The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Uhro

Specialisten review Asus AiMesh

Heb je op dit moment al een krachtige router van Asus en wil je het bereik van deze router uitbreiden? Of wil je een mesh systeem opzetten met een snelle router waarbij je wel allerlei geavanceerde opties kunt instellen? Dan is Asus AiMesh misschien iets voor jou. Met dit systeem koppel je 2 of meer geschikte routers van Asus aan elkaar om een snel wifi netwerk met dekking in je hele huis aan te leggen. Ik ben benieuwd of dit echt werkt en testte het uit in mijn appartement.

In het kort

Multiroom wifi | Wifi snelheid: 600 + 1300 Mbps | Ouderlijke controle, Beamforming
199,-
niet meer leverbaar
  • In het hele huis snel en stabiel draadloos internet.
  • Je router uitbreiden zonder kabels te trekken.
  • Snellere wifi dan de meeste Multiroom wifi sets.
  • Volledige controle over de instellingen van je router.
  • Voor grote huizen heb je 2 extra routers nodig.

Uit de doos

Asus router uit de doos

Ik gebruik voor de opstelling 2 routers van Asus. Het gaming topmodel Asus ROG Rapture GT-AC5300 en de iets bescheidener gaming router Asus RT-AC86U. De eerste router zit verpakt in een erg grote doos, als ik het deksel is direct duidelijk waarom: het gaat ook om een forse router. De 8 antenne's van het netwerkapparaat zitten los verpakt onder de router. Deze monteer je zelf. Verder vind ik een voeding, netwerkkabel, handleiding en cd-rom in de doos. De RT-AC86U zit verpakt in een iets kleinere doos. Ook op deze router installeer je de antenne's zelf, maar dat zijn er slechts 3. Ook hier vind ik verder een voeding (een iets kleinere) en een handleiding in de doos. De routers zijn mooi verpakt, maar daardoor kost het ook wat moeite om alles netjes uit de doos te krijgen.

Huidige situatie

Huidige internetsnelheid

In de huidige situatie heb ik 1 router in mijn appartement, op de plek waar mijn telefoonlijn binnenkomt. Hij staat daardoor in een hoekje van de huiskamer. Daar haal ik nog mijn volledige snelheid van 200 Mbps, maar in de keuken (aan de andere kant van het huis) daalt dit al tot 70 Mbps. Met name door alle storing van wifi netwerken van mijn buren. Daardoor is de stabiliteit ook niet om over naar huis te schrijven. In de keuken een streampje afspelen is soms een kwestie van heel veel uitval.

Installeren

De router installeren

Voordat je AiMesh aan kunt zetten, dien je eerst nieuwe software op de router te installeren. Deze software download je via de website van Asus. Daarna upload je hem weer via de webinterface van de router. Dat is een klus die voor beginners misschien wat eng lijkt, alhoewel het met uitleg goed te doen is. De router die je als uitbreiding gaat gebruiken, moet je na de installatie van deze software terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Vervolgens zet je op beide routers AiMesh aan. Dat gaat eenvoudig, al is de interface van Asus voor beginners niet altijd even gebruiksvriendelijk. Na het inschakelen, wat bedraad moet, plaats ik de routers op de juiste positie in mijn huis.

In de praktijk

Internetverbinding in de praktijk

Op advies van Asus gebruik ik de snelste router, de ROG Rapture, als hoofdstation. De RT-AC86U wordt mijn versterker. Het hoofdstation blijft in de woonkamer staan, terwijl de versterker naar mijn eetkamer gaat. Die grenst aan mijn keuken. Als ik begin met testen, dan haal ik in de huiskamer nog steeds de maximale internetsnelheid. Ook in de slaapkamer is die hetzelfde gebleven. Maar in de eetkamer en de keuken is de snelheid duidelijk verbeterd. Hoewel ik de 200 Mbps niet haal, kom ik wel veel dichter in de buurt van mijn maximale snelheid. En nog belangrijker: het internet is stabiel. Waardoor een film kijken zelfs in 4K zonder problemen gaat. De stream stottert niet. Ook hoef ik geen websites meer 3 keer op te roepen voordat ze helemaal laden.

Conclusie

Mijn wifi netwerk was vooral in de uithoeken van mijn huis langzaam en instabiel. Door 2 routers aan elkaar te koppelen via AiMesh, heb ik dat probleem opgelost. Het internet haalt nu overal bijna de maximale snelheid en werkt ook constant goed. Wel is de installatie van AiMesh wellicht een probleem voor mensen met minder netwerkkennis. Daardoor lijkt het vooral een oplossing voor meer ervaren mensen. Gecombineerd met het feit dat de Asus routers veel meer instellingen voor de fijnproever hebben maakt AiMesh vooral een oplossing voor power users die snel en stabiel internet in huis willen hebben. Zéker als je al een geschikte router van Asus in huis hebt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 16.842 beoordelingen