The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Tim

Specialisten review van de Samsung LC49J890

Samsung LC49J890 is een curved 49" super ultrawide monitor. Ik was benieuwd hoe deze monitor zou bevallen als ik hem voor mijn werk zou gebruiken, en mocht hem een paar weken aan de tand voelen.

Samsung LC49J890

49 inch | 3840 x 1080 resolutie | DisplayPort en HDMI
869,-
tijdelijk uitverkocht
  • 49 Inch
  • Super ultrawide
  • 2 keer zoveel ruimte als op een Full HD scherm
  • 144 Hz

De monitor

Samsung LC49J890 curved super ultrawide monitor

Eerst even alle feiten op een rij. De Samsung LC49J890 is een 49 inch curved super ultrawide monitor met een resolutie van 3840 bij 1080 pixels. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 144 Hz, en een responstijd van 5 ms. Bij het lezen van dat soort specificaties denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan een scherm dat een echte gamer op zijn bureau heeft staan. Maar een scherm met een beeldverhouding van 32:9 biedt ook voordelen voor zakelijk gebruik. Om dit te testen, heb ik het scherm een paar weken gebruikt als werkmonitor.

Zakelijk gebruik in de praktijk

Samsung LC49J890 zakelijk

Voor mijn werk heb ik vaak een heleboel schermen tegelijk open staan. Meestal minstens een paar spreadsheets, twee browservensters, ons CMS en een front- en backofficesysteem. Omdat ik bijna altijd twee vensters tegelijk nodig heb, gebruik ik normaal gesproken twee monitoren naast elkaar. De LC49J890 heeft met een resolutie van 3840 bij 1080 pixels precies evenveel pixels als mijn twee losse schermen bij elkaar, maar omdat hij eens stuk groter is voelt het alsof ik veel meer ruimte heb dan normaal. Ik heb meerdere keren vier vensters naast elkaar op het scherm gehad. Iets dat ik erg fijn vond. Daarnaast heeft het scherm een fijne eye-saver modus, die prettiger is voor je ogen als je in een donkere omgeving werkt. De monitor is verder een echte eye-catcher en zou zeker niet misstaan op het bureau van je baas.

Verschil met twee losse monitoren

Samsung LC49J890 splitscreen

Normaal gesproken gebruik ik voor mijn werk twee 23 inch monitoren. Het 49 inch scherm van Samsung voelt een heel stuk groter vanwege de curve en het feit dat het scherm van links naar rechts doorloopt. Bij mijn twee losse monitoren heb ik altijd een dubbele rand in het midden. Dat merk je goed in de praktijk. Zo kan ik op de super ultrawide met gemak 3 grote vensters naast elkaar kwijt, iets dat ik vanwege de bezels in het midden van mijn twee schermen-setup niet kan doen. 4 vensters naast elkaar is ook geen enkel probleem en dat is een mogelijkheid waar ik de afgelopen weken vaak gebruik van heb gemaakt. De grootte van het scherm is even wennen, niet in de laatste plaats omdat je echt iets bijzonders op je bureau hebt staan. Regelmatig kwam er een collega kijken, want dit scherm maakt ook in een zakelijke omgeving absoluut indruk. Ik zat iets verder van mijn schermen dan normaal, omdat mijn bureau maar net groot genoeg is voor het scherm en de standaard. Wel iets om rekening mee te houden dus.

Resolutie, beeldverhouding en kromming

Samsung LC49J890 resolutie beeldverhouding kromming

De resolutie van het scherm van 3840 bij 1080 pixels is scherp genoeg voor de grootte van het scherm. Ik heb geen drivers hoeven installeren om het scherm te kunnen gebruiken. Mijn laptop met Windows 10 herkende de monitor meteen en stuurde hem probleemloos aan. Ik ben al een tijd fan van ultrawide schermen met een beeldverhouding van 21:9, maar een scherm met een 32:9 aspect ratio is toch nét even wat vetter en nog handiger in gebruik. Daardoor heb je letterlijk twee schermen in een. Heb je meer schermen naast elkaar open, dan kun je ze wat breder maken dan op een ultrawide-scherm. De kromming in het scherm went snel, en voelt daarna heel natuurlijk aan. Ik kon alles op het scherm gemakkelijk in één keer overzien. Zo had ik bij het dagelijkse photoshoppen geen last van lijnen die niet recht leken te lopen.

Ontspanning

Samsung LC49J890 gaming

Af en toe moet er natuurlijk ook tijd zijn voor ontspanning. Hou je van gamen, dan heb je aan de LC49J890 ook nog eens een goede gaming monitor. Bovendien profiteer je van de extra ruimte op het scherm als je game de beeldverhouding ondersteunt. De breedte van het scherm en de curve zorgen voor een totaal andere ervaring dan bij gamen op een normaal scherm. Video's kijken op dit scherm is fantastisch, maar het is jammer dat er weinig content in de juiste beeldverhouding te vinden is. Op YouTube staan wel een paar video's die speciaal voor super ultrawide-schermen gemaakt zijn en die absoluut de moeite waard zijn om te bekijken, maar normale breedbeeldfilms kijk je met twee zwarte balken aan de zijkanten van het scherm.

Conclusie

Samsung LC49J890

De Samsung LC49J890 is zowel voor zakelijk als privé-gebruik een indrukwekkende monitor. De beeldverhouding geeft je ontzettend veel ruimte om verschillende vensters naast elkaar open te hebben. Ik had regelmatig 3 of 4 vensters naast elkaar op het scherm, waardoor ik veel minder vaak hoefde te wisselen tussen programma's. Daardoor bespaar je in sommige gevallen nog best veel tijd. Haal je het scherm in huis om thuis op te werken, dan gebruik je hem in je vrije tijd ook nog eens om op te gamen. Het zal even wennen worden om weer terug te gaan naar mijn 2 losse monitoren. Misschien moet ik het hier nog maar eens met mijn baas over hebben.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.295 beoordelingen