The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Mascha

Hoe kies ik een smart home platform?

Met Smart Home producten, ook wel domotica, is het mogelijk om je huis slim te maken. Zet met je smart device bijvoorbeeld alle slimme lampen in huis aan en uit, zet je thermostaat op afstand hoger en kijk live mee via je gekoppelde IP-camera. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van domotica oplossingen. Wat er allemaal mogelijk is en welke verschillende smart home platformen er zijn, lees je in dit artikel.

Smart Home, Domotica, Protocol, Platform - Wat is het?

Smart Home en domotica

Smart Home en Domotica

Smart Home en Domotica zijn eigenlijk 2 verschillende namen voor hetzelfde principe, namelijk: een slim huis. Onder de noemer domotica vallen alle slimme apparaten die je kunt koppelen aan een protocol of platform (wat deze termen inhouden lees je hiernaast). Als alle slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren en kruislinks opdrachten aan elkaar geven, noemen we dat een smart home, ook wel een slim huis.

Protocollen en Platform

Protocol en Platform

Ook een protocol en platform zijn bijna gelijk aan elkaar. Als we het hebben over protocollen, dan hebben we het over onder andere Zigbee en Z-wave. Hebben we het over een platform, dan hebben we het over Google Assistent, Amazon Alexa, IFTTT en Apple HomeKit. Voor zowel een protocol als platform geldt dat het mogelijk moet zijn om de slimme apparaten te kunnen koppelen. Met welk protocol of platform een slim product compatibel is, wordt altijd bij het product aangegeven.

Voordelen van een smart home platform?

Voordelen smart home platform

Heb je het over een smart home platform dan heb heb je het over Google Assistent, Amazon Alexa, IFTTT, Apple HomeKit, Samsung SmartThings, Works with Nest en Homey. Allemaal verschillende platformen met 1 ding gemeen: de app. Kies voor je eerste slimme aankoop voor 1 van de platformen. Bedenk hierbij dat het een lange termijn keuze is. Van het platform van jouw keuze download je de app op je smart device. In deze ene app worden alle individuele apps van al jouw slimme producten in huis geintegreerd. De losse apps op je smart device raak je dus niet kwijt. Het voordeel van een platform is wel dat je nu niet meer elke individuele app hoeft open te klikken, maar alles bedient wordt vanuit je ene platform.

Compatibiliteit smart home platform

Compatibiliteit smart home platform

Het is belangrijk om voor je eerste slimme aankoop voor 1 platform te kiezen. Deze keuze bepaalt namelijk voor welke andere slimme producten je nog meer kunt kiezen bij alle toekomstige slimme aankopen. Kies je bijvoorbeeld voor Google Assistent, dan kijk je bij elke slimme aankoop of het product compatibel is met Google Assistent. Helaas kun je er niet vanuit gaan dat alle slimme producten met alle platformen samenwerken. Kijk dus bij elke nieuwe aankoop opnieuw of het product compatibel is met jouw gekozen platform.

Welke platformen zijn er?

Zoals al eerder op deze pagina benoemd, zijn er verschillende platformen. Zo heb je Google Assistent en Amazon Alexa. Naast deze 2 grote spelers zijn er nog een aantal belangrijke platformen op de markt. Hieronder hebben we deze verder uitgelicht. Over Google Assistent en Amazon Alexa kun je alles lezen in de volledige advieswereld van deze platformen.

Works with Apple HomeKit

Apple HomeKit

Ben je in bezit van een iPhone, iPad of Apple Watch, dan is het HomeKit platform van Apple handig voor het aan elkaar koppelen van verschillende domotica merken. Wanneer een slimme stekker of ander domotica product werkt met HomeKit, dan is het mogelijk deze producten aan elkaar te koppelen.

Works with Nest

Works with Nest

Ben je in bezit van een Nest thermostaat, Nest cam of Nest rookmelder, dan zijn deze producten goed te combineren met domotica producten van andere fabrikanten. Bij het domotica product (bijvoorbeeld een slimme stekker) moet vermeld staan dat het werkt met Nest.

IFTTT

IFTTT

IFTTT staat voor If This, Then That. Met dit principe is het mogelijk om heel eenvoudig domotica apparaten aan elkaar te koppelen en een ketting aan reacties te veroorzaken.

Een voorbeeld van een IFTTT recept: Als je Nest thermostaat op de status Afwezig staat, schakelen je Philips Hue lampen zichzelf automatisch uit.

Samsung SmartThings

Samsung SmartThings

Alle producten die compatibel zijn met Samsung SmartTings bestuur je via de Samsung SmartThings app. De SmartThings app integreert alle individuele apps van al je slimme producten in huis die compatibel zijn met dit platform. Hierdoor heb je nog maar 1 app nodig om al je slimme producten in huis aan te sturen. Ook heeft SmartThings Google Assistant en Amazon Alexa integraties. Hiermee stuur je alles eenvoudig aan via je stem.

Homey

Homey

Personaliseer je woning met Homey. Koppel geschikte, slimme producten aan de Homey en bedien alles via de Homey-app. Het verschil met de andere platformen is dat Homey zelf ook een product is. Je hebt de Athom Homey nodig om vervolgens met de app verder aan de slag te gaan en alle slimme producten te koppelen.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 34.413 beoordelingen