The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Specialisten review van de GoPro HERO 5 Session

Zo op het eerste gezicht is de GoPro HERO 5 Session een eenvoudige, superkleine action camera: 2 knoppen, geen beeldscherm. Op de verpakking staat daarentegen iets heel anders. Tof, volgens de beschrijving zit de camera boordevol interessante, vernieuwende specificaties. Tijd voor actie. In deze review keer ik de HERO 5 Session binnenstebuiten.

Eerste indruk

Voor mij staat de GoPro HERO 5 Session. Verpakt in een mooi omhulsel, zoals ik van GoPro gewend ben. In de doos zit een handleiding in verschillende talen, een datakabel, 2 mounts en natuurlijk de action camera zelf. Het frame, waarmee je de camera aan de mounts koppelt, heeft een vernieuwd design. Mijn eerste indruk is positief. Tijd om te testen.

Specificaties uitgelicht

Spraakbesturing

Spraakbesturing

Het werkt echt

In eerste instantie voelt het wat onwennig. Ik sta op het plein voor Rotterdam Centraal tegen een kleine zwarte kubus te praten: 'GoPro, take a photo'. Gelukkig doet de camera precies wat ik vraag en wordt het geen gênant tafereel. Vervolgens probeer ik nog een aantal commando's zoals: 'GoPro, start filming'. Wat een vette functie! Ik kan me goed voorstellen dat dit tijdens het skiën of fietsen te gek werkt. Ook het reactieve vermogen is erg goed. Wanneer ik de camera vraag om te beginnen met filmen, doet 'ie dat vrijwel direct.

Digitale beeldstabilisatie

Digitale beeldstabilisatie

Vloeiende beelden

Bijna iedere zondag ga ik eropuit met mijn mountainbike om de nationale parken van Nederland te verkennen. Iedereen die wel eens vanaf zijn fietsstuur met een action camera heeft gefilmd, begrijpt dat ik achteraf altijd baal van de trillende beelden. Met de introductie van digitale beeldstabilisatie ben ik dus erg blij. Al vind ik het wel jammer dat het een digitale beeldstabilisatie is. In deze variant wordt het beeldkader namelijk verkleint. Desalniettemin is dit een grote vooruitgang ten opzichte van de oudere modellen.

Protune

Protune settings

Beeld bewerken

Protune settings kende ik al van voorgaande modellen. Dit is een soort LOG profiel, waarmee je de dynamiek van je videobestand kunt instellen. Dit gaat onder andere over- en onderbelichting goed tegen. Daarnaast kun je gemakkelijk kleuren bijstellen en color grading toepassen. In combinatie met je smartphone als externe monitor, heb je met deze camera een micro cinema studio die in je broekzak past. De camera is geen vervanger voor een spiegelreflexcamera, maar als tweede camera in je uitrusting is dit een absolute aanrader.

Conclusie

Waterdicht

Veel opties in een compact formaat

De HERO 5 Session is naar mijn idee ontworpen voor de gevorderde filmmaker. Tegelijkertijd is deze camera eenvoudig te bedienen. Bij oppervlakkige point and shoot beelden levert de action camera prima resultaten. Wanneer je in Protune werkt, heb je een groot scala aan cinematografische opties. Al die opties in zo'n klein apparaat, dat is echt ongekend. Puntje van kritiek is de accu. Deze is helaas niet verwisselbaar. Hierdoor ben je tussen de opnames door altijd afhankelijk van een powerbank.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.570 beoordelingen