The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Daan

Hoe kies ik een elektrische deken?

Met een elektrische deken zorg jij dat je het in de koude wintermaanden toch prettig warm hebt. Welke deken je nodig hebt, hangt af van waar je de deken wilt gebruiken. Wil je lekker warm op de bank een film kijken, of wil je ‘s nachts in bed geen koude voeten? In dit artikel vertel ik je welke deken het best bij jouw gebruikssituatie past.

Onder of bovendeken

Wanneer je een elektrische deken zoekt is de eerste keuze die je maakt tussen een onderdeken of een bovendeken. Elektrische onderdekens gebruik je in bed. Je plaatst ze onder je matras of hoeslaken om het bed (voor) te verwarmen. Dit soort dekens heeft soms extra functies, zoals een verwarmingszone voor je voeten. Elektrische bovendekens gebruik je buiten bed, bijvoorbeeld om het extra warm te hebben op de bank. Deze dekens zijn vaak van zacht fleece en voelen daardoor extra comfortabel.

Afmetingen

Een elektrische onderdeken is meestal niet langer dan 160 centimeter. Omdat je hoofd ‘s nachts warmte afvoert zit er nooit een verwarmingszone onder het hoofdkussen. Houd hier dus ook rekening mee bij het plaatsen van de deken. Elektrische onderdekens zijn even breed als je matras.Een standaard eenpersoons deken is daarom 80 of 90 centimeter breed en een tweepersoons deken is 130 of 140 centimeter breed. Vaak hebben tweepersoons dekens 2 schakelaars voor apart instelbare warmtezones.

Automatische functies

Elektrische dekens met automatische uitschakeling verwarmen je bed maar voor een bepaalde tijd. Meestal is dit een periode van 1 tot 3 uur. Deze dekens zijn geschikt als je ze vooral gebruikt om niet in een koud warm bed te hoeven stappen. Om dit nog makkelijker te maken, kies je voor een deken met een timer. Hierbij stel je zelf een vast tijdstip in waarop de deken gaat verwarmen. Zo hoef je dus niet iedere avond zelf de deken aan te zetten.

Voetverwarmingszone

Voor de echte koukleumen is een deken met voetverwarming zeer geschikt. Deze dekens bestaan uit verschillende temperatuurzones die je apart van elkaar instelt. Hierdoor maak je het voeteneind van je bed extra warm als je daar behoefte aan hebt. Bovendien is het mogelijk om zones uit te schakelen, zodat je ook alleen je voeten of je bovenlichaam kan verwarmen.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 21.935 beoordelingen