The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Sonos Play:1

De Sonos Play:1 is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een iconische multiroom speaker. Daarom werd ik gelijk enthousiast toen ik de kans kreeg om hem uitgebreid te testen. Ik was niet alleen benieuwd naar de geluidskwaliteit, maar ook naar de app en afspeelmogelijkheden. Is deze luidspreker echt zo gebruiksvriendelijk als veel mensen beweren? Op deze pagina lees je mijn bevindingen.

Sonos One: opvolger van de Play:1

Geluidskwaliteit volgens klanten: Uitstekend | Ingebouwde spraakassistent: Ja | Spotify Connect: Ja
229,-
tijdelijk uitverkocht

De Sonos Play:1 is niet meer leverbaar. Zijn verbeterde opvolger is de Sonos One. De One beschikt over een ingebouwde Google Assistant. Hiermee bedien je de speaker via stemcommando's. Zo schakel je eenvoudig naar het volgende nummer of vraag je naar het weerbericht.

Eerste indruk

Sonos Play:1

Toen ik de speaker uit de doos haalde, was hij zwaarder dan verwacht. Dit is zeker geen nadeel. Een lichte speaker trilt namelijk sneller, wat ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Aan de bovenkant zitten knoppen waarmee je de muziek pauzeert of het volume aanpast. De rest van de bediening werkt volledig via de app. Naast een stroom- wordt er een ethernetkabel meegeleverd. Als je de speaker via wifi met je thuisnetwerk verbindt, dan heb je deze kabel niet nodig.

Specificaties uitgelicht: installatie

De installatie was een simpel karwei. Je moet de speaker alleen op het stopcontact aansluiten en de Controller app op je smartphone of tablet downloaden. Deze app begeleidt je door een eenvoudig installatieproces. Elke stap wordt duidelijk en met afbeeldingen uitgelegd. In totaal kostte het mij een kleine 10 minuten om de speaker klaar voor gebruik te maken.

Specificaties uitgelicht: de app

Nadat de installatie voltooid was, kreeg ik gelijk toegang tot verschillende luistermogelijkheden. Zo stond TuneIn tussen de lijst met beschikbare muziekdiensten. Hiermee luister je naar internet radio. Ik kon vooral niet wachten om via Spotify muziek te streamen, aangezien dit mijn meest gebruikte muziekbron is. Nadat ik de dienst toevoegde en met mijn gegevens inlogde, kreeg ik direct toegang tot mijn afspeellijsten. Binnen een paar minuten bladerde ik door mijn muziek en voegde ik nummers toe aan de wachtrij.

Specificaties uitgelicht: geluid

Voor een speaker van dit formaat ben ik te spreken over de geluidskwaliteit. Ik draaide Massive Attacks Unfinished Sympathy om de bas en hoge frequenties op de proef te stellen. Vooral de vocalen en hoge tonen klonken helder. De bastonen waren aanwezig, maar klonken niet gedefinieerd. Toch vond ik het knap dat zo'n kleine speaker een redelijk basgeluid produceert. Ik hoorde wel dat de middentonen snel naar de achtergrond verdwenen. Hierdoor vielen er soms subtiele samples of effecten weg.

Specificaties uitgelicht: connectiviteit

Vanwege het gebrek aan audio ingangen is de speaker alleen geschikt voor streaming. Je kunt hem bijvoorbeeld niet via een 3,5 mm kabel met een mp3 speler verbinden. Ik had de speaker graag op mijn tv aangesloten, maar dat kon helaas niet. Hiervoor moet je eerst een Playbar, Playbase of Connect met de tv verbinden en vervolgens draadloos aan de Play:1 koppelen. De overige verbindingsmogelijkheden werken via de app. Zo maak je met 2 speakers een multiroom systeem of stereo paar.

Specificaties uitgelicht: geschikt voor ruimte

Door het spatwaterbestendige ontwerp is de speaker geschikt voor je badkamer. Het zijn vooral dit soort kleine ruimtes waarin het geluid tot zijn recht komt. De speaker is namelijk niet krachtig genoeg om een grote kamer te vullen. Als je een speaker voor je woonkamer zoekt, kun je beter voor een Play:3 of Play:5 gaan. Ik zie de Play:1 vooral als nuttige speaker voor een extra kamer, zoals een slaapkamer of keuken.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.824 beoordelingen