The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Vergelijk de Fitbit Charge 4 met de Fitbit Charge 3

Op 31 maart 2020 lanceerde Fitbit de opvolger van de razendpopulaire Charge 3: de Fitbit Charge 4. Hoewel er qua vormgeving nauwelijks vernieuwing is, is de Charge 4 wel degelijk een waardige opvolger. De activity tracker heeft alles wat de Charge 3 ook heeft en meer. Denk aan de langverwachte ingebouwde gps ontvanger en Fitbit Pay. We duiken dieper in op de overeenkomsten en verschillen.

Fitbit Charge 4

Meet hartslag, slaap en calorieën | Ingebouwde gps voor routeregistratie | Toont smartphone meldingen
Adviesprijs 149,95 119,-
op voorraad
  • Laat je telefoon thuis tijdens het hardlopen, want de Charge 4 registreert de route die je aflegt.
  • Je betaalt contactloos met je horloge via Fitbit Pay.
  • Train effectief, want de Fitbit meet de intensiteit van je inspanning.
  • Je ontvangt wekelijks een e-mail met jouw prestatie van die week.
  • Heeft geen altijd-aan scherm.

Fitbit Charge 3

Meet hartslag en slaap | Ingebouwde gps voor routeregistratie | Toont smartphone meldingen
119,-
niet meer leverbaar
  • Je ontvangt wekelijks een e-mail met jouw prestatie van die week.
  • Met de geïntegreerde hartslagsensor meet de tracker je hartslag via je pols.
  • Het display van de Charge 3 toont notificaties en updates die je op je smartphone binnenkrijgt.
  • Je moet je smartphone meenemen voor het registreren van je afstand, snelheid en route.
  • Je betaalt alleen contactloos met de speciale edities.

Vergelijking Fitbit Charge 4 en Charge 3

Charge 4 Charge 3
Gps Ingebouwd Via smartphone
Fitbit Pay Ja Alleen speciale edities
Hartslagzones Ja Nee
Slaapmodus Ja Nee

Gps

Fitbit Charge 4 gps app

Charge 4: ingebouwde gps ontvanger, laat smartphone thuis

Het belangrijkste verschil tussen beide Fitbits is dat de Charge 4 een ingebouwde gps ontvanger heeft. De tracker ontvangt dus zelfstandig en zonder tussenkomst van je smartphone een gps signaal. Hiermee registreert het je afstand, snelheid en route als je buiten een rondje hardloopt, hiked of fietst. Je smartphone laat je veilig thuis liggen.

Charge 3 op pols hardloper

Charge 3: gebruikt signaal smartphone

De Charge 3 heeft geen ingebouwde gps ontvanger zoals de Charge 4, maar een gps sensor. Wil je jouw afstand, snelheid en route registreren tijdens het buiten sporten? Dan moet je jouw smartphone meenemen. De tracker gebruikt dan het gps signaal van je smartphone. Hierdoor gaat de batterij van je smartphone wel snel leeg.

Fitbit Pay

Charge 4 contactloos betalen

Charge 4: contactloos betalen

De Fitbit Charge 4 heeft Fitbit Pay waar je contactloos mee betaalt. Lekker makkelijk, want zo hoef je je bankpas niet meer uit je portemonnee te halen. Ook heb je altijd geld op zak als je bijvoorbeeld gaat bootcampen in het park. Je koopt naderhand een flesje water ter verkoeling, terwijl je portemonnee veilig thuis ligt. Let op: je kunt alleen contactloos betalen als je bank Fitbit Pay ondersteunt. Bekijk 'benodigde bankrekening' op de productpagina of de volledige lijst met aangesloten banken.

Charge 3 contactloos betalen

Charge 3: alleen contactloos betalen met speciale edities

Fitbit Pay zit niet standaard op de Charge 3, maar alleen op de speciale edities. In de speciale edities zit namelijk wel een Near Field Communication chip ingebouwd. Deze NFC chip is nodig om verbinding te maken met pinautomaten die draadloos betalen ondersteunen. Wil je contactloos betalen? Kies dan voor de Fitbit Charge 3 speciale editie of de Fitbit Charge 4. Let er wel op dat jouw bank Fitbit Pay ondersteunt, anders heb je er niks aan.

Hartslagzones

Charge 4 Acitve Zones in app

Charge 4: meet intensiteit inspanning op basis hartslag

De Fitbit Charge 4 meet je activiteiten slimmer. Het meet namelijk in welke hartslagzone je actief bent en voor hoelang. Dit noemt Fitbit 'Minuten in Actieve Zones'. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om wekelijks 150 minuten matig intensief of 75 minuten intensief te trainen om gezond te blijven. Met de Fitbit Charge 4 houd je dus bij of je al aan dit advies hebt voldaan. Ook zie je tijdens het sporten of je in de juiste hartslagzone traint voor het behalen van je doel, zoals bijvoorbeeld afvallen of je uithoudingsvermogen verbeteren.

Hardloper met Charge 3

Charge 3: meet geen hartslagzones

De Charge 3 meet wel je activiteiten, zoals je stappen, trappen en trainingen, maar niet in welke hartslagzone je traint. Hierdoor weet je niet of je op de juiste manier traint voor het doel dat je voor ogen hebt. Wil je afvallen? Dan moet je bijvoorbeeld in hartslagzone 2 trainen. Je zit dan op 60 tot 70% van je maximale hartslag. Ook meet de Charge 3 niet je 'Aantal Minuten in Actieve Zones', zoals de Charge 4 wel doet. Hiermee registreert de Charge 4 hoelang je in welke hartslagzone traint, zodat je gemakkelijk bijhoudt of je al aan het beweegadvies van de WHO hebt voldaan.

Slaapmodus

Charge 4 slaapmodus

Charge 4: slaapmodus voor een goede nachtrust

Niet nieuw in 'smartwatchland', maar wel op de Charge 4 is de slaapmodus. Met deze modus schakel je meldingen en het oplichten van het scherm tijdelijk uit. Zo meet je 's nachts je slaap zonder dat de activity tracker je stoort.

Charge 3 slaapmodus

Charge 3 geen slaapmodus

Hoewel de Charge 3 wel je slaap meet, heeft het geen speciale slaapmodus waarmee je meldingen en het oplichtende scherm tijdelijk uitzet. Je kunt de meldingen wel uitzetten, maar gaat niet met 1 druk op het scherm. Van het oplichtende scherm hebben sommige mensen last 's nachts.

Vormgeving

Fitbit Charge 4 bordeaux

Charge 4: 26 gram

Opvallend is dat de vormgeving identiek is aan die van de Charge 3. Het enige verschil is dat de Charge 4 met een gewicht van 26 gram een stuk lichter is. Hierdoor voel je het horloge minder zitten. Dit is met name 's nachts, maar ook overdag een voordeel. De Charge 4 heeft nog altijd een zwart-wit OLED scherm zonder altijd-aan optie.

Fitbit Charge 3 51 paars

Charge 3: 51 gram

Blijkbaar was de vormgeving van de Charge 3 dusdanig succesvol dat Fitbit niets aan het uiterlijk heeft veranderd. Op de kleuren na. Toch is er 1 groot verschil. De Charge 3 weegt met een gewicht van 51 gram bijna 2 keer zo veel als de Charge 4. Verder heeft de Charge 3 geen altijd-aan scherm.

Eerste indruk Fitbit Charge 4

Onze vlogger Martijn ontving de Fitbit Charge 4 als eerst. Aan hem de eer om de nieuwste Charge 4 tracker te testen. Bekijk zijn eerste indruk.

Conclusie

Hoewel er op het oog weinig verschillen zijn, is de Charge 4 een waardige opvolger. De Charge 4 heeft alles wat de Charge 3 ook heeft en meer. Zo heeft die bijvoorbeeld ingebouwde gps waarmee je je afstand, snelheid en route registreert tijdens het sporten. Verder hebben alle Charge 4 modellen Fitbit Pay. Niet alleen de speciale editie zoals bij de Charge 3. Ten opzichte van de Charge 3 is de Charge 4 ook een stuk lichter, namelijk 26 gram.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 22.867 beoordelingen