The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Alles over videokaarten voor laptops

Wil je gamen op je laptop, maar is de ingebouwde chip niet krachtig genoeg? Met videokaarten voor laptops zorg je ervoor dat je bijna alle games vloeiend speelt. In Full HD of hoger. Op deze pagina leg ik je uit waarom een externe videokaart voor je laptop de oplossing is.

Videokaart van je laptop vervangen?

Anders dan bij je desktop computer is het niet mogelijk om de grafische kaart in je laptop te vervangen. De videokaart van je laptop is enerzijds geïntegreerd met de processor óf een losse chips die op het moederbord gesoldeerd is. Wil je de graphics van je laptop verbeteren om te gamen op je laptop? Dan gebruik je een externe gpu.

Externe videokaart voor laptop via usb-c

Een externe grafische kaart voor je laptop is een kastje ter grootte van een flinke externe harde schijf met een ingebouwde videokaart: dezelfde hardware als topklasse videokaarten voor een desktop. Je sluit deze externe videokaart aan via een usb-c connector met ondersteuning voor Thunderbolt 3. De meeste moderne ultrabooks en bijna alle recente Macbooks ondersteunen dit.

Gaming videokaart voor je laptop

Heb je de externe videokaart eenmaal gekoppeld aan je notebook? Dan sluit je jouw beeldscherm(en) aan op de externe grafische kaart. Dat kan via Displayport, HDMI of DVI. Alle graphics lopen vervolgens via de topklasse videokaart voor je laptop. Gebruik je jouw laptop ook voor werk en heb je daar geen high-end graphics nodig? Ontkoppel dan de externe videokaart en gebruik gewoon weer de ingebouwde videochip van je laptop.

Verschil met een gaming laptop

Veel fabrikanten bieden ook gaming laptops aan. In deze laptops zijn krachtiger videochips geïnstalleerd dan in een reguliere laptop. Toch zijn deze laptop varianten van gaming gpu's niet zo krachtig als die van een externe videokaart. Dit doordat deze grafische chips anders te warm worden. Met een gaming laptop speel je de meest recente high-end games niet in Full HD op de hoogste instellingen. Doordat externe gaming videokaarten voor laptops een reguliere videokaart bevatten, kan dat hiermee wel.

Let wel op: Wil je gamen zonder extra beeldscherm? Dat is niet mogelijk met een externe videokaart, hiervoor gebruik je namelijk altijd de geïntegreerde videochip van je laptop. Daarom kies je in dit geval wél een gaming laptop.

Artikel van:
Uhro Videokaartspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,4 / 10 - 17.172 beoordelingen