The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Waar let je op bij de aanschaf van een goedkope boormachine?

Je hoeft echt niet al te diep in de buidel te tasten bij de aanschaf van een boormachine. Voor een paar tientjes kun je namelijk al klaar zijn. Maar wat haal je in huis voor een paar tientjes? Mag je dan hetzelfde verwachten als bij een boormachine van een paar honderd euro? Nee, natuurlijk niet. Het kan echter wél zo zijn dat een goedkope boormachine precies biedt wat jij nodig hebt. Waar je op let bij de aanschaf van een goedkope boormachine zet ik graag voor je uiteen.

Duur vs. goedkoop

Dure boormachines

Dure boormachines

Kom je boven een aanschafwaarde van 80 euro, dan kan je een boormachine duur noemen. In de regel is het zo dat hoe meer je uitgeeft, hoe meer je mag verwachten op het vlak van kracht, uithoudingsvermogen, duurzaamheid en extra's. Kom je in de nog hogere prijsklasses, dan beland je bij machines die de ZZP-er in zijn busje heeft liggen en die in menig werkplaats te vinden zijn. Uiteraard topmachines, maar voor de huis-tuin-en-keuken-klus vaak wat teveel van het goede.

Goedkope boormachines

Goedkope boormachines

Onder de 80 euro vinden we boormachines voor verschillende doeleinden, maar voornamelijk voor schroeven en licht boorwerk in en om het huis. Wat uitgebreide extra's betreft zit je bij deze groep niet het meest ruim. Dit houdt in dat een snellader voor de accu, een accessoirekoffer en werkverlichting eerder luxe dan standaard zijn. Dat alles neemt niet weg dat een goedkope boormachine prima kan voorzien in jouw behoeften. Je doet er dan alleen wel goed aan een en ander in overweging te nemen.

Toepassing

Boormachines

Boren in gips, boren in hout en schroefwerkzaamheden; uiteraard allemaal uit te voeren met een boormachine, ook met een goedkope boormachine. Maar daar blijft het bij een goedkope boormachine dan ook vaak bij. Er zijn zeker klopboormachines voor boren in steen en boorhamers voor boren in beton te vinden voor een niet al te hoge prijs. Bij die machines zit je echter vaak wel aan de onderkant van wat je mag verwachten op het gebied van duurzaamheid en robuustheid. Ook de kracht en de snelheid van een boormachine voor schroeven en boren kan in het goedkopere segment stukken minder hoog uitvallen dan bij de duurdere machines.

Gebruiksduur

Gebruiksduur boormachines

Het is te kort door de bocht te stellen dat alleen duurdere boormachines geschikt zijn voor langdurig gebruik en dat je de goedkopere alleen voor een enkel gaatje en een paar schroeven gebruikt. Wel kun je zeggen dat er bij duurdere boormachines nu eenmaal vaker één of meerdere accu's met een hoger amperage geleverd wordt zodat je langer doorklust. Ook is het zo dat duurdere boormachines doorgaans een gevarieerder toerental bieden voor het gecontroleerd boren in verschillende materialen. Ga je een hele dag stevig klussen, dan is het raadzaam hier rekening mee te houden.

Duurzaamheid

Duurzaamheid boormachines

We verkopen natuurlijk geen boormachines waar we niet achter staan. Daar zouden we jou niet mee helpen, maar onszelf ook niet. Wat we wel verkopen, zijn boormachines die te gebruiken zijn met een intensiteit die je redelijkerwijs bij de prijs mag verwachten. Neem bijvoorbeeld een boormachine van 35 euro die nagenoeg dezelfde specificaties heeft als een boormachine van 200 euro. Bij het goedkopere model kun je simpelweg niet aannemen dat deze bij een even intensief gebruik net zo lang mee gaat. De bouwkwaliteit zal prima zijn, maar niet zo goed dat hij even lang mee gaat als de duurdere machine.

Extra's

Accessoirekoffer boormachines

Natuurlijk zit een goed deel van de prijs van een boormachine in het materiaalgebruik, de duurzaamheid en de stroomvoorziening. Maar gezien voor niets de zon opgaat, is het niet verrassend dat alle extra's die je op een boormachine of los in de doos vindt de prijs omhoog duwen. Een 2e accu kost al snel een paar tientjes meer. Hetzelfde geldt voor een accessoirekoffer met daarin een keur aan bits en boren. Ook een koolborstelloze motor, die je zelden vindt op goedkope boormachines, brengt de prijs naar een hoger punt. Stel je je wensen qua extra's bij, dan presteert een goedkope boormachine vaak nog zeer behoorlijk.

Conclusie

Een goedkope boormachine kan een prima aanschaf zijn. Hang jij 1 keer per jaar een kruidenrekje op en schroef je af en toe eens wat Zweedse meubels in elkaar, dan kun je helemaal goed zitten in het lagere prijssegment. Klus je echter maandelijks waarbij je boort en schroeft in een variatie aan materiaal, dan wil het zeker lonen wat meer uit te geven voor je boormachines. Op den duur zal het de aanschaf meer dan waard zijn.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.428 beoordelingen