The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marijn

Hoe ververs je de olie van een compressor?

Je hebt je compressor al een tijdje in gebruik en het is tijd om de olie te verversen. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan snel verder.

Wat heb ik nodig?

 • Een opvangbakje
 • Een trechter
 • Handschoenen
 • Een oude doek

Waarom de olie verversen?

Olie voor compressors en luchtgereedschappen

De olie zorgt voor smering en koeling van de motor. Na verloop van tijd wordt de olie troebel en komt er vuil in zoals metaaldeeltjes en verbrandingsresten. De olie absorbeert deze deeltjes en zorgt ervoor dat de motor soepel blijft werken. Als de olie oud en vervuild is, gaat de motor minder goed werken en zal het uiteindelijk de werking van de motor aantasten. Daarom is het belangrijk om regelmatig de olie te verversen.

Aftapplug compressor olie

In de handleiding staat precies aangegeven hoe vaak je de olie moet verversen voor jouw type compressor. Check af en toe of de olie er nog goed en doorzichtig uitziet en ververs de olie minstens 1 keer per jaar, hoe vaak je hem ook gebruikt. Wanneer je de compressor veel gebruikt, vervang de olie dan elke 250 werkuren. Let op: mix nooit verschillende soorten olie door elkaar heen.

Aan de slag

Doorloop de volgende stappen om de olie te verversen:

 1. Zet, voordat je de olie ververst, de compressor een paar minuten aan. Hierdoor wordt de olie warm en vloeit het er gemakkelijker uit.
 2. Zet de motor uit, haal de stekker uit het stopcontact en pak het bakje waarmee je de olie opvangt.
 3. Verwijder de vuldop. Hierdoor stroomt er wat lucht naar binnen, zodat de olie er gemakkelijker uitloopt.
 4. Draai de aftapplug eruit en houd het bakje er onder.
 1. Nu is het even geduld hebben tot alle olie eruit is gelopen. Wanneer er geen olie meer uitkomt, doe je de aftapplug er weer op en giet je verse olie in het olievulgat. Gebruik een trechter om morsen te voorkomen en neem je tijd om de juiste hoeveelheid olie er in te doen.
 2. Controleer met de oliepeilstok of je het juiste niveau hebt bereikt of kijk hiervoor naar het oliepeilglas. Als je geen oliepeilstok hebt, kijk dan in de handleiding hoeveel er precies in moet. Doe er niet teveel tegelijk in, want als je te veel olie erin doet, dan moet je er weer wat uit laten lopen.
 3. Gooi de oude olie na afloop niet zomaar door de gootsteen, dit leidt tot verstoppingen in het riool. Lever de olie in bij de supermarkt (bij steeds meer supermarkten vind je een inleverpunt naast het oude papier en de glascontainers) of bij de milieustraat.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,2 / 10 - 22.581 beoordelingen