The website is in Dutch. Would you like to translate it to English?


Geschreven door Annika

Welke categorie skibril heb je nodig?

Bij een goede skibril hoort een goede lens. Welke lens het beste is voor jou, is voornamelijk afhankelijk van de weersomstandigheden op jouw wintersportlocatie. In dit artikel lees je welke categorieën lenzen er bestaan en wanneer je ze gebruikt. Ook lees je wat meekleurende lenzen zijn en waar een spiegelende coating of polarisatiefilter op de lens goed voor zijn.

Categorieën lenzen

De categorie van een lens geeft aan hoeveel licht de lens doorlaat. De lichtdoorlatendheid noemen we de 'Visible Light Transmission' (VLT) en is aangegeven in procenten. Er zijn 5 categorieën, verdeeld op basis van weersomstandigheden. Hoe zonniger de weersomstandigheden, hoe hoger de lenscategorie. Op de top van een berg zit je meestal boven de wolken, waardoor je een hogere categorie lens nodig hebt dan aan de voet van de berg, onder de wolken. In die situatie gebruik je een skibril met verwisselbare lens, zodat je bij veranderend licht gemakkelijk van lens wisselt. Let op, de categorie van een lens zegt niets over de mate van UV-bescherming. De categorie zegt alleen iets over comfort in bepaalde weersomstandigheden, niets over de bescherming tegen schadelijke zonnestralen. In de onderstaande tabel zie je de categorieën, de lichtdoorlatendheid per categorie en voor welke weersomstandigheden ze geschikt zijn.

Overzicht

Categorie lens Lichtdoorlatendheid (VLT%) Weertype
Categorie 0 81 - 100% Geschikt voor in het donker
Categorie 1 44 - 80% Geschikt voor bewolkte weersomstandigheden
Categorie 2 19 - 43% Geschikt voor licht bewolkte weersomstandigheden
Categorie 3 9 - 18% Geschikt voor zonnige weersomstandigheden
Categorie 4 3 - 8% Geschikt voor bij fel zonlicht

Meekleurende lens

Meekleurende lens

Wanneer de weersomstandigheden onduidelijk zijn of wanneer je de lens liever niet verwisselt, is een meekleurende lens een optie. Deze lens past zich aan aan de lichtomstandigheden. Bij zonnige weersomstandigheden kleurt de lens donkerder en bij bewolking lichter. Zo heb je altijd de juiste lens bij de hand op de piste. Let op, meekleurende lenzen variëren meestal tussen 3 categorieën. Een meekleurende lens geschikt voor fel zonlicht is dus nooit geschikt voor in het donker.

Verschillende kleuren lenzen

Verschillende kleuren lenzen

Je ziet verschillende kleuren lenzen langskomen tijdens je zoektocht naar een skibril. Voornamelijk de kleur aan de binnenkant van de lens beïnvloedt je zicht door de lens. Hieronder in het kort het effect van verschillende kleuren:

  • Blauwe en paarse lenzen houden veel zonlicht tegen en verminderen contrast
  • Bruine lenzen versterken contrasten
  • Grijze lenzen geven kleuren natuurgetrouw weer
  • Groene lenzen laten veel kleuren door, maar zijn donker genoeg voor fel zonlicht
  • Gele, oranje en roze glazen versterken contrasten

Spiegelende coating op de lens

Spiegelende lens

Een skibrillens met een spiegelende coating reflecteert fel licht. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van felle zonnestralen in je ogen, zodat je niet verblind raakt door de zon. De dikte van de spiegelende coating beïnvloedt in welke categorie de lens valt.

Polarisatie filter op de lens

Gepolariseerde lens

Een skibrillens met een polarisatiefilter beschermt je ogen tegen schadelijke weerkaatsing van de zon op sneeuw. Licht dat weerkaatst van een ander oppervlak bereikt je ogen horizontaal. Een gepolariseerde lens filtert deze horizontale schitteringen bijna volledig weg, zodat ze je niet verblinden als je van de piste af gaat. Ook verhoogt een gepolariseerde lens contrasten in je zicht. Dit heeft een kalmerend effect op je ogen, omdat je de omgeving scherper ziet.

Annika
Artikel van:
Annika
Skibrilspecialist.

© 1999 - 2018 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 33.485 beoordelingen