The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Advies over elektrische kachels

Gedurende de koude herfst- en wintermaanden is bijverwarming geen overbodige luxe. Zeker voor de vertrekken waar geen centrale verwarming aanwezig is, kan een mobiele kachel de oplossing bieden. Een groot voordeel van deze draagbare verwarming is dat je het apparaat in warmere tijden weer opbergt. Heb je weinig opbergruimte in huis? Kies dan voor een keramische kachel, deze geef je middels wand- of plafondmontage een vaste plek in je interieur. Om je wat duidelijkheid te geven in het aanbod elektrische kachels zetten we de belangrijkste overwegingen bij de aanschaf ervan voor je uiteen.

1. Welke soorten elektrische kachels zijn er?

Er zijn nogal wat verschillende soorten elektrische kachels. De één wordt snel warm, de ander geeft naast warme ook koude lucht en weer een ander zorgt voor langdurige warmte. We geven je een overzicht van de meest voorkomende types.

Ventilatorkachel en convectorkachel

Ventilatorkachel

Wil je snel profiteren van een warme lucht? Of zelfs koude? Dan is een ventilatorkachel een goede keus. Deze doorgaans compacte modellen zet je op de grond of op tafel en voorzien jou in een mum van tijd van een aangename temperatuur.

 • Geeft snel warme (of koude) lucht.
 • Is compact en na gebruik gemakkelijk op te bergen.
 • Minder geschikt voor permanente verwarming.
 • Het geruis van de ventilator kan op den duur storend werken.

Convectorkachel

Bij een convector kachel stroomt warm water stroomt door een buis die wordt omringd door lamellen. Daarna stijgt de verwarmde lucht op en maakt plaats voor koudere lucht. Er ontstaat een natuurlijke ventilatie die geleidelijk de hele ruimte verwarmt. Een convectorkachel heeft meestal een groter formaat dan andere kachels maar maakt geen geluid.

 • Snel op temperatuur en houdt deze lang vast.
 • Werkt geruisloos; prima dus voor op de slaapkamer.
 • Door het formaat enkel geschikt voor op de vloer.
 • Als permanente verwarming niet de meest sierlijke oplossing.

Oliekachel en keramische verwarming

Oliekachel

Met een oliekachel (of oliegevulde radiator) verwarm je langdurig een ruimte. Lekker voor op de studeer- of woonkamer. Dit type werkt geluidloos, dit maakt hem ook geschikt voor de slaapkamer. Oliekachels hebben wat langer nodig om warm te worden. Wij raden aan om de oliekachel een kwartier of half uur voor gebruik (afhankelijk van de grootte van de kamer) aan te zetten voor optimaal gebruiksgemak.

 • Eenmaal op temperatuur geeft een oliegevulde kachel zeer lang warmte.
 • Je verplaatst hem gemakkelijk naar elke gewenste ruimte.
 • Heeft een kwartier tot een half uur nodig om goed op warmte te komen.
 • Vaak wat duurder in aanschaf dan andere types.

Keramische verwarming

Bij keramische verwarming wordt de lucht langs een keramisch element gevoerd voor een effectieve en directe stralingswarmte. De keramische kachel geeft een prettige warmte en is niet belastend voor luchtwegen, omdat stofdeeltjes niet verbrand worden in het warmte element. Dit maakt hem zeer kindvriendelijk. Door de kleine omvang van de keramische kachel is deze vaak verhoogd te plaatsen.

 • Zeer energiezuinige wijze van verwarmen.
 • Doorgaans compact en licht zodat hij niet teveel ruimte inneemt.
 • Minder geschikt voor permanente verwarming.
 • Geeft vooral directe warmte waardoor je dichtbij moet zitten.

Straalkachel

Straalkachel

Een elektrische straalkachel maakt gebruik van een gloeidraad of kwarts-element. Deze geeft samen met een reflector snelle en gerichte warmte in kleine ruimtes als een badkamer of schuur.

 • Snelle en zeer gerichte warmte.
 • Vaak geschikt voor in de badkamer of op het balkon.
 • Door de gerichte warmte minder geschikt voor grote ruimtes.
 • Zelden vrijstaand en moet dus of aan de wand of op een statief.

2. Hoe krachtig moet jouw elektrische kachel zijn?

kracht elektrische verwarming

Hoe krachtig een elektrische verwarming is, wordt vooral bepaald door het maximale wattage waarop deze werkt. Wanneer je een kleine ruimte wilt verwarmen, neem je bijvoorbeeld geen elektrische kachel van 3000 watt. Kijk voor je gang of bijkeuken van 5 m² naar een model van 500 watt. Krachtiger zou simpelweg teveel van het goede zijn en is bovendien niet bevorderend voor de energiezuinigheid. Snel uitrekenen hoeveel watt je nodig hebt voor een bepaalde ruimte? De som kan haast niet simpeler: haal 2 nullen van het wattage af en je komt uit bij het door ons aangeraden vloeroppervlak (uitgaande van een plafondhoogte tussen de 2 a 3 meter).

3. Wanneer is een elektrische kachel geschikt voor in de badkamer?

badkamer kachel

Midden in de winter je loeihete douche uitstappen en het meteen weer koud hebben: vre-se-lijk. Moet je niet willen. Gelukkig zijn er voldoende elektrische kachels geschikt voor gebruik in de badkamer of een andere vochtige ruimte. Deze kachels zijn voorzien van een IP-normering van minimaal IPX4. Met name de 4 (of hoger dus) is van belang. Deze geeft namelijk aan dat de kachel spatwaterdicht is. Installeer de elektrische badkamerkachel niet direct naast het bad of de douche en houd rekening met een geaarde aansluiting.

4. Waar let je nog meer op bij de aanschaf van een elektrische kachel?

Vorstvrijfunctie: Een vorstvrijfunctie laat de temperatuur nooit onder het vriespunt komen, handig voor in de schuur of bijkeuken.

Oscillatiefunctie: Een oscillatie-functie zorgt voor een snelle verspreiding van de lucht.

Display: Op een kachel met display lees je direct de temperatuur af.

Gebruiksgemak: Extra gebruiksgemakken vind je in de aanwezigheid van wielen en handgrepen voor gemakkelijke verplaatsing.

Afstandsbediening: Met een afstandsbediening bedien je de kachel op afstand vanuit je luie stoel.

Omval- en oververhittingsbeveiliging: De meeste elektrische kachels zijn voorzien van omval- en oververhittingsbeveiliging zodat ze zichzelf uitschakelen wanneer de situatie onveilig dreigt te worden.

5. Wil je dat de ruimte altijd op een door jou gekozen temperatuur blijft?

Gekozen temperatuur

Wil je dat de verwarming de temperatuur in een ruimte altijd op peil houdt? Kies dan voor elektrische verwarming met thermostaat. Zeker wanneer je de kachel gebruikt voor langdurige verwarming werkt dit wel zo prettig. Deze stel je vaak middels een digitaal display in. Is de temperatuur bereikt, dan slaat de kachel uit. Komt de temperatuur echter weer onder de door jou ingestelde temperatuur, dan gaat de kachel vanzelf weer aan. Zo heb je er geen omkijken naar en zit je er altijd precies zo warm bij als jij dat wilt.


© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 40.765 beoordelingen