The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisette

Specialisten review van de Jaybird X3

Als ik de website van Jaybird lees, dan lijken de X3 mij de perfecte sport oordopjes. Ze hebben een stabiele Bluetooth verbinding, geven je tot 8 uur luisterplezier, beschikken over een snellaadfunctie en kunnen aan de MySound app worden gekoppeld om het geluid te customizen. In een uitgebreide test ben ik gaan kijken of deze features inderdaad zo cool zijn en of ze goed werken. Natuurlijk besteed ik daarnaast aandacht aan het geluid en de pasvorm.

Jaybird X4

In ear | 8 uur batterijduur | Waterbestendig
106,99
niet meer leverbaar

Aan het zoeken naar de Jaybird X3? Die verkopen we helaas niet meer. Wel hebben we de opvolger in huis: de Jaybird X4. Of dit product iets voor jou is, zie je hiernaast.

Eerste indruk

De X3 oordopjes zijn groter dan ik had verwacht. Op de Jaybird website staat dat ze gemakkelijk onder een helm passen. Ze zijn niet groter dan andere sport oordopjes, maar de Jaybird Freedom oortjes - die ik ook heb getest - zijn een stuk kleiner. Verder ziet de X3 er mooi uit en worden er veel accessoires meegeleverd. Je krijgt er 3 maten comply foam isolatiedopjes, 3 maten gewone dopjes, 3 maten oorclips, een opbergtasje, een kabelclip, koordclips en een oplaadkabel met oplaadclip bij. Op de doos staat onder andere dat de oortjes zweetbestendig zijn, Bluetooth hebben en gekoppeld kunnen worden aan de Jaybird MySound smartphone app voor het personaliseren van het geluid. Ik ben benieuwd!

Specificaties uitgelicht: geluid

Als de dopjes goed in je oren zitten, klinkt het geluid vol en warm. De bas is duidelijk aanwezig en zorgt voor een opzwepend gevoel tijdens het sporten. Vergeleken met andere sport oortjes duurde het bij mij erg lang voordat ik de juiste maat dopjes had gevonden. Mijn gehoorgang is smal en daarom heb ik normaal gesproken altijd de kleinste variant nodig. Bij de X3 had ik juist de grootste maat nodig. Ook wisselde ik steeds af tussen de isolerende comply foam dopjes en gewone dopjes. Toen ik eenmaal de juiste maat had gevonden, was het geluid goed. Daarvoor klonk het blikkerig en schel, dus blijf rustig proberen totdat de oortjes goed blijven zitten en het geluid vol klinkt.

Specificaties uitgelicht: draagwijze

Je draagt de oordopjes voor je oren, net als reguliere oordopjes, óf achter je oren. Op de promotiefilmpjes van Jaybird heeft iedereen het snoer achter de oren, maar ik vond dit geen succes. Mede door de zware afstandsbediening vielen de dopjes telkens uit. Liever draag ik ze op de reguliere wijze en klik ik de oorclips, de vleugeltjes voor in je oorschelp, erop voor extra stevigheid. Hoewel de oortjes uiteindelijk goed zaten, vond ik ze alsnog niet zo lekker zitten als de Jaybird Freedom. Die oortjes zaten direct als gegoten en zijn geen enkele keer uitgevallen, in tegenstelling tot de Jaybird X3.

Specificaties uitgelicht: Bluetooth verbinding

Doordat je de muziek via Bluetooth streamt, loopt er slechts een bescheiden kabel in je nek en heb je alle bewegingsvrijheid. Jaybird heeft veel aandacht besteed aan het versterken van het Bluetooth signaal. Dit merkte ik ook wel, de muziek haperde niet tijdens het streamen. Dankzij het 4.1 Bluetooth profiel kun je ook 2 paar X3 oortjes tegelijkertijd aan een apparaat koppelen. Zo kun je samen met iemand gaan sporten en tegelijkertijd naar dezelfde muziek luisteren. Andersom is het ook mogelijk om 1 paar X3 oordopjes te koppelen aan 2 apparaten. Dit is handig als je bijvoorbeeld muziek wilt luisteren vanaf je tablet en handsfree wilt bellen via je smartphone.

Specificaties uitgelicht: accu

De accu van de X3 gaat 8 uur mee. Sta je op het punt om te gaan sporten, maar is de accu leeg? Dankzij de snellaadfunctie hoef je de dopjes maar 20 minuten op te laden om er 1 uur muziek mee te luisteren. Ik heb het getest met de timer en het klopt precies. Je laadt de accu op via de meegeleverde usb kabel. Aan de usb kabel zit een oplaadclip bevestigd. Sluit de oplaadkabel via de oplaadclip aan op de afstandsbediening en laad ze op. Deze constructie vind ik echt een minpunt, omdat je de oortjes niet meer kunt opladen als je de oplaadclip kwijt bent. Gelukkig is de oplaadclip ook los te koop.

Specificaties uitgelicht: smartphone app

Met de gratis MySound smartphone app van Jaybird customize je het geluid. Aan de hand van equalizers bepaal je zelf de hoeveelheid bas, hoge tonen en middentonen. De instellingen worden opgeslagen in je persoonlijke profiel. Ongeacht met welke smartphone je verbonden bent, hoor je het geluid zoals jij het hebt ingesteld. In de app zijn ook presets beschikbaar, zoals 'Bring the bass' en 'Movie mode'. Daarnaast hebben artiesten en atleten hun presets beschikbaar gesteld. De equalizers werken met muziek die is opgeslagen op je telefoon en met muziek in streamingdiensten zoals Spotify.

Conclusie

Tijd om de balans op te maken. Dat de coole features - zoals de snellaadfunctie en MySound app - de X3 tot fijne oordopjes maken, is geen twijfel over mogelijk. Ook het volle, opzwepende geluid maakt de oortjes perfect voor tijdens het sporten. Maar het kan niet altijd feest zijn. Het kost veel tijd om de juiste pasvorm te vinden, de dopjes vallen regelmatig uit en als je de oplaadclip kwijtraakt, kun je de X3 niet meer gebruiken. Een hoop voors en tegens dus. Zelf zou ik mijn geld liever besteden aan de Jaybird Freedom, die ik een van de beste sport oordopjes vind.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.720 beoordelingen