The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Marloes

Waarvoor gebruik ik een breekhamer?

Bij klussen denk je vooral aan het op- of verbouwen van dingen in en om het huis. Maar klussen kan ook betekenen dat er iets afgebroken, gesloopt of weggehakt moet worden. Een overbodig muurtje bijvoorbeeld of die gedateerde jaren '70 tegeltjes in de keuken. In dat geval heb je niets aan je accuboormachine, maar moet je aan het zwaardere geschut. Zoals een breekhamer. Ook wel beitelhamer, drilboor, sloophamer of jawel, 'jekkerhamer' (van het Engelse jackhammer) genoemd. Welke naam je er ook aan geeft, 1 ding kunnen ze als de beste: slopen.

Breekhamer kiezen

Als je op zoek bent naar een breekhamer, dan is het prettig als je al wat meer over de machine weet. Stel jezelf een aantal vragen, zodat je voldoende informatie hebt om de beste keuze voor jou te maken.

  1. Hoe werkt een breekhamer?
  2. Waar let je op?
  3. Wat zijn beitelstanden?
  4. Breekhamer of combihamer?

1. Hoe werkt een breekhamer?

Werking van breekhamer

De slagkracht van een breekhamer wordt uitgedrukt in Joules. Hoe hoger het aantal Joule, hoe meer kracht de breekhamer genereert. Het verschilt namelijk nogal of je een smalle sleuf wilt uithakken, of dat er een betonnen vloer opengebroken moet worden. Maar de techniek achter elke breekhamer is hetzelfde. De kop draait niet rond, maar op en neer. Door deze beweging hamert de beitel zich in de tegels of plavuizen. Een gat boren lukt je dus niet met een breekhamer, hier is hij simpelweg niet voor gemaakt. Een beitel die met enorme slagkracht op keiharde plavuizen landt, moet wel goed vast blijven zitten. Een breekhamer heeft daarom altijd een SDS-boorkop. Hierin wordt de beitel zo stevig verankerd, dat deze altijd muurvast blijft zitten.

2. Waar let je op?

Waar let je op bij een breekhamer?

Er zijn verschillende eigenschappen waar je op kunt letten als je een breekhamer gaat toevoegen aan je verzameling gereedschap. Zo heeft de ene breekhamer een hogere trillingswaarde dan de andere. Vaak zijn het de duurdere modellen die voorzien zijn van een technologie die de vibratie in de handgreep vermindert. Zeker als je langdurig aan de slag gaat, is het prettig als de enorme kracht die er bij sloopwerk komt kijken niet volledig door je armen wordt opgevangen. Zo hou je het langer vol en heb je de volgende dag minder last van vervelende spierpijn.

3. Wat zijn beitelstanden?

Beitelstanden breekhamer

Heeft een breekhamer meerdere beitelstanden, dan kun je kiezen hoe je de beitel in de kop vastzet. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld met een spade beitel tegels gaat weghakken. Het platte gedeelte van de beitel moet wel achter de tegel gezet kunnen worden, zodat je de breekhamer niet in een onmogelijke hoek hoeft vast te houden. Per breekhamer verschilt het aantal instelbare beitelstanden, van 6 tot maar liefst 15. Sommigen hebben deze functie helemaal niet.

4. Breekhamer of combihamer?

Breekhamer of combihamer

Het moge duidelijk zijn: een breekhamer gebruik je om te breken of te slopen en niet meer dan dat. Bij licht breekwerk als het weghalen van oude voegen, maar ook bij zware sloopklussen is een breekhamer je beste vriend. Heeft een breekhamer echter een draaistop, dan noemen we het een combihamer en kan hij meer dan alleen breken. Een combihamer gebruik je dan niet alleen voor licht breekwerk, maar ook om gaten in beton of in andere harde steensoorten te boren.

5. Vergeet de accessoires niet!

Accessoires breekhamer

Bij een breekhamer gebruik je beitels en die zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de klus, kies je de meest geschikte beitel. Ga je geulen of sleuven maken in beton om elektriciteitskabels weg te werken, dan is een sleufbeitel effectiever dan een platte beitel. Maar moeten de tegeltjes in de badkamer eruit om plaats te maken voor frisse witte exemplaren, dan is een spadebeitel weer handiger dan een sleufbeitel. Ook de lengte van beitels verschilt. Voor het stuk hakken van een betonnen vloer heb je een langere beitel nodig dan voor het wegbikken van pleisterwerk. Kortom, bedenk goed waar je de breekhamer voor gaat gebruiken, zodat je hier de best passende beitels bij kiest.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.867 beoordelingen