The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Sony KD-65AF8

De Sony KD-65AF8 is dit jaar het vlaggenschip van Sony. Deze OLED televisie lijkt qua beeld- en geluidsprestaties op de A1 versie van vorig jaar. Je ziet het verschil vooral terug aan het uiterlijk, dat een stuk traditioneler is. Omdat ik erg enthousiast was over de A1, ben ik benieuwd of deze televisie net zo goed in de smaak valt.

Samengevat

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Android | 100 Hertz
2.099,-
niet meer leverbaar
  • Door de OLED technologie zijn zwarte beelden écht zwart.
  • De Acoustic Surface technologie levert een realistisch stereogeluid.
  • Dankzij het minimalistische ontwerp zie ik alleen het scherm als ik voor de tv zit.
  • Deze televisie past gemakkelijker op een smal meubel dan de A1.
  • In verlichte kamers zie ik veel reflectie.
  • De afstandsbediening is vrij groot en onoverzichtelijk.

Eerste indruk

Eerste indruk Sony KD-65AF8

Als liefhebber van minimalisme ben ik direct enthousiast over de KD-65AF8. De rand van deze televisie is nog geen centimeter dik, waardoor bijna alleen het scherm zichtbaar is. In vergelijking met de A1 versie is vooral het design anders. Zo is de standaard aan de achterzijde ingeruild voor een traditionele voet. Op een afstandsbediening na worden er geen accessoires meegeleverd.

Realistische kleuren met diepe zwartwaarden

Sony KD-65AF8 kleuren

Voor deze test bekijk ik de 4K Blu-ray van Blade Runner 2049. Vanaf de openingsscène ben ik onder de indruk van de diepe zwartwaarden. De witte introductietekst komt helder in beeld, terwijl de rest van het scherm uit lijkt te staan. Dit komt doordat de pixels zichzelf uitschakelen op de zwarte gebieden. Dankzij de contrastrijke HDR weergave komen felle kleuren duidelijk naar voren in het grauwe sfeerbeeld van de film. Naast felle kleuren worden ook subtiele huidtinten natuurgetrouw getoond.

Brede kijkhoek, maar wel reflectiegevoelig

Sony KD-65AF8 kijkhoek

Als ik naar de zijkant van de televisie loop, zie ik nauwelijks vervorming in het beeld. Zo ontstaat er een minimaal contrast- of kleurverlies. Daar ben ik blij mee, want door mijn meubelopstelling zit ik nooit recht voor het scherm. Vanaf de zijkant heb ik wel meer last van hinderlijke reflecties. Vooral de zwart delen van het scherm werken hebben een weerspiegelende werking. Hier heb ik in verduisterde ruimtes minder last van.

Minimalistisch ontwerp

Sony KD-65AF8 ontwerp

Terwijl de A1 versie als een fotolijst tegen een standaard staat, heeft de AF8 een traditionele voet. Dit oogt minder futuristisch, maar is wel praktischer. Zo past deze televisie wel op een smal meubel. De aansluitingen aan de achterkant zijn weggewerkt achter handige afdekplaten. Deze nette wegwerking draagt bij aan het minimalistische uiterlijk. Dankzij de dunne rand en de platte voet is bijna alleen het scherm zichtbaar. Ik merk dat ik hierdoor snel opga in de actie.

Realistisch stereogeluid met een diepe bas

Sony KD-65AF8 geluid

Een unieke eigenschap van deze OLED tv is de Acoustic Surface technologie. Simpel gezegd produceert het scherm geluid door onzichtbaar te trillen. Het voordeel ten opzichte van andere tv's is dat het geluid rechtstreeks vanaf het scherm komt. Dit resulteert in een realistische stereoweergave. Stemmen lijken echt uit de monden van de acteurs te komen, in plaats van uit speakers aan de zijkant. De subwoofer maakt het geluidssysteem af. Vooral tijdens een actiescène maken de bastonen een stevige impact.

Vrij grote afstandsbediening

Afstandsbediening

De afstandsbediening is vrij groot, maar voelt licht aan. Het ontwerp vormt 1 geheel met de toetsen. Dat vind ik een pluspunt, want op deze manier komt er geen vuil tussen. Opvallend zijn de 2 gekleurde Netflix en Google Play knoppen. Als Netflix abonnee vind ik de eerste knop een handige toevoeging. Hiermee open ik de app zonder door menu's te bladeren. Google Play gebruik ik nooit. Daarom vind ik het jammer dat de bijbehorende knop zo prominent aanwezig is.

Gebruiksvriendelijk smart menu

Smart menu

Het Android besturingssysteem zorgt voor een aangename gebruikservaring. Met 1 druk op de Home knop open ik het menu. Onder elkaar staan rijen met aanbevelingen, apps, games, aangesloten apparaten en instellingen. Geselecteerde apps als YouTube openen vrijwel direct. Op deze manier schakel ik snel tussen verschillende apps, zonder dat ik steeds op laadtijden moet wachten. De iconen op het menu zijn vrij groot. Als deze iets kleiner waren, had ik een beter overzicht over alle opties gehad.

Conclusie

4K (UHD), UHD premium | Smart tv: Android | 100 Hertz
2.099,-
niet meer leverbaar

Als ik ooit een OLED tv ga kopen, zie ik de KD-65AF8 als serieuze optie. Deze televisie blinkt uit in het produceren van diepe zwartwaarden en een realistische kleurweergave. Belangrijk is dat deze beeldkwaliteit nauwelijks aangetast wordt als ik aan de zijkant van het scherm zit. Een welkome aanvulling is de Acoustic Surface technologie, die samen met de subwoofer een realistisch geluid produceert. Natuurlijk klinkt een home cinema set beter, maar voor een gemiddelde soundbar doet het geluidssysteem niet onder.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 20.199 beoordelingen