The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Margot

Specialisten review Netgear Orbi

Een sterk wifi netwerk in je hele huis, dat belooft Netgear met multiroom wifi oplossing Orbi. In deze review neem ik de Netgear Orbi router en satelliet onder de loep. Geeft het echt wifi in je hele huis? Of zijn het gewoon 2 slim aan elkaar gekoppelde routers?

In het kort

aanbieding
Multiroom wifi | Wifi snelheid: 450 + 866 + 1733 Mbps | MU-MIMO, Ouderlijke controle
Adviesprijs 399,99 229,-
op voorraad
  • Je hebt overal in huis optimaal wifi bereik.
  • De Orbi ziet er niet uit als een router.
  • Doordat de satelliet en router als in de fabriek gepaird zijn, hoef je geen ingewikkelde configuratie te doorlopen.
  • Je hebt geen lange netwerkkabels nodig.
  • Orbi is duurder dan een huis-tuin-en-keuken router.
  • Orbi is groter dan andere multiroom wifi oplossingen.

Uit de doos

Netgear levert Orbi in een nette verpakking, waardoor het een luxe cadeau lijkt. Tijdens het uitpakken valt me gelijk op dat de router en satelliet kleiner zijn dan ik gedacht had. Het ontwerp doet helemaal niet aan een router denken. Eerder aan een bloemenvaas of wake up light. Ze ogen stijlvol ondanks de kunststof buitenkant en voelen zelfs 'zacht' aan. Alleen de vele netwerkpoorten verraden dat het om een netwerkproduct gaat. In de doos vind ik een snelstartgids van een A4tje, een netwerkkabel, 2 netsnoeren en uiteraard de Orbi router en satelliet.

De situatie voor Orbi

Orbi

Mijn eigen router geeft - met optimale instellingen - wifi bereik in ons hele huis (<100 m2). Omdat Orbi belooft de wifi oplossing te zijn voor huizen tot 370 m2, besloot ik de multiroom wifi oplossing te testen op het netwerk van mijn ouders (>200 m2). Met 4 verdiepingen en dikke muren is hier alleen een sterk netwerk neer te zetten met access points. De router bevindt zich - in tegenstelling tot de situatie in de meeste huizen - op de tweede verdieping. De eerste en tweede verdieping zijn namelijk de woonlagen, de begane grond en kelder zijn voor opslag. Op de verdieping waar de router staat, is het bereik normaal 100%. Een verdieping lager ontstaat al een dode hoek die de helft van de woonkamer beslaat. Aan de eettafel die daar staat, is het wifi bereik al gehalveerd. Nog een verdieping lager is het bereik tot minder dan een kwart gedaald en in de bakkerskelder onder het huis kun je als je op 1 been staat misschien net een appje ontvangen. Maar éigenlijk besta je er digitaal niet, tot Orbi.

De installatie

Installatie Orbi

Doordat de router en satelliet al in de fabriek met elkaar verbonden zijn, is de installatie heel eenvoudig. Nadat ik wifi van de modem/router uit had gezet, sloot ik de Orbi aan op de modem. Vervolgens sloot ik de modem en Orbi router aan op de stroom, en begon Orbi zijn lichtshow waarmee hij de configuratie doorloopt. Na een minuut had de router verbinding en kon ik de satelliet koppelen door ook deze in het stopcontact te steken. De 2 herkenden elkaar direct, wat de satelliet bevestigde met een ijzig blauwe led ring. Gelukkig dooft het licht na een tijdje, want het lampje zou prima dienst kunnen doen als nachtlampje.

Overal wifi met Orbi

Overal wifi

Met het Orbi netwerk heb ik nergens in huis wifi problemen. De eettafel blijkt ineens een goede plek voor een videogesprek en op de begane grond kan ik prima een livestream volgen. Met de set opgesteld op de tweede en eerste verdieping, haal ik zelfs in de kelder de volledige wifi-snelheid.

Conclusie

De Netgear Orbi multiroom wifi oplossing is zeker meer dan 2 slim aan elkaar gekoppelde routers. Het systeem is zo gemaakt dat je óveral in huis een sterk wifi signaal hebt. Zelfs op 50 meter buiten het huis maakte ik nog verbinding met het netwerk. De prijs is wel een aan de hoge kant. Maar dan ben je wel in één klap van alle wifi problemen in huis verlost. De mythe is dat je een duur internetabonnement nodig hebt om in je hele huis een sterk wifi netwerk te krijgen. Volgens mij heb je daarvoor vooral een goede verdeler nodig. Investeer daarom liever in een systeem als Orbi, dat je huis voorziet van een sterk netwerk, dan in het verhogen van je internetabonnement.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.771 beoordelingen