The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Giovanni

Specialisten review van de HTC Vive

De HTC Vive is een virtual reality bril voor gebruik met je game pc of laptop. Het is moeilijk in te schatten wat je van een VR bril kunt verwachten zonder het geprobeerd te hebben. Daarom heb ik de HTC Vive uitvoerig getest om te zien wat het te bieden heeft en voor wie het een geschikt product is.

HTC Vive

2160 x 1200 AMOLED beeldscherm | Geschikt voor pc of laptop | Geschikt voor brildragers | Bewegingscontrollers | Vervangbaar gezichtskussen
692,-
niet meer leverbaar
  • Comfortabel gamen dankzij de gezichtskussens en de verstelbare hoofdband.
  • Mijn brildragende vrienden gebruiken de HTC Vive zonder problemen.
  • Je hebt geen last van storende dode hoeken, dankzij een gezichtsveld van 110 graden.
  • Het opbouwen van de juiste setting en installeren van de Vive kost tijd.
  • Ik heb een krachtige pc of laptop nodig met minimaal Nvidia GeForce GTX 1060.

De eerste indruk

Wat een hoop hardware! Dat was mijn eerste reactie na het openen van de doos. Tijdens het uitpakken valt het op dat de bewegingscontrollers erg licht aanvoelen en comfortabel in de hand liggen. De headset voelt niet direct zwaar aan, maar een duidelijker beeld daarvan komt later wanneer ik hem op mijn hoofd zet. Qua instructies vind je alleen een kleine folder waarin verwezen wordt naar de website van HTC voor verdere instructies.

Voordat je aan de slag gaat

Voordat je aan de slag gaat

Voordat je kunt beginnen, ben je minstens een half uur bezig met het opbouwen en installeren van de HTC Vive. Zo moest ik meubels verschuiven om statieven met de basis stations genoeg ruimte te bieden. HTC adviseert om de basis stations in de muur te schroeven. Maar dat vond ik wel erg zonde van mijn witte muren. Het ligt er dus maar net aan of je de sensoren permanent aanwezig wil hebben of dat je alles achteraf liever opruimt.

Het draagcomfort

Draagcomfort

Met een gewicht van 555 gram voelt hij niet zwaar aan. Ook ervaarde ik dankzij de flexible pasvorm rondom het neusgebied geen lichtinval van buiten de bril zodat ik niet gestoord werd door de buitenwereld. De HTC Vive drukt dankzij het gezichts- en neuskussen niet tegen je gezicht. Tijdens een intensieve VR sessie, zoals boogschieten in The Lab, begin je al snel te zweten. Gelukkig is dit een makkelijk te vervangen onderdeel van de VR bril.

De bewegingscontrollers

De bewegingscontrollers

De bewegingscontrollers onderscheiden de HTC Vive van alle andere VR brillen. Je handen kunnen gebruiken in een virtuele wereld draagt erg veel bij aan de beleving. De bewegingen van de controllers worden tot op de millimeter nauwkeurig geregistreerd, wat de ervaring erg overtuigend en betrouwbaar doet aanvoelen. De controllers beschikken over onder andere een trigger en klikbaar touchpad. Deze zijn ook zichtbaar in VR zodat ze eenvoudig te vinden zijn.

Rondlopen in virtual reality

Virtual reality

Het kost wat vrije ruimte in je huis, maar het kunnen rondlopen waarbij je actief reageert op je hele omgeving voegt veel toe. Het laat de hele VR ervaring natuurlijk en overtuigend aanvoelen en geeft het idee dat je er écht aanwezig bent. De sensors in de VR bril geven duidelijk aan wanneer je de rand van de aangegeven speelruimte bereikt. Zo wist ik precies waar ik moest stoppen met het maken van mijn 3D tekening in Tilt Brush.

Conclusie

Met de HTC beschik je over de top van virtual reality op dit moment. Het kost wat tijd om op te zetten, maar virtual reality met bewegingscontrollers is van een heel ander niveau. Het is echter wel een relatief dure aanschaf, zeker als je ook nog een game pc of laptop moet kopen. Ondertussen wordt de VR game collectie in Steam en Viveport steeds uitgebreider. Al met al is de HTC Vive een hele leuk investering in de toekomst.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.351 beoordelingen