The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Daan

Wat voor geluid kan ik verwachten bij mijn fietstrainer?

Een fietstrainer maakt bij gebruik altijd geluid. Ook bij fietstrainers die stil genoemd worden, hoor je tijdens het fietsen je fiets en het mechanisme. Per type fietstrainer kun je een ander geluidsniveau verwachten. Zo maakt een Wheel-on fietstrainer altijd meer geluid dan een Direct Drive trainer. In dit artikel vertel ik je wat het geluid van fietstrainers voorstelt en of je buurvrouw er last van zal hebben.

In het kort

Relatief luid Relatief stil
Type fietstrainer Wheel-on fietstrainer Direct Drive fietstrainer
Remsysteem Magneetrem Elektromagneetrem
Remblok Open afwerking Gesloten afwerking

Hoeveel geluid maakt een fietstrainer?

Geluid fietstrainer

Als je thuis in een afgesloten ruimte op de fietstrainer zit, maakt dat altijd geluid. De combinatie van het mechanisme, je fiets en de inspanning is ook bij ‘stille’ fietstrainers goed te horen. Hoewel het geluidsniveau per apparaat verschilt, kan je het gemiddelde volume vergelijken met het geluid van een stofzuiger. Er zijn wel enkele algemene verschillen. Zo zijn Direct Drive fietstrainers minder luid dan Wheel-on trainers. Bij een Wheel-on fietstrainer is het contact van je achterwiel met de trainer namelijk goed hoorbaar. Je kan dit beperken met een trainerband, maar ook dan is het geluid nog aanzienlijk.

Wat maakt er allemaal geluid?

Wat maakt geluid

Tijdens het fietsen maken verschillende onderdelen van je fietstrainer geluid. Zo hoor je het remmechanisme van de trainer. Trainers met een magneetrem maken meer geluid dan trainers met een elektromagneetrem. Wanneer het remblok opengewerkt is, hoor je de rem luider dan wanneer het blok dicht is. Train je met een Wheel-on apparaat, dan hoor je het achterwiel van je fiets duidelijk. Als de trainer direct op de vloer staat, maakt dit meer lawaai dan wanneer je een trainermat gebruikt. Zo’n mat isoleert, wat het geluidsniveau vermindert.

Hoe beperk je het geluid van de fietstrainer?

Geluid fietstrainer beperken

Vind je het geluidsniveau van je fietstrainer erg belangrijk, omdat bijvoorbeeld je huisgenoten of buren er last van kunnen hebben? Gebruik de trainer dan bij voorkeur in ruimtes met weinig aangrenzende kamers, zoals de schuur of de kelder. Zet de trainer in het midden van de kamer, zodat er minder directe weerkaatsing van geluid is. Gebruik altijd een trainermat om het geluid beter te isoleren. Wanneer je echt zo min mogelijk geluidsproductie wil, kies je voor een Direct Drive fietstrainer. Hoewel je deze apparaten ook hoort wanneer je hard fietst, zijn ze een stuk stiller dan Wheel-on trainers.© 1999 - 2020 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.361 beoordelingen