The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bonne

Wat is het verschil tussen een goedkope en dure tv?

De prijzen van televisies lopen behoorlijk uiteen. Soms zie je gemakkelijk waar dat prijsverschil door komt, maar je kunt een dure televisie tegenkomen die op het eerste gezicht geen duidelijke pluspunten heeft. In dit artikel lees je meer over de belangrijkste verschillen tussen dure en goedkope televisies.

Formaat en design

Harde specificaties goedkoop

Goedkope tv's: klein formaat en plastic materiaal

De goedkoopste televisies zijn vaak ook de kleinste. De lage prijs komt simpelweg doordat er minder materialen gebruikt hoeven te worden om de tv te maken. Je vindt in de laagste prijscategorie tv's van 43 inch of kleiner. Je herkent een goedkope tv aan de buitenkant door de behuizing, die volledig van plastic is gemaakt. Vanaf de bank valt het verschil niet erg op, maar van dichtbij oogt de tv minder stijlvol. Verwacht in de doos geen luxe afstandsbedieningen of andere handige accessoires.

Ontwerp dure televisie

Dure tv's: groot formaat en luxe materialen

Je drijft de prijs van een televisie gemakkelijk op door voor een groter scherm te kiezen. De grootste televisies zijn vaak de topmodellen van een merk en kosten daardoor ook het meeste. Aan de buitenkant herken je een dure televisie aan het ontwerp en de gebruikte materialen. Er is duidelijk aandacht besteed aan het design van de tv en je ziet materialen als glas en metaal. Je hebt zelfs de keuze uit echte lifestyle tv's subtiel opgaan in je interieur.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit goedkoop

Goedkope tv's: weinig beeldtechnieken en 17 miljoen kleuren

De goedkoopste televisies hebben vaak geen of verouderde beeldverbeteringstechnieken aan boord. Je zult daardoor merken dat de beeldkwaliteit minder is. Zo hebben deze tv's een SDR kleurbereik van maximaal 17 miljoen kleuren. Dit klinkt indrukwekkend, maar een HDR tv toont meer dan een miljard kleuren. In donkere scènes mis je soms details omdat de achtergrondverlichting het beeld overbelicht. Snel bewegende beelden geeft een goedkope televisie niet zo vloeiend weer als een dure televisie.

Beeldkwaliteit duur

Dure tv's: 4K of 8K en meer dan een miljard kleuren

De duurste tv's ondersteunen minimaal de 4K of 8K resolutie. Hierdoor is de beeldkwaliteit 4 keer zo scherp als wanneer je naar een Full HD tv kijkt. 8K is dan weer 4 keer scherper dan 4K. De kleinste details zijn daardoor ook op een groot scherm duidelijk zichtbaar. Als extra voordeel beschikken de meeste dure tv's over HDR ondersteuning, waardoor ze meer dan een miljard kleuren weergeven. In combinatie met de hoge helderheid zie je elke subtiele kleurnuance. Denk ook aan merkspecifieke beeldtechnieken als OLED of QLED die respectievelijk voor het diepste zwart of het grootste kleurbereik zorgen.

Smart tv functies

Smart tv functies goedkoop

Goedkope tv's: geen of beperkte smart functies

Je hebt met de goedkoopste tv's vaak geen toegang tot smart functies. Als je dat wel hebt, dan is het via een verouderd platform. Het werkt minder soepel dan de nieuwere systemen van duurdere tv's. Dit hangt samen met de rekenkracht van de televisie. Goedkope tv's hebben geen sterke processor aan boord, waardoor zware apps als YouTube en Netflix langzaam werken. Vaak is het beter om films en series te streamen met een externe mediaspeler, zoals een Chromecast of Apple TV.

Smart tv functies duur

Dure tv's: uitgebreide smart functies

Met de duurste televisies heb je toegang tot een groot aanbod van de nieuwste apps. Vaak hebben de toestellen een gebruiksvriendelijk smart platform, zoals WebOS, Android of Tizen. Je zoeft dankzij de krachtige processor razendsnel door de zwaarste apps. Daardoor stream je moeiteloos 4K video's vanaf Netflix of gebruik je meerdere applicaties tegelijk. Je krijgt bij een dure televisie vaak een slimme afstandsbediening. Daarmee wijs je eenvoudig aan wat je wilt zien en vind je in een handomdraai wat je zoekt.

Geluidskwaliteit

Geluid goedkope tv

Goedkope tv’s: matige speakers

Zowel goedkopere als duurdere tv’s worden steeds platter. Het nadeel hiervan is dat het geluid ook platter klinkt. Er blijft namelijk minder ruimte over voor goede speakers. Goedkope tv’s hebben vaak 2 stereo speakers en een maximaal vermogen van 20 watt. Dit is prima wanneer je de tv gebruikt om naar het nieuws of een ander tv programma te kijken. Zodra je een actiefilm opzet, zijn de hoge effecten en diepe bastonen slecht te verstaan. Draai het volume ook niet te hoog, want dan klinkt het geluid snel schel.

Geluid dure tv

Duurdere tv’s: betere speakers of ingebouwde soundbar

Duurdere tv’s hebben vaak meer speakers, een hoger volume en soms een subwoofer. Het geluid klinkt hierdoor voller, terwijl stemmen en effecten duidelijker naar voren komen. Sommige duurdere tv’s hebben zelfs een ingebouwde soundbar. Deze langwerpige speakers zijn meestal ontwikkeld door een gespecialiseerde audiofabrikant en sluiten naadloos aan op het design van de tv. Hiermee komen de effecten van een film of serie tot leven en maken de bastonen van een spannende scène extra impact.

Conclusie

Als je het beste van het beste zoekt, ben je bij de duurste televisies aan het juiste adres. Fabrikanten stoppen deze toestellen vol met de nieuwste technieken. De beeldkwaliteit is daardoor van een hoog niveau en je gebruikt zonder problemen de zwaarste apps. Aan de buitenkant zie je je investering terug in het ontwerp met hoogwaardige materialen. De goedkoopste televisies zijn vaak de kleinste. Ze hebben geen haarscherp beeld en missen moderne beeldverbeteringstechnieken. De plastic behuizing geeft weg dat er is bespaard op het ontwerp.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.120 beoordelingen