The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Specialisten review: TP-Link Deco M9 Plus

Een goed draadloos netwerk in je huis wordt steeds belangrijker. Niet alleen omdat je overal in huis stabiel wilt streamen op je laptop, smartphone of tablet. We sluiten immers steeds meer aan op ons draadloze netwerk: lampen, ip-camera's of slimme deurbellen. Dan moet je wel over een goede draadloze verbinding hebben. Bij mij in huis houdt dat nog niet over, daarom testte ik de TP-Link Deco M9 Plus. Een Multiroom wifi systeem dat overal stabiele wifi belooft én waarmee je slimme apparaten kunt besturen. Maakt dit systeem de belofte waar? Ik testte het voor je.

In het kort

Coolblue's keuze
Multiroom wifi met mesh | Wifi snelheid: 400 + 867 + 867 Mbps | MU-MIMO, Ouderlijke controle
299,-
op voorraad
  • Koppel smart home producten via ZigBee of bluetooth mesh aan de Deco M9 Plus.
  • Dankzij de 3 frequentiebanden heb je altijd een snelle verbinding.
  • Met de 3 losse stations heb je in een huis van gemiddelde grootte overal wifi.
  • Kabels trekken is niet nodig.
  • In grotere huizen heb je mogelijk een extra satelliet nodig.

Uit de doos

TP-Link Deco M9 Plus uit de doos

Wie online de afbeeldingen van de TP-Link Deco M5 en de Deco M9 Plus naast elkaar ziet staan, zou kunnen denken dat de producten exact hetzelfde uiterlijk hebben. Als je de doos van de M9 Plus eenmaal in handen krijgt, blijkt dat toch niet zo. De 3 satellieten zijn namelijk verpakt in een behoorlijk grote doos, die er overigens erg luxe uitziet. Als je de omdoos verwijdert en het deksel optilt, blijkt dat de 3 nodes van de TP-Link Deco M9 Ongeveer anderhalf keer zo groot zijn als die van de M5. Je ziet er daarom slechts 2. De derde zit wat dieper in de doos verstopt, samen met de netwerkkabel en stroomadapters. De doos ziet er netjes uit en je kunt eigenlijk direct aan de slag met de accessoires.

De huidige situatie

Huidige netwerksituatie thuis

De wifi in mijn appartement is niet overal even goed. Mijn verbinding komt in de huiskamer binnen, en daar staat mijn router dan ook. Hoewel ik overal bereik heb, blijft er van de oorspronkelijke 200 Mbps in de keuken niet meer dan 70 à 80 Mbps over. Door storing van de draadloze netwerken van de buren is het wifi in de keuken ook niet bepaald stabiel. Koken met een stream van een kookzender op de tablet of tijdens het afwassen Spotify luisteren gaat dus met horten en stoten. Dat moet beter kunnen.

De installatie

Installatie van de TP-Link Deco M9 Plus

De installatie van het Deco M9 mesh systeem begint met het installeren van de Deco app op mijn telefoon. Je installeert het systeem namelijk alleen met een app en niet via je pc. Tijdens de installatie, sluit ik ook direct het eerste wifi punt aan op mijn modem. Ik wacht tot het lampje op het hoofdstation blauw knippert en start dan de app op, na wat huishoudelijke taken, kan ik direct de eerste Deco installeren. Dat gaat vlot en overzichtelijk, met behulp van een Bluetooth verbinding. Ik moet dus met mijn telefoon wel in de buurt van de Deco blijven. Een kind kan hier de was doen. Ik zet het tweede wifi punt in de keuken en de derde in de hobbykamer. De installatie gaat zo in 1 moeite door. Op een tekening geeft de app nog aan waar ik de verschillende punten het beste zou kunnen plaatsen.

In de praktijk: wifi

De verbinding testen

Nu alle nodes van de TP-Link Deco M9 Plus klaar zijn voor gebruik, ga ik mijn verbinding maar eens testen. Ik begin in de huiskamer, waar de snelheid vóór de installatie al goed was met ongeveer 190 Mbps op de dag dat ik testte. Met de Deco M9 ligt deze snelheid ongeveer gelijk. Ook op de slaapkamer, waar ik geen station van Deco heb geïnstalleerd, blijft de snelheid ook gelijk. Op naar de hobbykamer, waar de verbinding met 120 Mbps iets minder was. Nu ik daar een station van Deco heb staan is dat omhoog gegaan naar 170 Mbps. In de keuken is de snelheid zelfs 2 keer zo hoog. Van 80 Mbps in de oude situatie naar 160 Mbps met Deco. Maar nog belangrijker: de stabiliteit is veel beter. Een Netflix film in 4K kwaliteit blijft gewoon stabiel draaien, waar dat in de oude situatie niet mogelijk was. Het bufferen gaat ook erg rap. Het is logisch dat streams van Youtube en Spotify het op deze manier ook wel blijven doen.

In de praktijk: smart home

Smart Home functionaliteiten

De 'Plus' achter Deco M9 staat voor de smart home functies die dit Multiroom wifi systeem aan boord heeft. De Deco fungeert als een hub voor ZigBee en bluetooth mesh apparaten, waardoor je ze bestuurt en automatiseert via de Deco-app. Zeker in combinatie met IFTTT kan dat het leven een stuk eenvoudiger aanmaken. Zo zie ik een optie om je lampen automatisch aan te laten gaan als je verbinding maakt met het netwerk van je Deco. Ook kun je verschillende ip-camera's voorrang geven op het netwerk als er een indringer wordt gezien, maar dat kan ik helaas niet testen. Verder zijn alle functies die je van een smart home hub verwacht aanwezig in de app. Een mooie toevoeging voor wie al bezig is met deze producten, dus.

Conclusie

Het wifi netwerk in mijn appartement was, zeker in de hoeken van mijn huis, wat langzamer maar vooral erg instabiel. Na de installatie van de TP-Link Deco M9 is dat niet langer het geval. Ik haal nu overal bijna mijn maximale snelheid en, veel belangrijker, het draadloze netwerk is stabiel. Daardoor gaat streamen ook weer goed. De eenvoudige installatiewizard zorgt ervoor dat bijna iedereen de set kan installeren. De toevoeging van smart home functionaliteit is een interessante extra optie. Op deze manier creëer je met de Deco M9 Plus echt een hub voor alle apparaten in je huis. Van laptop tot smart lamp en van je smartphone tot een slimme deurbel.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 19.780 beoordelingen