op het werk zijn over het algemeen groter en hebben dus ook een grotere inhoud (vanaf 6 kilogram).

2. Welke stof wil je blussen?

Vaste stoffen, vloeistoffen, gassen, olie en vet: allemaal verschillende stoffen met verschillende eigenschappen die vlam kunnen vatten. Niet alle stoffen doof je eenvoudig met een emmer water. Daarom moet je precies weten welke stof er in de ruimte vlam kan vatten en welke blusstof daarvoor geschikt is.

Vlambare stoffen: een algemene term waar je eigenlijk maar weinig informatie uithaalt. Welke stoffen onderscheiden we nu eigenlijk allemaal? We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

Vaste stoffen

Onder vaste stoffen verstaan we meubels, gordijnen en niet smeltende kunststoffen.

Vloeistoffen

Vloeistoffen zijn dieselolie, benzine, aceton, was, smeltende kunststoffen, vetstoffen en bitumen.

Gassen

Onder gassen vallen onder andere propaan, butaan, LPG en aardgas.

Olie en vetten

Eigenlijk zegt de titel het al. Bij olie en vetten gaat het vooral om frituurvet en (bak)olie.

3. Brandklassen

Er zijn 5 verschillende brandklassen welke internationaal zijn vastgelegd. Elke brandklasse heeft een eigen pictogram. Deze is altijd terug te vinden op de brandblusser. Zo herken je in elk land voor welk type brand de blusser geschikt is.

Brandklasse A

Brandklasse A staat voor het blussen van vaste stoffen. Denk hierbij aan je meubels in huis, gordijnen, papier, hout en (niet smeltende) kunststof. Om het vuur bij vaste stoffen te doven, gebruik je water, blusdekens, poederblussers en (sproei)schuimblussers.

Brandklasse B

Brandklasse B staat voor het blussen van vloeistoffen. Hierbij gaat het om dieselolie, benzine, aceton, was, (smeltende) kunststoffen, vetstoffen en bitumen. Bij de genoemde vloeistoffen is het zeker belangrijk dat de brand met de juiste blusstof wordt gedoofd. Wanneer dat namelijk niet het geval is, kan dat tot grote, ernstige gevolgen leiden. De brandblussers met de juiste blusstof zijn over het algemeen blusdekens, poederblussers en (sproei)schuimblussers.

Brandklasse C

Brandklasse C staat voor het blussen van gassen. Denk aan propaan, butaan, LPG en aardgas. Ook hier geldt dat het belangrijk is welke blusstof je gebruikt. Verkeerd gebruik kan ernstige gevolgen hebben. Alleen poederblussers beschikken over de juiste substantie om het brandende gas te doven.

Brandklasse D

Brandklasse D staat voor het blussen van metaal. Aluminium, magnesium, natrium en metaal zijn metalen die je met een brandblusser met brandklasse D blust.

Brandklasse F

Brandklasse F staat voor het blussen van branden uit (frituur)olie en vetten. Wanneer je dus een brandblusser voor in de keuken zoekt, moet de brandblusser altijd voorzien zijn van deze brandklasse. Blusdekens en (sproei)schuimblussers zijn het meest geschikt voor branden van frituurvet en bakolie.

4. Schuimblusser vs poederblusser

Op het eerste gezicht ziet een schuimblusser er precies hetzelfde uit als een poederblusser. Toch hebben ze een wezenlijk verschil en dat is de inhoud. De inhoud van de blusser bepaalt welke stoffen je ermee dooft, maar ook wat de impact is na het blussen. Wat de exacte verschillen zijn, leggen we hier aan je uit.

De verschillen:

Schuimblussers

Een schuimblusser heeft een inhoud die bestaat uit water en een schuimvormend middel. De substantie zorgt ervoor dat de brand wordt afgedekt en dat deze afkoelt. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat het schuim niet belastend is voor het milieu en het geen nevenschade achterlaat. De substantie heeft namelijk een klein indringend vermogen. Een (sproei)schuimblusser is eigenlijk de meest gebruikte brandblusser op de markt. De inhoud van de blusser is geschikt om vrijwel elke stof, behalve gas, te doven. Over het algemeen beschikt de schuimblusser over een spuitmond. Hierdoor doof je veilig een brand bij elektrische apparaten. Houd tijdens het blussen altijd de minimale afstand van 1 meter aan.

Poederblussers

Een poederblusser heeft een inhoud die bestaat uit verschillende chemicaliën. Deze inhoud is minder goed voor het milieu en heeft een groot indringend vermogen. Je kan er dus eigenlijk vanuit gaan dat het product of de plek na het blussen direct aan vervanging toe is. De nevenschade na het gebruik van een poederblusser is dus aanzienlijk groot. Poederblussers zijn geschikt voor het doven van bijna alle stoffen, inclusief gas. Je moet er bij een poederblusser wel altijd rekening mee houden dat er een grote stofwolk ontstaat tijdens het blussen. Wanneer je de blusser binnenshuis of op kantoor gebruikt, is de kans dus groot dat je zicht snel vermindert en je de uitgang minder snel bereikt.

Blusdeken

Naast allemaal verschillende brandblussers, zijn er ook blusdekens om een brand te doven. Een blusdeken gebruik je niet voor het doven van grote branden, maar is prima geschikt voor het doven van bijvoorbeeld in brand staande kledingstukken.

Blusspray

Een blusspray is handig voor beginnende huishoudelijke branden. De bus van de blusspray is niet zo groot (gemiddeld 600 milliliter) waardoor je deze op elke gewenste plek in huis plaatst. Zo heb je de spray altijd snel bij de hand bij een beginnende brand.

5. Keurmerken

Rijkstypekeur

Het Rijkstypekeur is in Nederland verplicht voor draagbare blusapparaten. Zonder het keurmerk mogen draagbare blusapparaten niet worden verkocht.

BENOR

Het BENOR-label is een verplicht keurmerk in België. Wanneer een blusapparaat alle testen goed heeft doorstaan, is hij BENOR goedgekeurd. Zonder een BENOR-label mogen brandblusapparaten niet in België worden verkocht.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen