The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dylan

Specialisten review van de Focusrite Scarlett 2i2

Yes, ligt eindelijk de Focusrite Scarlett 2i2 op mijn bureau. Het testen van een audio interface is geen eenvoudige klus. De kwaliteit hangt af van meerdere factoren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de preamps helder en neutraal klinken. Daarnaast heb je ook te maken met de kwaliteit van de converters. Toch stroop ik de mouwen op en bereid ik mijzelf voor op een testsessie met de Scarlett 2i2. Ik wil ervaren waarom de interface zo populair is.

Samengevat

Usb audio interface | 2 analoge ingangen | 2 analoge uitgangen
119,-
niet meer leverbaar
  • De behuizing van de interface is stevig en de knoppen voelen fijn en solide aan.
  • Als je invoersignaal te luid is, kleuren de led ringen rondom de gain knoppen rood.
  • Dankzij de direct monitoring functie luister je zonder latency naar een op te nemen spoor.
  • De interface schakelt automatisch naar mic level als je een microfoon aan de XLR ingang koppelt.
  • Schakel de 48V fantoomvoeding in en neem op met een condensatormicrofoon.
  • De audio interface heeft geen line outputs om externe effecten en audio processoren aan te sluiten.
  • Je kunt geen hardware, zoals synthesizers en drumcomputers via MIDI aansturen.

Eerste indruk

Bedieningsknoppen

Ik haal het product uit de verpakking en test direct hoe de knoppen aanvoelen. Het is al vaker voorgekomen dat er na een jaar een knop afbreekt. Niets is zo teleurstellend. De knoppen op het voorpaneel zijn van rubber en metaal. Ze voelen stevig aan. Dit geldt ook voor de schakelaars waarmee je wisselt tussen het line en instrument level. De gecombineerde XLR/jack (6,3 mm) ingangen zijn niet van Neutrik. Om een kabel los te koppelen moet je meer kracht zetten.

Specificaties uitgelicht: preamps

De preamps uit de Focusrite 2i2 worden ook gebruikt voor de duurdere Saffire lijn. Ik vind dit positief en veelzeggend over de prijs-kwaliteitverhouding. Iedere fabrikant claimt neutraal klinkende preamps te maken. Of een preamp daadwerkelijk neutraal klinkt, is moeilijk te zeggen. Wel kan ik oordelen of de opnames mij inspireren en levend genoeg klinken. Ik neem een aantal verschillende geluiden op, zoals die van een shaker en een sansula. De opnames klinken helder en levend. Ik vind de opnames bruikbaar.

Specificaties uitgelicht: ingangen

De interface heeft 2 XLR/jack (6,3 mm) ingangen voor je microfoons of instrumenten. Dankzij de 48V fantoomvoeding sluit je een condensatormicrofoon aan. Dat is ideaal voor de singer-songwriter die met een studiomicrofoon wilt werken. Om ervoor te zorgen dat het invoervolume optimaal is, schakel je tussen line en instrument. Zodra ik een microfoon aansluit, schakelt de interface naar het optimale invoervolume voor microfoons. Erg prettig. Als je geluid niet met het juiste invoervolume opneemt, kan je opname direct de prullenbak in.

Specificaties uitgelicht: led verlichting rondom gain knoppen

De led verlichting rondom de gain knoppen kleurt rood zodra de interface een te luid invoersignaal registreert. Dit is handig voor de beginnende producer die weinig van opnemen en gain stagen weet. Zodra de ring rood kleurt, draai je de gain knop naar links. Kleurt de lamp weer groen? Dan weet je zeker dat je opname niet te luid en dus bruikbaar is.

Specificaties uitgelicht: direct monitoring

Als je geluid opneemt terwijl je computer veel software in gebruik heeft, kan er latency optreden. Dit is een kleine vertraging die optreedt als de audio interface data naar je computer verstuurt. De latency neemt toe als het CPU verbruik toeneemt. Ik open een Ableton project dat mijn MacBook net aankan en schakel de direct monitor functie in. Als ik op een toets van mijn synthesizer druk, hoor ik direct een klank door de speakers. De latency is verdwenen.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.192 beoordelingen