The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Esther

7 tips bij het gebruik van je leidingzoeker

Wil je een gat in de muur boren, maar weet je niet waar de leidingen lopen? Met een leidingzoeker zie je precies waar je wel en niet kan boren. In dit artikel geef ik je 7 tips bij het gebruik van een leidingzoeker.

Aan de slag met een leidingzoeker

Tip 1: doe al je metalen sieraden en/of horloge af.

Tip 2: plaats je hand plat op de muur op een paar decimeter afstand van de detector.

Tip 3: zorg ervoor dat er geen andere elektrische apparaten, metaalhoudende bouwmaterialen en met aluminium gecoate isolatiematerialen in de buurt zijn.

Tip 4: beweeg de leidingzoeker minstens 3 keer langs het punt waar je een voorwerp in de muur hebt gedetecteerd.

Tip 5: lees in de handleiding van jouw model wat de maximale diepte is waarin de leidingzoeker het materiaal waarneemt en houd hier rekening mee.

Tip 6: Raadpleeg ook altijd andere informatiebronnen, zoals bouwplannen, om te controleren waar de kabels lopen.

Tip 7: zet altijd de stroom uit voordat je in muren boort.

Waarom een leidingzoeker gebruiken?

Vooral als je als professional of fanatieke doe-het-zelver regelmatig gaten in muren boort, bestaat het risico om door een leiding, stroomkabel of houten constructie te boren. Helemaal als je geen bouwtekening hebt, blijft het boren een gok. Gebruik daarom daarom een leidingzoeker om schade, kosten en gedoe achteraf te voorkomen. Volg de volgende tips bij het gebruik van een leidingzoeker:

Tip 1

Metalen sieraden beïnvloeden de werking van de leidingzoeker, waardoor de resultaten niet meer kloppen. Doe daarom altijd je horloge en sieraden af.

Tip 2

Leidingzoeker gebruiken

De leidingzoeker raakt in de war van statische elektriciteit op de muur. Deze statische elektriciteit wordt veroorzaakt door de temperatuur en vochtigheidsgraad van de kamer. Bij warme of vochtige kamers komt dit daarom meer voor en slaat de leidingzoeker onterecht aan. Gelukkig is er een gemakkelijke oplossing: plaats je hand plat op de muur op een paar decimeter afstand van de detector. Zo bouw je de statische elektriciteit af en werkt de detector weer goed.

Tip 3

Zorg ervoor dat er geen andere elektrische apparaten in de buurt staan. Deze maken de leidingzoeker minder nauwkeurig. Ook metaalhoudende bouwmaterialen en met aluminium gecoate isolatiematerialen beïnvloeden de precisie van de leidingzoeker. Houd hier dus rekening mee.

Tip 4

Leidingzoeker gebruiken

Heb je een voorwerp in de muur gedetecteerd? Beweeg de leidingzoeker daarna minstens 3 keer langs dit punt. Hierdoor bepaal je nog preciezer de locatie van het voorwerp in de muur. Beweeg de leidingzoeker in een rechte lijn met een lichte druk over de ondergrond, zonder hem tussendoor op te tillen.

Tip 5

Er is een maximale diepte waarin de leidingzoeker het materiaal waarneemt. Lees in de handleiding hoe diep deze detectie is voor jouw model en houd hier rekening mee. Per detectiemodus is de detectiediepte ook verschillend. Zo is de maximale detectiediepte in de betonmodus bijvoorbeeld dieper dan die in de droogbouwmodus.

Tip 6

Onder sommige omstandigheden, als er bijvoorbeeld veel water of metaal in de muur zit, worden onder spanning staande geleiders niet goed gedetecteerd. De diepte in de muur van de geleider speelt ook mee in de kracht van het signaal. Raadpleeg daarom ook andere informatiebronnen, zoals bouwplannen, om te controleren waar de kabels lopen.

Tip 7

Hoe goed je ook meet, het kan altijd voorkomen dat je een kabel over het hoofd ziet. Zet daarom altijd de stroom uit voordat je in muren boort. Je wilt niet het risico lopen om een onder spanning staande geleider te raken.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.108 beoordelingen