The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Dewy

Advies over gaskachels

Je wilt bepaalde ruimtes in huis extra verwarmen. Dan is een kachel die je gemakkelijk verplaatst erg handig. Zo verwarm je bijvoorbeeld overdag je woonkamer en heb je 's avonds wat werk te doen? Dan zet je de kachel even in je studeerkamer. Wat een kachel mobiel maakt? Wieltjes natuurlijk. Maar dat niet alleen. Hoe vervelend is het als je je kachel verplaatst, maar de kabel net te kort is voor in het stopcontact? Daar heb je met een mobiele gaskachel geen last van. Daarnaast is een kachel op gas ideaal voor het verwarmen van je buitenruimte, bijvoorbeeld op de camping.

Gaskachels

Gaskachels

Een gaskachel werkt zoals de naam al zegt op gas. Met een piëzo-ontsteking schakel je de kachel in en binnen enkele minuten verspreidt de warmte zich door je ruimte. Mobieler dan een gaskachel kan bijna niet, want doordat je geen rekening hoeft te houden met stroomkabels, zet je hem neer waar je maar wilt. Over veiligheid hoef je je ook geen zorgen te maken. De meeste gaskachels beschikken tegenwoordig over een overhittings- en/of omvalbeveiliging. Wordt de kachel te warm of valt hij om? Dan schakelt hij automatisch uit.

  • Je hebt geen stroomkabel nodig, dus je zet hem neer waar je maar wilt.
  • Je ontsteekt gaskachels eenvoudig met 1 druk op de knop.
  • Gas is in verhouding duurder dan elektriciteit.
  • Gaskachels zijn niet waterdicht en dus niet geschikt voor gebruik in de badkamer.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gaskachel?

Niet iedere gaskachel is hetzelfde. Kijk goed naar waar je de kachel gaat plaatsen en waarvoor je hem gebruikt. We hebben enkele specificaties voor je op een rijtje gezet zodat je weet waar je op kunt letten bij de aanschaf van een gaskachel.

Belangrijke specificaties

Omvalbeveiliging: Een kachel met omvalbeveiliging schakelt automatisch uit wanneer deze omvalt. Zo worden ongelukken voorkomen.

Ventilator: Een gaskachel met ventilator verspreidt de warmte sneller en gelijkmatig door je ruimte.

Thermostaat: Een thermostaat zorgt ervoor dat de temperatuur in je ruimte gelijk blijft. De kachel past de warmte aan wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.

Overhittingsbeveiliging: Met een overhittingsbeveiliging is de kachel beveiligd tegen oververhitting en schakelt hij uit zodra de verwarming een te hoge temperatuur bereikt.

Veiligheidssysteem: De gastoevoer stopt wanneer het koolstofniveau hoger is dan normaal.

Piëzo- elektrische ontsteking: Met 1 druk op de knop schakel je de kachel in.

Koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide melder

Veel mensen denken dat gaskachels onveilig zijn. Tijdens onvolledige verbranding van aardgas, komt er koolmonoxide vrij. Dit is een gevaarlijk gas, dat niet te ruiken, proeven of te zien is. Koolstofmonoxide haalt zuurstof uit de lucht, waardoor het moeilijk wordt om te ademen met vervelende gevolgen van dien. Dat klinkt een beetje eng, maar tegenwoordig beschikken de meeste mobiele gaskachels over een veiligheidssysteem. Is het koolstofniveau hoger dan normaal? Dan stopt de gastoevoer vanzelf. Daarnaast kun je natuurlijk altijd nog een CO2-melder in je ruimte ophangen. Wat je nog meer kunt doen om koolstofmonoxide te voorkomen? Je ruimte goed ventileren en zorgen voor een goede luchttoevoer. Sluit ventilatieroosters in je woning nooit af en laat soms je ramen of deuren openstaan om te luchten.

Conclusie

Een mobiele gaskachel is een goede optie voor bijverwarming in je woning. Verwarming op gas is eenvoudig in gebruik en heel mobiel. Doordat je geen gehannes hebt met stroomkabels, plaats je hem waar je maar wilt. Ben je bang dat een gaskachel onveilig is? Dat is nergens voor nodig. Tegenwoordig beschikken bijna alle mobiele gaskachels over een verhittings- en omvalbeveiliging en over een veiligheidsstop die de hoeveelheid koolstofmonoxide in je ruimte meet. Let wel op bepaalde specificaties die het gebruik van een gaskachel fijner maken. Zonder thermostaat of timer stopt je kachel bijvoorbeeld niet als de gewenste temperatuur bereikt is. Dan moet je hem steeds zelf stopzetten.

Dewy
Artikel van:
Dewy Verwarmingspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 41.139 beoordelingen