The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Levi

Feiten en fabels over stofzuigen: wat is juist?

Sommige feiten en fabels zijn zo ingeburgerd, dat fabels feiten worden en andersom. Ook bij stofzuigers. Zijn stofzuigers met zak echt stiller dan stofzuigers zonder zak? En zorgt een hoog wattage voor een betere zuigkracht? Na het lezen van dit artikel weet je het zeker.

Feit: opgezogen spinnen kruipen uit de stofopvang

Stofzuigerzak

Schrik niet, maar een opgezogen spin kan een dolle rit door de stofzuigerslang overleven om vervolgens uit de stofopvang te kruipen. Des te groter de spin, des te groter de kans op een hereniging. Grote spinnen zijn namelijk minder kwetsbaar dan kleine spinnen, waardoor de kans groter is dat ze het overleven en hun weg uit het stofreservoir vinden. Ons advies is dan ook om je stofzuiger niet te gebruiken als spinnenverdelger, maar dat had je jezelf waarschijnlijk al voorgenomen.

Feit: open ramen tijdens het stofzuigen zorgen voor minder stof in huis

Stofzuigen met open ramen

Voor het menselijk oog is het niet waarneembaar, maar tijdens het stofzuigen waaien er miljoenen stofdeeltjes op. Op het moment dat deze allemaal neerdalen vormen ze al snel een stofwolk die wél zichtbaar is met het blote oog. Hier zit je vlak na het stofzuigen natuurlijk niet op te wachten. Zet daarom tijdens het stofzuigen meerdere ramen open. Door een goede ventilatie zal er minder (snel) stof neerdalen, waardoor je na het stofzuigen langer geniet van een stofvrij huis.

Fabel: stofzuigers met een hoog wattage zuigen beter

Hoge zuigkracht stofzuiger

Vroeger hadden stofzuigers een vermogen tot wel 2000 watt. Vandaag de dag is het maximaal toegestane vermogen van een stofzuiger 900 watt. De zuigkracht- en kwaliteit worden niet bepaald door het vermogen van je stofzuiger. Dit is afhankelijk van het mondstuk, hoe goed de stofzuiger in elkaar geschroefd is en het type motor. Het enige wat hoger wordt bij een stofzuiger met veel vermogen is het energieverbruik en daardoor de rekening van je gas en licht.

Fabel: zakloze stofzuigers zijn stiller dan stofzuigers met zak

Stofzuigers zonder zak

Doordat stofzuigerzakken in de behuizing van stofzuigers zitten, wordt geluid makkelijker gedempt. Zakloze stofzuigers hebben vaak een afneembaar, zichtbaar reservoir wat meer geluid doorlaat. Hierdoor zijn stofzuigers met zak in de basis stiller, maar dat zegt niets over de praktijk. Fabrikanten doen namelijk erg hun best om het geluidsniveau van zakloze stofzuigers laag te houden. Hierdoor is het geluidsniveau niet afhankelijk van het soort stofzuiger, maar verschilt dit per model en merk.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.573 beoordelingen