The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Advies over gras zaaien

Een gazon is de groene basis voor een tuin. Heb je geen idee hoe je dat zaaien moet aanpakken? Of heb je wel die grasmat, dan zul je hem soms moeten bijzaaien. Het is wel belangrijk om te weten wat je wanneer en hoe moet doen. Op deze pagina geven we je dan ook informatie over graszaad zaaien.

Inzaaien

Inzaaien

Het voordeel van gras zaaien met een strooier is dat je snel en gemakkelijk werkt met een egaal resultaat. Houd altijd de dosering van de verpakking aan. Strooi de helft van de dosering uit in de lengte en de andere helft in de breedte. Pak de randen goed mee. Hark na het strooien de zaadjes lichtjes in met een hark en rol de bodem aan met een tuinwals. Houd je gazon goed vochtig totdat de eerste zaadjes zijn ontkiemd.

Doorzaaien

Doorzaaien

Je grasmat heeft veel te lijden. Hierdoor ontstaan er vast wel eens kale plekken. Het opnieuw inzaaien of bijzaaien van kale plekken in je grasmat heet doorzaaien. Je gazon inzaaien na verticuteren is dus eigenlijk je gazon doorzaaien. Strooi het graszaad over de kale plek uit en houd hierbij de dosering van de verpakking aan. Druk de zaadjes zachtjes aan, maar dek het vooral niet af met bijvoorbeeld grond. Zorg dat je het gazon vochtig houdt totdat het zaad ontkiemt.

Wanneer zaaien?

Grassprieten

De bodem moet bij je gazon zaaien een temperatuur van minimaal 10 graden hebben. Dit is meestal het geval van begin april tot en met oktober. Het is handig te zaaien bij weinig wind, omdat de zaadjes anders wegwaaien. Als je het helemaal slim wilt aanpakken, zaai je net voordat er een regenbui aankomt. Graszaad moet namelijk tot de ontkieming vochtig blijven. Onder normale weersomstandigheden zijn augustus, september en oktober de beste maanden om een nieuw gazon aan te leggen.

Graszaad en kalk

Graszaad

Graszaad

Laat het gras maar groeien dankzij graszaad. Er zijn verschillende soorten gras in diverse verpakkingen beschikbaar.

Kalk

Kalk

Als je bodem een goede zuurgraad heeft, worden voedingsstoffen goed opgenomen. Kalk zorgt voor de juiste zuurgraad.

Gazonherstel en zaadstrooiers

Gazonherstel

Gazonherstel

Als je grasmat veel te verduren heeft gehad, heeft hij wel wat aandacht nodig. Met gazonherstel heb je alle benodigde producten in 1.

Zaadstrooiers

Zaadstrooier

Je kunt natuurlijk met de hand aan de slag gaan met strooiwerk. Een zaadstrooier is een wagen waarmee je dit op een eenvoudigere manier aanpakt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue B.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 23.773 beoordelingen