The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Daan

Hoe kies je een elektrostimulatie apparaat?

Elektrostimulatie is een manier om via elektrische prikkels zenuwen en spieren te stimuleren. Dit doe je door elektroden op de huid te plaatsen die verbonden zijn met het elektrostimulatie-apparaat. Er bestaan diverse vormen van elektrostimulatie: EMS en TENS, maar ook TENS in combinatie met warmtetherapie. Omdat ze allemaal geschikt zijn voor verschillende doeleinden, leg ik in dit artikel uit welke het beste bij jou past.

Spieropbouw en spierherstel

EMS elektrostimulatieapparaat

Wat? EMS (Electrical Muscle Stimulation) zorgt ervoor dat sportieve inspanning wordt nagebootst. Hoe? Door elektrische pulsen die worden ingezet om je spieren extra aan te laten spannen. Iets wat normaliter door je hersenen wordt aangestuurd.

Voor wie? Deze methode wordt regelmatig ingezet bij het herstel van je spieren maar ook bij trainingen in de sportschool. Dankzij de elektrische ballast hebben de oefeningen extra impact op je spieren. Het is dan ook niet gek dat veel topsporters deze techniek gebruiken tijdens hun sportieve activiteiten.

Pijnklachten verminderen

TENS elektrostimulatieapparaat

Wat? TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) beperkt pijnsignalen naar je hersenen door middel van kleine elektrische pulsen. Daarnaast stimuleert het de productie van endorfine, wat op een natuurlijke manier pijn wegneemt. Ook de bloedcirculatie wordt verbeterd. TENS neemt dus niet direct de oorzaak van de pijn weg, maar kan deze pijn wel verlichten.

Voor wie? De TENS methode wordt voornamelijk ingezet door fysiotherapeuten voor de verlichting van allerlei soorten chronische pijnklachten. Bijvoorbeeld bij de pijn na een operatie of de bekkenpijn na een zwangerschap.

Pijnverlichting met ontspannende warmte

Heat elektrostimulatieapparaat

Wat? Heat is een extra functionaliteit van sommige TENS apparaten. Het is warmte therapie, die je spieren ontspant en metabolische activiteit versterkt. De pijnverlichting van TENS werkt beter in combinatie met de warmte. Het is een natuurlijke methode waarbij de bloedsomloop gestimuleerd wordt en spieren worden verzacht met warmte.

Voor wie? Warmtetherapie wordt gebruikt bij verschillende klachten. Zo wordt de methode regelmatig toegepast bij mensen die veel last van gewrichtspijn of stramme spieren hebben. Maar ook door fanatieke sporters wordt warmtetherapie ingezet zodat de spieren goed kunnen ontspannen.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.695 beoordelingen