The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Advies over compressors

Je staat op het punt om een compressor aan te schaffen. Welke compressor het beste bij jou past, hangt af van een aantal zaken. Het belangrijkste hierbij is de vraag wat je met de compressor wilt gaan doen. Daarnaast is nog van invloed hoe lang achter elkaar je de compressor gaat gebruiken en of je een oliegesmeerde of olievrije compressor wilt. Door de volgende stappen te doorlopen kies je eenvoudig de beste compressor voor jou.

Compressor kiezen

Compressors hebben allemaal hun eigen kenmerken en specificaties. Stel jezelf daarom een aantal vragen om de beste compressor voor jou te kiezen:

  • Wat wil je met de compressor gaan doen?
  • Hoe lang achter elkaar ga je de compressor gebruiken?
  • Olievrij of oliegesmeerd?

Wat wil je met de compressor gaan doen?

Banden oppompen compressor

Een compressor zuigt lucht aan en perst dit samen om het vervolgens onder hoge druk beschikbaar te stellen zodat je er allerlei luchtgereedschappen mee aandrijft. De belangrijkste vraag bij het kiezen van een compressor is dan ook welke gereedschappen je wilt gebruiken. Niet elke compressor is geschikt om elk type luchtgereedschap aan te drijven. Op basis van specificaties als netto luchtopbrengst, aanzuigvermogen, maximale luchtdruk en ketelmaat maken we een inschatting voor welke pneumatische gereedschappen een compressor geschikt is. Zo weet je of je er alleen banden mee op kunt pompen, waar je niet de meest krachtige compressor voor nodig hebt, of dat je er ook mee kunt verfspuiten, waarvoor veel vermogen en een langdurig constante luchtstroom cruciaal is voor een mooi resultaat.

Hoe lang achter elkaar ga je de compressor gebruiken?

Ketelmaat van een compressor

Wanneer je een air compressor erg intensief gaat gebruiken, bijvoorbeeld door lange tijd een bepaald luchtgereedschap te gebruiken, is het belangrijk dat je compressor een grote ketelinhoud heeft. Hoe groter de ketel is, hoe langer het duurt tot de ketel onder een minimumdruk komt en de motor aanslaat om de ketel bij te vullen. Bij een aantal toepassingen, zoals verfspuiten, is het belangrijk om een constante druk te hebben. Bij een kleine ketel (bijvoorbeeld 5 of 6 liter), zul je merken dat de druk na een tijdje minder wordt. Hierdoor heeft de compressor niet meer de kracht om het luchtgereedschap aan te drijven. Dit zou bij verfspuiten kunnen resulteren in een ongelijk verfresultaat, doordat de compressor steeds minder druk gaat geven. Een kleine ketel verhoogt daarentegen wel de mobiliteit van het apparaat.

Olievrij of oliegesmeerd?

Olievrije of oliegesmeerde compressor

Je hebt de keuze uit zowel olievrije als oliegesmeerde compressors. Olievrije compressors hebben als voordeel dat ze onderhoudsvriendelijk zijn en dat ze olievrije lucht uitblazen. Dit is belangrijk voor bepaalde spuittoestanden en gevoelige apparatuur. Oliegesmeerde compressors vergen meer onderhoud. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij goed gesmeerd blijft, door af en toe de olie te verversen. Daarnaast loop je het risico dat de compressor bij transport olie gaat lekken. De voordelen van oliegesmeerde compressors zijn dat ze stiller zijn dan olievrije compressors en dat ze over het algemeen duurzamer zijn.

Waar kun je nog meer op letten?

Waar let je op bij compressor?

Naast bovenstaande keuzes zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een compressor. Zo kun je kijken naar het aanzuigvermogen. Hoe hoger het aanzuigvermogen (in liters per minuut), hoe sneller de tank zich bijvult en dus lucht beschikbaar stelt. Daarnaast zijn er een aantal zaken die aangeven hoe krachtig een compressor is. Hoe krachtiger een compressor is, hoe meer luchtgereedschappen je er mee kunt aandrijven en hoe soepeler deze luchtgereedschappen werken. Voor de kracht van de compressor kun je kijken naar de netto luchtopbrengst. Hoe hoger deze waarde is, hoe krachtiger de compressor is.

Vergeet de accessoires niet

Accessoires compressor

Zoals eerder benoemd kun je met een compressor of air compressor op zichzelf niets. Je hebt dus altijd luchtgereedschap nodig om aan de slag te kunnen. Ga je bijvoorbeeld je autoband oppompen, dan heb je een bandenvulpistool nodig. Wil je de muren een nieuw kleurtje geven, dan heb je een verfspuit nodig en wil je je banden vervangen dan heb je een slagmoersleutel nodig om de wieldoppen los te draaien. Naast de compressor en het juiste luchtgereedschap heb je een luchtslang nodig om de compressor en het gereedschap met elkaar te verbinden. Voor het onderhoud van oliegesmeerde compressors en het luchtgereedschap is het daarnaast aan te raden compressorolie aan te schaffen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.849 beoordelingen