The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Hoe stel je jouw GoPro HERO 5 Black in?

Ook al is het maar een klein apparaatje, de GoPro HERO 5 Black zit bomvol toffe functies. Wil je het beste uit je nieuwe action camera halen? Lees dan op deze pagina hoe je je camera eenvoudig instelt.

Stap 1: opstarten

Opstarten

Voordat je jouw halsbrekende capriolen op film gaat vastleggen, is het goed om eerst rustig kennis te maken met de camera. Plaats allereerst de batterij. Om de batterij te kunnen plaatsen, moet je de camera uit het frame halen. Dit doe je door de zwarte klem, aan de bovenkant van de camera, naar je toe te trekken. Aan de onderkant van de camera zit het deurtje waar je de batterij achter plaatst. Deze open je door op de knop te drukken en het deurtje naar buiten te schuiven. Naast de batterij is ruimte voor een micro SD kaart. Je zet de camera aan door op de "mode" knop te drukken.

Stap 2: geheugenkaart formatteren

Geheugenkaart formatteren

Voordat je gaat filmen en fotograferen is het verstandig om je micro SD geheugenkaart te formatteren in het apparaat. Zo wis je alle bestanden die op de kaart staan en werkt de kaart vloeiend met de camera. Om de geheugenkaart te formatteren zet je de camera uit en verwijder je de batterij. Wacht 10 tot 15 seconden. Zorg ervoor dat de geheugenkaart in je camera zit. Stop dan de batterij terug en zet de camera weer aan. Swipe op het beeldscherm van boven naar beneden en klik op het 'Preferences' icoontje. Swipe vervolgens naar boven door de lijst en klik op 'Format SD Card'. Klik op 'Delete'. Neem een korte video van 10 seconden op om te testen of alles goed werkt. Herhaal deze procedure regelmatig, afhankelijk van het gebruik. Check voordat je aan de slag gaat of er nog bestanden op de kaart staan die je graag wilt bewaren. Sla deze in je smart device of op je computer, laptop of tablet op.

Stap 3: de camera instellen

Taal instellen

Wanneer je de camera voor het eerst aanzet, word je welkom geheten in verschillende talen. Hierna moet je een voorkeurstaal instellen. Helaas is de Nederlandse taal nog niet beschikbaar. Kies een taal die je goed onder de knie hebt. Stel vervolgens de datum van vandaag in. De camera biedt je automatisch een tour aan. Wij raden je aan om gebruik te maken van deze tour, zodat je de camera stap voor stap leert kennen. Daarna kun je zelf aan de slag.

Stap 4: GoPro Quik app downloaden

GoPro Capture app

Download de GoPro Quik app op je smartphone. Met de gratis GoPro Quik app maak je razendsnel foto- en videomontages, die je vervolgens online kunt delen met je vrienden en familie. In de Quik app vind je muziek (vrij van rechten) en creatieve filters die je gemakkelijk aan je beelden toevoegt.

Stap 5: bestandsformaat

Bestandsformaat instellen

De GoPro HERO 5 Black kan in verschillende bestandsformaten filmen en fotograferen. Als je een uitgebreide nabewerking van je foto's en video's wilt maken, is het aan te raden om je beelden vast te leggen in de bestandsformaten WDR of RAW. Deze bestandstypes hebben geen compressie. WDR gebruik je voor film en RAW voor foto. Het nadeel van WDR en RAW is dat de bestandsformaten groter zijn dan wanneer je beelden in gecomprimeerde formaten, zoals MOV voor film of JPEG voor foto, opslaat.

Stap 6: beeldformaat

Resolutie

In de app, of direct op het beeldscherm van de camera, kun je een resolutie kiezen. Dit betekent in feite dat je kiest uit verschillende beeldformaten. Het maximale beeldformaat van de GoPro HERO 5 Black is 4K. De resolutie bestaat uit 3840 (horizontaal) x 2160 (verticaal) pixels. Niet alle televisie- of computerschermen kunnen zoveel pixels weergeven. Hiervoor moet je televisie of monitor 4K ready zijn. Als je in een lagere resolutie filmt, worden je bestanden kleiner en kun je in een hogere frame rate filmen.

Tip: gebruik 4K alleen bij semi professioneel gebruik. Voor het snel editen en delen van je video's raden wij aan om in 1080p te filmen.

Stap 7: frame rate

Frames per seconde

De afkorting FPS staat voor frames per seconde. Een video bestaat eigenlijk uit een serie foto's (frames) die snel achter elkaar wordt afgespeeld, waardoor wij het beleven als bewegend beeld. Als je filmt met bijvoorbeeld 30 FPS, ziet het beeld er voor onze ogen vloeiend uit. Als je het beeld wilt vertragen, ook wel slowmotion genoemd, moet je een hogere framerate kiezen. Hoe hoger de framerate, hoe vloeiender de slowmotion. De GoPro HERO 5 Black kan maximaal 120 frames per seconde vastleggen in 1080p. Dit zorgt voor een vloeiende slow motion video.© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.586 beoordelingen