The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Gietijzer lassen

Ken je die sierlijke metalen hekjes of Frans ogende tuinstoeltjes- en tafeltjes met krullende ornamenten en gedetailleerde patronen? Dat is gietijzer. Een ruw en bros materiaal dat in verschillende varianten voorkomt en niet eenvoudig te lassen is. Maar met de juiste voorbereiding en enige laservaring, is het heel goed mogelijk om zelf ook decoratieve constructies te maken of gietijzeren werkstukken te repareren. De basis van wat je allemaal moet weten voordat je gietijzer gaat lassen, vertel ik je in dit artikel.

Voorbeelden

Voorbeelden gietijzer

Gietijzer wordt veel gebruikt voor decoratieve hekwerken, kachels, frames onder tafels of voor pannen in om te koken. Nu zal je niet zo snel je eigen keukengerei in elkaar lassen, maar met gietijzer zijn ook heel goed complexe vormen voor meubels, roosters of sierornamenten te maken. Een groot voordeel van grijs gietijzer is de geluiddempende werking. De verlasbare soorten gietijzer zijn relatief goedkoop en goed gietbaar, waardoor het vroeger veel werd gebruikt voor de constructie van bruggen of andere grote bouwwerken. Omdat het materiaal erg broos is, wordt het daar tegenwoordig niet meer voor gebruikt.

Wat heb je nodig?

Nodig om gietijzer te lassen

Voordat je aan de slag gaat is het van belang om te weten met welk soort gietijzer je te maken hebt, omdat niet elke variant zich ervoor leent om te verlassen. Grijs gietijzer en nodulair gietijzer zijn door de scheikundige samenstelling de meest gebruikte en best te bewerken soorten. Wit gietijzer bijvoorbeeld, is bijna niet te lassen. Het lassen van gietijzer doe je met speciale nikkel- en/of nikkel-ijzer gelegeerde laselektroden, zoals de UTP 86 FN. Deze typen elektroden behouden hun grote taaiheid, waardoor er een stevige lasverbinding ontstaat. In de keuze van de lastechniek ben je vrij, zowel met elektrode lassen, TIG lassen en MIG/MAG lassen is gietijzer in het algemeen goed te lassen.

Tips

Tips bij gietijzer lassen
  • Voor het beste resultaat is het van belang dat je kiest voor een zo dik mogelijke elektrodediameter.
  • Ook houd je bij gietijzer de stroomsterkte vanuit het lasapparaat zo laag mogelijk en mag je het te bewerken stuk gietijzer in zijn geheel voorwarmen. Zonder voorwarmen kan ook, maar dan mag lokaal het werkstuk niet warmer worden dan 60⁰C. Zorg er wel voor dat je kleine stukjes last en dan met een botte penhamer deukjes slaat in de las zelf, dit voorkomt dat het gebied naast de las gaat scheuren.
  • Ben je klaar met lassen en nabewerken, dan moet een werkstuk van gietijzer heel langzaam afgekoeld worden om te voorkomen dat er alsnog scheuren ontstaan. Bijvoorbeeld door het in te pakken met isolatiemateriaal of anderszins af te dekken, zodat het werkstuk langzaam afkoelt naar kamertemperatuur.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,2 / 10 - 17.310 beoordelingen